Davutoğlu'dan 'fitnecileri' üzecek açıklama

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir gazeteci tarafından 'Davutoğlu tam başkanlık istemiyor' imasındaki sorusuna tepki göstererek, tam başkanlık için çalıştıklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'dan 'fitnecileri' üzecek açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Hırvatistan dönüşü uçakta, Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında asılsız bir soru soran gazetecinin ekmek istediği fitne Davutoğlu'dan döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Siz tam başkanlık diyorsunuz ancak Başbakan Davutoğlu tam başkanlık istersem kendimi inkâr etmiş olurum" anlamında bir soru soran gazetecinin sorusunun temelsiz olduğu ortaya çıktı. Başbakan Davutoğlu böyle bir ifadesinin kesinlikle olmadığını söyledi. 

Katar dönüşü gazetecilere açıklamalarda Bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'partili cumhurbaşkanlığı' seçeneğinin de olabileceğine yönelik açıklaması oldu. Farklı alternatifler konusunda bir çalışma var mı?" şeklindeki bir soru üzerine şu açıklamada bulundu: 

Güya ben demişim ki 'tam başkanlık sistemini savunursam kendimi inkâr etmiş olurum.' Bu varsayım üzerine Cumhurbaşkanımıza bir soru yöneltmiş bir gazeteci. Böyle bir şey kesinlikle yok. Böyle bir ifademi birisi bulsun çıkarsın, ben özür dilemeye hazırım. Şanlıurfa'da gençlerle buluştuğum zaman, gençler “Başkanlık olursa kendiniz ile ilgili kaygı duyuyor musunuz?” diye bir soru sordular. Ben de, “12 Eylül Anayasası'na hayır oyu vermiş biri olarak bu anayasayı savunmam halinde kendimi reddetmiş olurum. Aksine başkanlık da dâhil bu anayasanın tümden değişmesinin gerekli olduğuna inanıyorum” dedim. 27 Nisan e-muhtırası başkanlığın önünü açan en önemli süreçlerden birisidir. Sayın Abdullah Gül'ün seçilmemesi için ne uğraşlar verdiklerini unutmamak lazım. Bir sistem çarpık deniyorsa, ilk yapılması gereken şey revize edilmesi değil tümden değişilmesidir. Partili cumhurbaşkanı nihayetinde bir revizyondur. Varolan sistemi bir unsurla revize etmektir. Bizim öncelikli hedefimiz revizyon değil; anayasayı başkanlık sistemi etrafında kurgulamak. Sistemi 'pür başkanlık' sistemi olarak kurgulamak. Bunun hepsini deneriz olmuyorsa başka seçeneklere bakarız. Bir şeyin olmayacağı varsayımı ile yola çıkmayız. Biz müzakere marjı olmayan Türkiye'nin ihtiyaç hissettiği başkanlık sistemine dayalı bir anayasa için çalışıyoruz. Şu anki tek hedefimiz çağdaş, evrensel değerleri barındıran, milli bünyeye uygun, başkanlık sistemine dayanan bir anayasayı yazmak.

NE OLMUŞTU ? 

Hırvatistan dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlık Sistemiyle ilgili "Kendi Meşveret Meclisim’deki danışmanlarımla bu konuda çalışmalar yapıyorum" demişti. 

Erdoğan, bir gazetecinin "Başbakan, “Tam başkanlığı benimsiyorum dersem, kendimi inkar etmiş olurum” anlamında bir cümle kullandı" sözlerinin hatırlatılması üzerine "Onu bana değil, Ahmet Bey’e sormanız lazım" demişti. 

Yorumlar