"Cumhurbaşkanı başbakana talimat veremez Türkiye bunun yanlışlarını gördü"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanının devlet kurumları arasındaki çalışmayı, işleyişin uygun olmasını sağladığını belirterek," Bunun arkasında önünde, altında hükümeti yönetir, diye bir şey yok. Devletin...

Google Haberlere Abone ol
"Cumhurbaşkanı başbakana talimat veremez Türkiye bunun yanlışlarını gördü"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanının devlet kurumları arasındaki çalışmayı, işleyişin uygun olmasını sağladığını belirterek," Bunun arkasında önünde, altında hükümeti yönetir, diye bir şey yok. Devletin kurumları; hükümet, Meclis, yargı, Devlet Denetleme Kurulu. Bunun içerisinde köprü yapmak, yol yapmak değil yol göstermek var. Hükümetleri teşvik etmek var. Hükümetin dikkatini, halkın arzularına getirir. Onların takipçisi olur. İcra yerine kendisini koyamaz. Başbakana talimat veremez. Türkiye bunun yanlışlıklarını gördü.” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, DİSK Genel İş Sendikası’nı ziyaret etti. Genel Başkan Kani Beko tarafından karşılanan İhsanoğlu, sendika yöneticileri ile bir süre sohbet etti.

“KEM SÖZ ŞAHSA AİTTİR”

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İhsanoğlu, nasıl bir cumhurbaşkanı adayı olması konusunda açıklamalarda bulundu. Burada kendisine de yöneltilen eleştiriler cevap vermeyeceğini ifade eden İhsanoğlu, “Ben bu yarışın medeni, seviyeli ve saygılı bir şekilde olmasını isterim. Kimsenin hakkında kem söz söylemek istemiyorum. Kem söz sahibine aittir. Sistem ve seçim değişikliğinin getirdiği bir takım yenilikler var. Cumhurbaşkanı Meclis'teki partilerin anlaşmalarıyla seçilmeyecek. Milletin oyu ile seçilecek. Cumhurbaşkanı aldığı 50 artı oyla, ben şahsen yüzde 60 gibi bir potansiyel görüyoruz. Bunu aldığınız zaman yukarı çıkacaksınız. Peki size oy vermeyen yüzde 40 ne olacak. Bunlar bana oy vermedi. Ben bunları adam yerine koymam mı, diyeceğiz ya da bu seçimde 76 milyon inan tercihini benim lehime yaptı, ben herkesin cumhurbaşkanıyım mı diyeceğim.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI HÜKÜMETİ YÖNETMEZ”

Seçilecek cumhurbaşkanı konusunda Anayasa’nın 104. Maddesindeki görevleri hatırlatan İhsanoğlu, cumhurbaşkanının hükümeti yönetemeyeceğine dikkat çekti. İhsanoğlu şöyle devam etti: “Yasa diyor ki, devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin bütünlüğünün temsilcisidir. Anayasanın uygulanmasını gözetler. Mevcut anayasayla seçileceksiniz. Ben onu beğenmiyorum, yeni anayasa getirdim bu anayasaya göre. Olur mu öyle şey. O zaman bunun adı başka bir şeydir. Devlet kurumları arasındaki çalışmayı, işleyişin uygun olmasını uygular. Bunun arkasında önünde, altında hükümeti yönetir, diye bir şey yok. Devletin kurumları; hükümet, Meclis, yargı, Devlet Denetleme Kurulu. Bunların arasında uyum sağlar. Bunun içerisinde köprü yapmak, yol yapmak değil yol göstermek var. Hükümetleri teşvik etmek var. Hükümetin dikkatini halkın arzularını getirir. Onların takipçisi olur. İcra yerine kendisini koyamaz. Başbakana talimat veremez. Türkiye bunun yanlışlıklarını gördü.”

“BAŞÖRTÜSÜ HAKTIR, GELENEKTİR, DİNİ VECİBEDİR”

Türkiye’de türbandan dolayı gündemin devamlı işgal edilmek istendiğini ifade eden İhsanoğlu, “Başörtüsü bir haktır. İsteyen yapar, isteyen yapmaz. Yapmak isteyeni kimse önleyemez. Bu dini vecibedir. Arzu eden yerine getirir ve herkes saygılı olmalıdır. Bu bir gelenektir. Benim annem de öyleydi. Bu memlekette kızlarımız başını kapatmak istediği zaman çok karşı çıkan oldu ve Türkiye burada çok acılar yaşadı. Ben 28 Şubat döneminde kızlarımızın derse girme konusunda destek verdim. İstanbul Edebiyat Fakültesi’nde Bilim Tarihi Profesörü olarak yanlarında durdum. Ben bunun için 28 Şubat’ın kurbanı oldum. Bana haksızlıklar yapıldı. Mağdur edildim ve 10 sene erken ayrılmak durumunda kaldım.” açıklamalarında bulundu.

CİHAN

Yorumlar