Destici: HSYK değişikliği milli iradeye saygısızlıktır

Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Destici: HSYK değişikliği milli iradeye saygısızlıktır

Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalara tepki gösterdi.

HSYK’nın mevcut yapısının kendilerinin de destek verdiği referandumda milletin oylarıyla değiştirildiğini ifade eden Destici, hükümet tarafından yapılacak bir yaptırımın milletin iradesine saygısızlık olacağını söyledi. Destici, “Bu Anayasa’ya yüzde yüz aykırıdır. Ben şahsen bunun Anayasa Mahkemesi’nden büyük oranda döneceği kanaatindeyim. Anayasa değişikliğiyle referandumla yaptığınız bir düzenlemeyi şu an hükümet gücüyle yapmaya kalkıyorsunuz. Bu milli iradeye saygısızlıktır. Eğer böyle bir değişiklik talep ediyorsanız nasıl ki yeni yapı Anayasa değişikliği ile oluşturulmuştur, yeni bir düzenleme yapmak istiyorsanız millete gidin, millete sorun böyle bir düşüncesi var mı?” ifadelerini kullandı.

BBP lideri Mustafa Destici, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Destici, HSYK’nın yapısının değiştirilmesine yönelik atılan adımları değerlendirdi. 12 Eylül referandumunda kendilerinin teklif ettiği bir yapının olduğunu, ancak o dönemde bunun dikkate alınmadığını söyleyen BBP lideri, “HSYK’nın yapısının değiştirilmesiyle ilgili biz BBP olarak referandumda farklı bir teklifte bulunmuştuk. Hakimler için ayrı, savcılar için ayrı bir yüksek kurul ile özel bir kurulun oluşturulmasını istemiştik. Bu o dönemde dikkate alınmadı.” dedi.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra HSYK’nın yapısını değiştirmekle ilgili bir düzenlemenin TBMM’ye getirilerek iktidar partisinin oylarıyla bir düzenleme yapılasının, sürecin üzerini örtme ve kapatma şeklinde algılanacağını vurgulayan Destici, “Bu da doğru bir algıdır. Bu Anayasa’ya yüzde 100 aykırıdır. Ben şahsen bunun Anayasa Mahkemesi’nden büyük oranda döneceği kanaatindeyim. Anayasa değişikliğiyle, referandumla yaptığınız bir düzenlemeyi şu an hükümet gücüyle yapmaya kalkıyorsunuz. Bu milli iradeye saygısızlıktır. Eğer böyle bir değişiklik talep ediyorsanız nasıl ki yeni yapı Anayasa değişikliği ile oluşturulmuştur, yeni bir düzenleme yapmak istiyorsanız millete gidin, millete sorun böyle bir düşüncesi var mı? Bunu orada görmek gerekir.” sözlerini kaydetti.

"HSYK’NIN YETKİLERİNİN ALINMASI YARGIYA DARBEDİR"

HSYK’nın yapısına ilişkin yeni düzenlemeler kapsamında yetkilerin Adalet Bakanı’na verilmesini eleştiren BBP lideri Destici, “HSYK’nın yetkilerinin elinden alınıp Adalet Bakanlığı’na devredilmesi yargının bağımsızlığına vurulmuş büyük bir darbedir. Bu uygulama gerçekleşirse artık hiç kimse bağımsız bir yargı sisteminden bahsedemez. Hükümetin, bedeli ne olursa olsun böyle bir yola girmemesi gerekir. Zaten yanlış yapmamışsanız, haklı iseniz bu haklılığınız anlaşılacaktır. Nasıl ki bir şiir okuduğunuz için sizi mahkum ettiler, hapse attılar, ama daha sonra bunu millet yanlış olarak algıladı ve sizi Türkiye’nin Başbakan’ı yaptı, 3 dönemdir sizi hükümet yapıyor. O dönemin yargıçları böyle bir yanlış karar verdiler diye uzun vadede kaybeden siz olmadınız. Kazanan siz oldunuz. Geçmişte bunun örnekleri çoktur. 12 Eylül, 28 Şubat, Yassıada Mahkemeleri hep haksız ve hukuksuz kararlar vermiştir. Hukuksuz bir karar verilmişse kazananlar uzun vadede haksızlığa uğrayanlar olmuştur. Bundan korkmamak, telaşa kapılmamak gerekir. Yargı bağımsızlığını ihlal edecek adımlar atmaktan uzak durmak gerekir.” diye konuştu.

SAVCILAR TOPLUMDA İTİBARSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonları kapsamında soruşturmaları yürüten savcıların toplum nezdinde itibarsızlaştırma çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Destici, “Özellikle bu soruşturmanın içerisinde olan savcılarımızın özel hayatları deşifre edilerek toplum önünde itibarsızlaştırılarak gözden düşürülerek bu yürütülen soruşturma dosyalarını, davalarını sulandırma gayretidir. Eğer savcılar hukukun dışına çıkmışlarsa elbette onlarla ilgili inceleme yapılabilir. Keyfi olarak HSYK, 6 kişiyle ilgili soruşturma isterken, Bakan’ın keyfine bağlı olarak 3’ü ile soruşturma izni verip 3’ü ile ilgili izin vermezseniz burada birilerini kolluyor görüntüsü oluşur. Bu da inandırıcılığı kaybeder.” ifadelerini kullandı.

"KAMUDA YAPILAN KIYIM DURDURULMALI"

Kamu kurumlarındaki yetlililerin görevden alınması ve yer değiştirilmesi konusunda atılan adımların yanlış olduğuna değinen Destici, bu konuda yetkililerin öfkeyle hareket etmemesi temenniside bulundu. Destici şöyle devam etti: “Kamuda özellikle bazı kurumlarımızda kıyım diyebileceğimiz noktada görevden almalar ve yer değiştirmeler yapılmaktadır. Bunlar milletimiz inanıyorum ki uzun vadede çok iyi değerlendirecektir. Haksızlığa uğradığını iddia edenler eğer haksızlık yapmaya başlarlarsa adaletsizlik yapmaya başlarlarsa, o zaman haksız olsalar bu haksızlıklarına milleti inandıramazlar. Burada sükûnetle ve suhuletle hareket edilmesi gerekiyor. Sağduyu elden bırakılmamalı. Öfkeyle kalkan zararla oturur diye bir atasözümüz var. Öfkeyle değil, akılla, mantıkla hareket edilmesi gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar