Çok kritik zirvenin perde arkası belli oldu

Arınç'ın kamuoyunu sarsan izahatlarından saatler sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu'nu İstanbul'daki konutuna davet etti.

Google Haberlere Abone ol
Çok kritik zirvenin perde arkası belli oldu

Hem Başbakanlık hem Cumhurbaşkanlığının teyit ettiği görüşmenin takribî 2 saat sürdüğü söylendi. Erdoğan’ın cuma günü Ukrayna’ya hareketinden öncelikle İzleme Heyeti’nin oluşturulmasına katı bir biçimde karşı çıkmasının ardından, ısınan siyaset ortamında Erdoğan ile Davutoğlu’nun sürpriz bir biçimde cumartesi günü bir araya geldiği ortaya çıktı.
 
KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR
 
Erdoğan’ın İzleme Heyeti’ne yönelik tepkisinin peşinden ve Kiev dönüşü uçakta Dolmabahçe görüşmesini de doğru bulmadığını izahatsının peşinden gözler hükümete çevrilmişti. Davutoğlu, cuma günü öncelikle çözüm sürecinin koordinasyonundan mesul Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile daha sonra ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Hükümet Sözcüsü Arınç ile görüşmüştü. 

Bu görüşme trafiğinde Erdoğan’ın tutumuna rağmen hükümetin İzleme Heyeti kurulması konusundaki kararlılığını sürdürmesinin benimsendiği, izahatnın da pazar günü Arınç tarafından Bakanlar Kurulu sonrası kamuoyuna duyurması kararlaştırıldığı iddia edildi.
Ancak, Arınç’ın gelen sorular üstüne cumartesi Erdoğan ile aksi azalma gösteren tavrını açıkladığı ileri sürülmüştü.

Arınç ''Hükümetimiz bunu müsait görmektedir. Kimin hangi görevleri yapacağı meselesi için bir yol haritamız mevcuttur. Erdoğan’ın bu sözlerini şahsen müsait bulmuyorum. Hükümeti eleştirir noktaya gelmesini doğru bulmuyorum'' ifadesini kullanmıştı.
 
SAATLER SONRA ÇAĞIRDI
 
Başbakanlık kaynaklarından tahsil edilen bilgiye göre, Arınç’ın kamuoyunu sarsan izahatlarından saatler sonra Erdoğan, Davutoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan’ın Denizli’den 22.30 dolaylarında İstanbul’a döndüğü bu sebeple görüşmenin Erdoğan’ın İstanbul Kısıklı’daki konutunda 23.30’da gerçekleştiği söylendi.
 
Görüşmenin takribî 2 saati bulduğu, gece yarısını aştığı anlatım edildi. Görüşmede Arınç’ın izahatları, çözüm süreci, Abdullah Öcalan’ın Nevruz mesajı ve İzleme Heyeti konusunun etraflıca ele alındığı söylendi.
 
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Davutoğlu’nu Erdoğan’ın çağırdığının altını çizerken, görüşmenin 1.5 saat sürdüğünü ve Kısıklı’da gerçekleştiğini teyit etti.
 
GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRMEDİ
 
Bu görüşmenin peşinden Arınç'ın pazar günü, Erdoğan ile aksi düştüğü halinde yorumlanacak izahatlarını yinelemesi, sürpriz görüşmeye ait bilgilendirmenin dün Bakanlar Kurulu devam ederken yapılması da dikkati çekti. Bilgilendirmenin ilk şekilde Başbakanlık kaynaklarınca yapılmasının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tepkiye yol açtığı da ileri sürüldü.
 
HATA YAPILMIŞ OLABİLİR
 
Erdoğan ile Davutoğlu içerisinde cumartesi günü geç saatlerde bir görüşme yapıldığı, dün Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kaynaklarının izahatlarıyla ortaya çıktı. Kritik görüşme, haftasonunu İstanbul’da geçiren Erdoğan’ın, kendisi bu şeklinde İstanbul’da olan Davutoğlu’nu Kısıklı’daki konutuna çağırma etmesiyle gerçekleşti.
 
Görüşmede, Erdoğan’ın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sözlerine atıf yaparak, çözüm süreci konusundaki eleştirilerine bu biçimde karşılık almaktan üzüntü duyduğunu dile getirdiği bildirildi. Davutoğlu’nun ise Arınç’ın hükümet yönünden kararlaştırılmış bir izahat yapmadığını, şahsi görüşlerini sorular üstüne dile getirdiğini ve bir iletişim eksikliğine vurgu yaptığını aktardığı kaydedildi. Davutoğlu’nun Erdoğan’dan izahatları bu kapsamda değerlendirmesini istediği anlatım edildi.
 
Görüşmede, çözüm sürecine yönelik izahatların da gündeme geldiği ve Erdoğan’ın kamuoyuna açıkladığı görüşlerini ve bunun nedenlerini tekrarladığı anlatım edildi.
 
Davutoğlu’nun ise bilgilendirme veya harekete geçme evrelerinde bir eksiklik veya kusur oluşmuş olabileceğini lakin çözüm süreci bu şeklinde kritik bir konu üstünden yapılan izahatların hükümeti yıpratabileceğini aktardığı, hükümetin daha sıkı iletişim ve bilgilendirme bu şeklinde konularda üstüne düşeni yapacağını anlatım ettiği bildirildi.

GÜVEN MESAJINDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ
 
Bunun üzerine, izahatların süreci ve hükümeti yıpratabileceği anlamında karşılıklı bir görüş oluştuğu, topluma itimat veren adımların atılması gerektiği noktasında iki ismin görüş birliğine vardığı kaydedildi. Pazar günü, sözlerini izahatya yönelik yeni bir izahat oluşturan Arınç’ın da dünkü Bakanlar Kurulu’nda sonra bu sebeple bilhassa Cumhurbaşkanı’nın bilgilendirilmesi odaklı ifadeler kullandığı, daha sıhhatli bir iletişim ortamının yaratıldığına dikkati çektiği anlatım edildi

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar