Demirtaş: Herkesin cumhurbaşkanı olmak kolay değil, insan olmayı gerektirir

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın '76 milyonun cumhurbaşkanı olacağım.’ sözlerini eleştirdi. Herkesin cumhurbaşkanı olmanın kolay olmadığını ifade eden Demirtaş, "Herkesin olabilirsin ama Roboski ailelerinin...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Herkesin cumhurbaşkanı olmak kolay değil, insan olmayı gerektirir

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın '76 milyonun cumhurbaşkanı olacağım.’ sözlerini eleştirdi. Herkesin cumhurbaşkanı olmanın kolay olmadığını ifade eden Demirtaş, "Herkesin olabilirsin ama Roboski ailelerinin cumhurbaşkanı olabilir misin? Bu 76 milyonun içinde aileler var mı? Ben herkesi kucaklayacağım diyorsun ya, Roboski ailelerini kucaklayabilecek misin merak ediyorum. Berkin Elvan’ın annesinin, Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün annesinin babasının cumhurbaşkanı olabilecek misin? Herkesin cumhurbaşkanı olmak kolay bir iş değil. Herkesin acısına ortak olmak kolay bir iş değil. İnsan olmayı gerektirir." ifadeleri kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Selahattin Demirtaş, 'Roboski Müzesi ve Anma Yeri Mimari Tasarım Yarışması Ortak Değerler' toplantısına katıldı. Yaşanan saldırının ardından hukuk nezdinde suçluların ortaya çıkartılarak cezalandırılmadığını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Roboski katliamı belki mahkeme kararıyla bir katliam olarak tariflenmedi, belki mahkeme kararıyla suçlular ortaya çıkarılmadı. Ama herkes suçlunun kim olduğunu, katliamı kimin yaptığını, emri kimin verdiğini biliyor. Kamu vicdanında sonuçlanmış bir mahkemedir. Suçlular halkın nezdinde ömür boyu müebbet hapse mahkum edilmişlerdir. Bu işin siyasi sorumluluğunun da askeri sorumluluğunun da kimde olduğu biliniyor. Bilerek tasarlanarak yapılmış bir katliam olduğu çok açık bir şekilde anlaşılan Roboski katliamında hata ve yanlışlıkla bile yapıldığına dair tek bir mahkeme kararı ortaya çıkmadı. Hükümetten bu konuda tek bir özür, Başbakan’dan özellikle üzüntü sözcüğünü bile duymadık."

'MÜZEYE GELENLER YÜZYILLAR BOYUNCA BAŞBAKAN’I UNUTMAYACAK'

Yapılacak müze ve anıtın insanlar üzerinde uzun yıllar taşıyacağı anlamlarının olacağını kaydeden Demirtaş şöyle devam ettii: "Müzeye giden herkes yüzyıllar boyunca bu Başbakan’ın ismini de unutmayacak. Bu müze aynı zamanda bu Başbakan’ın da tarihin bu sayfasına not olarak düşecek. 34 kişi canlı canlı orada savaş uçaklarıyla parçalayan bir anlayışı da unutmayacak. O müzeye her adım atan bu şahsiyeti bir kez daha hatırlayacak. Bu da bizim açımızdan çok önemli."

'HERKESİN ACISINA ORTAK OLMAK KOLAY DEĞİLDİR'

34 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Başbakan’ın Genelkurmay Başkanı’nı kutladığını ve şu anda ‘Ben 76 milyonun cumhurbaşkanı adayıyım.’ diye kampanya yürüttüğüne dikkat çeken Demirtaş, "Herkesin olabilirsin ama Roboski ailelerinin cumhurbaşkanı olabilir misin? Bu 76 milyonun içinde aileler var mı? Ben herkesi kucaklayacağım diyorsun ya Roboski ailelerini kucaklayabilecek misin merak ediyorum. Berkin Elvan’ın annesinin, Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün annesinin babasının cumhurbaşkanı olabilecek misin? Herkesin cumhurbaşkanı olmak kolay bir iş değil. Herkesin acısına ortak olmak kolay bir iş değil. İnsan olmayı gerektirir. Herkesin acısına ortak olmak için Kürt olmak, Türk olmak, Sosyalist, Müslüman, alevi olmak gerekmez. İnsan olmak gerekir." sözlerini kaydetti.

'IŞİD BİZE SALDIRMASIN DİYE ŞİRİN Mİ GÖRÜNECEĞİZ?'

Başbakan’ın cumhurbaşkanı sürecinde ortaya koyduğu 'Vizyon Belgesi' konusunda da değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, IŞİD’a yönelik rica şeklinde yorumlanan sözlerini de eleştirdi. Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Başbakan'ın vizyon belgesi kendisini bağlar. Biz salı günü kendi tutum belgemizi açıklayacağız. Herhalde seçmenler en iyi değerlendirmeyi yapacaktır. IŞİD ile ilgili yaptığı çağrı işin trajik yönüdür. Şimdi diyorlar ki, ‘Aman sert dil kullanmayalım ellerinde rehineler var.’ Peki rehineleri kurtarınca IŞİD’e ne diyecek. Bıraktığı zaman, ‘Aslında siz teröristsiniz, barbarsınız mı' diyecek. IŞİD, Başbakan tutum değiştirdiği için yeni saldırılar yapmayacak mı? Yoksa IŞİD bize saldırmasın diye kendisine şirin mi görüneceğiz?" CİHAN

Yorumlar