"Cumhurbaşkanı yüzde 51'le seçilse de yüzde 100 halkın temsilcisi olmalı"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, halkın seçtiği cumhurbaşkanının çok güçlü olacağını vurgulayarak, “Onun için halkın seçtiği cumhurbaşkanı yüzde 51 ile gelse, yüzde 100 halkın temsilcisi olmalı. Yüzde 51 ile gelip de...

Google Haberlere Abone ol
"Cumhurbaşkanı yüzde 51'le seçilse de yüzde 100 halkın temsilcisi olmalı"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, halkın seçtiği cumhurbaşkanının çok güçlü olacağını vurgulayarak, “Onun için halkın seçtiği cumhurbaşkanı yüzde 51 ile gelse, yüzde 100 halkın temsilcisi olmalı. Yüzde 51 ile gelip de 51’in temsilcisi olursa o zaman sıkıntımız olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanı seçim çalışmaları kapsamında Kamu-Sen’i ziyaret etti. Ziyaret esnasında konuşan İhsanoğlu, Çankaya’da oturacak zatın, Çankaya’yı bir partinin siyasi programıyla idare edilen bir yer haline getirmemesi gerektiğini ifade ederek, “Çünkü siyasetin yapılacağı yer Meclis'tir.” açıklamasında bulundu.

Bu seçimin bir iktidar seçimi olmadığını kaydeden İhsanoğlu, “ Cumhurbaşkanlığı için tek bir kişi seçeceğiz. Bütün milleti temsil eden birisi, milletle barışık olması lazım. 3’te 1 veya yarısıyla değil, tamamıyla barışık olması lazım. Devletin milleti temsil eden anayasa uygulamasını gözeten devlet kurumlarının ahenk içinde çalışması anayasanın hükmüdür.” dedi.

İhsanoğlu,“Millet toplumun bir saygı, sevgi duyduğu ve uluslararası münasebetlerde Türkiye’nin kalmasını değil, Türkiye’nin huzurlu bir ülke olacak tüm dünyayı kucaklaşmasını sağlayacak. Komşularla kavgalıyız. Etrafımız parçalanıyor, pilotlarımız rehin alınıyor. Başka ülkelerde alınmıyor da neden bizimkiler neden rehin alınıyor?” diye konuştu.

Türkiye’nin seçeceği cumhurbaşkanı her zaman kucaklayan siyasi tercihi bir programı olmaması, anayasanın uygulanması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, şöyle devam etti:

“Çok önemli bir hadise oluyor. Büyük bir değişim var, Meclis değil, halk seçiyor. Halkın seçtiği cumhurbaşkanı çok güçlü olacak. Onun için halkın seçtiği cumhurbaşkanı yüzde 51 ile gelse, yüzde 100 halkın temsilcisi olmalı. Yüzde 51 ile gelip de 51’in temsilcisi olursa o zaman sıkıntımız olacak. O zaman iktidarla da kavgalı olacak. Yüzde 100 milletin temsilcisi olarak çıkan güçlü bir cumhurbaşkanı o zaman iktidarın daha iyi bir şekilde işlemesi, parlamentonun daha iyi bir şekilde işlemesi kuvvet ayrılığı gözetecek ve siyasi tahakkümü, vesayeti biz bunun mücadelesini verdik, millet olarak. Uzun süreden beri bu mücadele veriliyor. Askeri, bürokratik tahakküme, vesayetlere karşı bu millet mücadele verdi. Bunları bertaraf ederken yeni vesayet kurmamamız lazım.”

“EMİNİM MİLLET ARKAMIZDA DURACAKTIR”

İhsanoğlu, konuşmasını “Partililer yüzde 50 alıyorsa bile yüzde 50’si bunun dışındadır. Onun için cumhurbaşkanlığı seçiminde bizim parolamız herkesi kucaklayan, herkesle iyi münasebet kuran, milletin tamamını ve bütünlüğünü temsil eden, halktan aldığı güçle halka hizmet eden bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Demokratik alternatif olarak milletten gelen teklifi kabul ettim. Eminim ki millet arkamızda duracaktır.” diye tamamladı.

CİHAN

Yorumlar