Cumhurbaşkanı Gül: Mandela’nın esas başarısı ayrışmış toplumları birleştirmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vefat eden ünlü Afrikalı lider Nelson Mandela’nın esas başarısının ayrışmış iki toplumu birleştirmesi olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Mandela’nın esas başarısı ayrışmış toplumları birleştirmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vefat eden ünlü Afrikalı lider Nelson Mandela’nın esas başarısının ayrışmış iki toplumu birleştirmesi olduğunu vurguladı. Gül ‘‘Verdiği mücadele ile ırkçılığın sonunu getirmiş, ondan sonra da birbirine düşman olmuş topluluğu büyük bir barış içinde düzlüğe çıkartmış insandır.’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te dün hayatını kaybeden Mandela hakkında değerlendirmede bulundu. Güney Afrika'nın ilk siyahi Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın vefatını teessürle öğrendiğini ifade eden Gül, Mandela’nın devlet adamlığından önce büyük bir insan hakları savunucusu özelliğinin önde olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Güney Afrika’nın bir zamanlar ırkçılığın acımasızca uygulandığı, siyah-beyaz ayrımın akıl almayacak şekilde yürürlükte olduğu bir ülke olduğunu anlatarak, ‘‘Bu ülkede verdiği mücadele ile ırkçılığın sonunu getirmiş, ondan sonra da bu kadar bölünmüş, bu kadar birbirine düşman olmuş topluluğu büyük bir barış içinde düzlüğe çıkartmış insandır. Şüphesiz ki esas başarısı mücadelesinin ikinci kısmındadır. Birinci kısmı yapan dünyada çok örnek vardır. Haksızlıklara karşı büyük mücadeleler veren ve sonunda galip gelen. O galibiyeti sürdürülebilir yapan ve barışı gerçekten hakim kılan, bu kadar bölünmüş topluluğu birbirine kaynaştıran ender liderlerden birisidir.’’ şeklinde konuştu.

Güney Afrika başta olmak üzere tüm Afrika halkına başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Afrika arasındaki dayanışmanın ne kadar güçlü olduğu bu vesile ile hatırlatmak istediğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar