Davutoğlu: Silahlar magmaya kadar gömülecek

Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreci'yle ilgili sorular üzerine, 'mutlak silahsızlanma' olmadan hiçbir şeyin başlamayacağını vurgularken; silahların magmaya kadar gömülmesi gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Silahlar magmaya kadar gömülecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Finlandiya ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada Çözüm Süreci'ne de değindi. 

Sorular üzerine Çözüm Süreci'yle ilgili konuşan Başbakan Davutoğlu, 'mutlak anlamda' silahsızlanma gerçekleşmeden hiçbir şeyin başlamayacağını söyledi. 

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından ilgili bölüm şöyle: Bizim tarafta bu anlamda her şey yapıldı. Fakat özellikle dışardaki faktör, Suriye'deki değişen dengelerin getirdiği aşırı özgüven, Kobani, 6 -7 Ekim olayları, bunları Türkiye'de de bir iç isyan çıkartabilecekleri gibi bir vehme getirdi. Birileri de kulaklarına fısıldadı. Buradan kaynaklanan çözüm sürecini istismar eden bir dönem başladı.

7 Haziran'dan sonra ülkede sanki kaotik bir dönem varmış gibi, bir otorite yokmuş gibi bir algı oluştuğu için iyice bu yoldan saptılar ve silahsızlanmayı bırakın, silahlanmaya çağrı yapan bir tutum sergilediler. Çözüm sürecini askıya alan, buzdolabına kalkmasına sebebiyet veren temel müsebbip HDP ile PKK. Ondan sonra da biz, mademki siz kamu düzenini bozmaya kararlısınız, biz de kamu düzenini ihdas etmeye kararlıyız dedik.

Mutlak bir silahsızlanma gerçekleşmeden bu anlamda bir gelişme olması mümkün değil. Diyarbakır’da yaptığım açıklamada da bunun aksine bir görüş yok. Mutlak anlamda silahsızlanma. Bu bir ön şarttır.

Bu olup Türkiye'ye tehdit olma niteliği kalkarsa, Irak'taki Suriye’deki varlıklarının Türkiye'ye dönük tehdit olma niteliğinin kalkması lazım. Artık bir daha biz oralarda Türkiye'yi her an tehdit potansiyeline sahip bir şeyi doğru görmeyiz. Zaten PYD'ye bu anlamda gerekenler 2013'de söylenmişti. Bundan sonra nasıl bir tavır alacaklarını görmeden şu andan bir şey söylemek istemiyorum. Şu olursa böyle olur, bu olursa şöyle olur değil, önce Türkiye içinde mutlak anlamda silahsızlanma, Türkiye'nin, Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin güvenliğini, sınırları tehdit etmeyen bir çizgi… Bunu bir görmemiz lazım.

Yorumlar