Davutoğlu: Sur'da binalar minareleri geçmeyecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Sur'da bulunan Hasan Paşa Hanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşlarına seslendi. Davutoğlu, buradaki konuşmasında Diyarbakır şehrinin tarihi önemine değindi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Sur'da binalar minareleri geçmeyecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Sur'da bulunan Hasan Paşa Hanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşlarına seslendi. Davutoğlu, buradaki konuşmasında Diyarbakır şehrinin tarihi önemine değindi. 

Başbakan Davutoğlu, buradaki konuşmasında Çözüm Süreci boyunca hükümet diyalog yollarını ararken, karşı tarafından yıkmaya, yakmaya çalıştığını belirterek, "Onlar sandılar ki devlet mücadelede tereddüt eder. Onlar sandılarki bölge halkı onlarla hareket edecek" diye konuştu. 

Davutoğlu, gece gündüz demeden terörle mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Davutoğlu, bir yandan mücadele ederken, diğer yandan da devletin şefkat elini de halka göstereceklerini ifade etti.  

Sur'un yeniden inşa sürecine de değinen Başbakan Davutoğlu, yeni yapılacak binalardan hiçbirinin boyunun Diyarbakır Ulu Camii'nin minaresini, Diyarbakır Surları'nın boyunu geçmeyeceğini söyledi. 

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:  Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Gecekondu, işgalci gibi konumda olanlar dahi her biri en iyi şartlarda, çağdaş ev imkanlarına sahip olacaklar.

Sur'un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Birisi UNESCO kültürel mirası ilan edildiği için Dışişleri Bakanlığım döneminde bizzat takip ettiğim bir konudur, Sur ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO kültür mirası olması. Oldu, kabul ettirdik. Bu kültürel miras çerçevesi dışında Sur ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak. 2012'de uzun çalışmalar sonrasında kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planı esas alınacak.

Ulu Cami ve civarını, Hasan Paşa da dahil olmak üzere, binlerce Diyarbekirlinin buluştuğu meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. Ulu Cami'yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız.

Bilinsin ki bundan sonra hiç kimse, hiçbir Diyarbekirlinin evine gelip de 'kapını bundan sonra açık tutacaksın, ben istediğim zaman girebilirim' diyemeyecek.

 

Yorumlar