Davutoğlu, Kırım derneklerine bilgi verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’da yaşanan krizle ilgili bilgi vermek üzere Bakanlık'ta Kırım dernekleri temsilcilerini kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu, Kırım derneklerine bilgi verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna’da yaşanan krizle ilgili bilgi vermek üzere Bakanlık'ta Kırım dernekleri temsilcilerini kabul etti.

    Türk milletinin tarihte çok büyük sınavlardan geçtiğini hatırlatan Davutoğlu, “Tarih içerisinde hep onurlu şekilde yürümüş, devletler, şehirler kurmuş büyük medeniyetlere beşiklik etmiş, çok köklü bir birikimi bizlere emanet etmiş aziz bir milletin fertleriyiz. Böyle büyük hamleler içinde olmuş milletler her zaman büyük imtihanlarla yaşamışlardır. Ve bu imtihanlardaki dayanışmaları aslında o milletleri daha sonraki nesillerde daha büyük imtihanlarla karşı karşıya kaldıkları en büyük güç merkezleri de olmuştur. Bu açıdan bakıldığında belki en yakın dönemde en büyük sınavlarla karşılaşanlar Kırım’daki Tatar topluluğudur, kardeşlerimizdir, soydaşlarımızdır.“ dedi.

    "ÇOK ACILAR YAŞANDI"

    Çok acılar yaşandığını belirten Davutoğlu sözlerini, “Bu acılara karşı da Kırım Türkleri ve bütün kardeşlerimiz büyük bir direnç gösterdiler. Tarihte de atalarımızdan aldığımız o güçlü geleneği sürdürebildik. Çok az millet sökülüp atıldıkları topraklara onurla geri dönmüştür. Bunlardan biri de Kırım Türkleridir. İkinci Dünya Savaşı şartlarından her birimizin yakınları büyükleri insafsızca, barbarca trenlere doldurulup Sibirya içlerine gönderildiler. Zannedildi ki ve düşünüldü ki Kırım tatarları bir daha geri dönemez. Ama elhamdülillah şartlar elverdiğinde Kırım Tatarları bu aziz milletin ayrılmaz parçaları olarak, onurla ve vakarla, barışçıl yöntemlerle nasıl topraklarına nasıl sahip çıkacaklarının tarihteki en güzel örneklerinden birini oluşturdular. Bunu ben bizim tarihimin iftihar sayfalarından biri olarak görüyorum. 1991‘den soğuk savaşın bitiminden itibaren başta kahraman Sayın Cemiloğlu olmak üzere o topraklardan sökülenler o topraklara adım adım geri döndüler. 25 yıl içinde o topraklara tutundular, kök saldılar. Hiçbir komplekse kapılmadan oradaki diğer Ukrayna vatandaşlarıyla eşit şartlarda o ülkenin kalkınmasına, huzuruna, barışına katkıda bulundular. Biz de Türkiye olarak en başından itibaren bu ata yurduna, ana yurduna dönüşü desteklerdik, teşvik ettik, her türlü katkıyı sağladık.“ diye sürdürdü.

    "TORUN TARAFINDAN KIRIMLIYIM, DERİM"

    Bakan Davutoğlu, Kırım’a Türkiye’den yapılan yardımlardan söz ettikten sonra, birçok kez gittiği Kırım’a yakın ilgisinden dolayı Türkiye’nin birçok yerde kendisinin Kırımlı olarak bilindiğine işaret etti. Davutoğlu, “Kucaklarlar ve ben de hiçbir zaman reddetmem. Hep söylerim biz her bir yerde bu aziz milletin parçası olan neresi varsa biz oradanız. Ama bazen de torun tarafından Kırımlıyım derim. Çünkü dünürlerim itibariyle köken itibariyle Kırımlılık var.“ şeklinde konuştu.

    “UKRAYNA İÇİN KRİZ MASASI KURDUK”

    Ukrayna’da yaşanan gelişmelerle ilgili devletin tüm birimlerinin katımıyla bugün 3 saat süren bir toplantı yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, “Bütün çalışmaları gözden geçirdik Ukrayna krizine çözüm bulunması ve toprak bütünlüğü içerisinde bütün sorunlarının çözümü için uluslar arası geliştirilebilecek bütün inisiyatifleri ele aldık. Muhtemel gelişmelerle ile ilgili atılabilecek adımları gözden geçirdik. Bundan sonra da bir kriz yönetim masası kurduk. Kırım’daki soydaşlarımız rahata erişene, Ukrayna’da istikrar oluşana kadar, gece gündüz uyumadan bu gelişmeleri takip edeceğiz. “ açıklamasını yaptı.

    Davutoğlu, sözlerinin sonunda ABD ve Rusya ile de Kırım’daki Türklerin zarar görmemesi için görüşmeler yaptıklarını hatırlattı. CİHAN

Yorumlar