Demirtaş: Savaşmak hak değildir

HDP Eş Genel Başkan'ı Demirtaş, "Savaşmak hak değildir. Dinimize göre de bir insanı haksız yere öldüren, bütün insanları öldürmüş kadar günah işler. Savaşın hiçbir meşruiyeti olamaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Savaşmak hak değildir

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Savaşmak hak değildir. Dinimize göre de bir insanı haksız yere öldüren, bütün insanları öldürmüş kadar günah işler. Savaşın hiçbir meşruiyeti olamaz." dedi.

Demirtaş, partisinin Hakkari 1. Olağanüstü Kongresinde yaptığı konuşmada, parti olarak Haziran ayı öncesindeki söylemlerinde değişiklik olmadığını belirterek, "Biz o gün tek dil, tek millet dedik mi? Yok bugünde demedik. O gün Türkiyeliydik de bugün niye Türkiyeli değiliz. Çünkü koltuklarını sarstık. Çünkü Kürt halkı 'Türkiye'de bende varım ve siyasi bir iradeyim, gücüm' dediği için Kürt halkının fermanını hep birlikte imzalama kararı aldılar." ifadesini kullandı.

"Tek dil dedikleri dil örneğin eğer Türkçe ise Kürtlerin dili ne olacak. Kürtçe nereye girecek bu tek dilin içerisinde" diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Tek millet dedikleri eğer Türk ise Kürt halkı nereye sığdırılacak veya diğer diller ve inançlar Türkiye'de onlarca halk var ulus var, anadil var. Şimdi 'HDP Türkiye partisi' olmadı derken, 'HDP niye bizim gibi faşist olmadı' diyorlar. Kusura bakmasınlar. Biz Türkiyelilikten bunu anlamadık ve bunu anlatmadık. Türkiye'de sadece tek bir dil yoktur, başka diller vardır. Tek bir millet yoktur, milletler vardır. Tek bir halk yoktur, başka halklarda vardır."

Demirtaş, "Savaşmak hak değildir. Dinimize göre de bir insanı haksız yere öldüren, bütün insanları öldürmüş kadar günah işler. Savaşın hiçbir meşruiyeti olamaz. Ama size zorla getirip savaş dayatanlara karşı direniş meşrudur. Zulme karşı benliği ile en küçük hücrelerine kadar direnmek haktır meşrudur. Zulmün karşısında diz çökmek teslim olmak onursuzluktur. Halk ne kadar cesurca ayaktadır her yerde görsünler." diye konuştu.

Barış olması için defalarca el uzattıklarını, masa kurulmasını istediklerini vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Eninde sonunda masayı kurmayı başardık. Masada barışı gerçekleştirmek için her türlü fedakarlığı yaptık. Yeter ki masa devrilmesin diye bütün fedakarlığı biz yaptık. Masa devrildi barış elini uzatan yine biz olduk. Barış istemek acizlik değil ki. Onlar bunu yaptığında geriye bir tek seçenek kalmışsa direnmek, direnmek zorundayız. Öyle yanlışta anlaşılmasın. Ben öyle silahlı direnişten de bahsetmiyorum. Siz korkuyla bizi teslim almaya çalıştığınız her yerde onurlu dik duruşumuzla elimizde ne imkan varsa faşizme karşı direnmekten söz ediyorum. Kiminin duasıdır direnmek."

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın konuşmasının ardından tek liste halinde gidilen kongrede, il eş başkanlıklarına Metin Besi ve Evin Konur seçildi.

 

Yorumlar