Cindoruk: Menderes, Erdoğan gibi yolsuzlukla suçlanmadı, benzerlikleri yok

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı (TBMM) Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Erdoğan'ın meydanlarda Menderes'in ismini ağzına almasını ve DP Parti gibi benzerliklerinin olduğunu anlatmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Cindoruk: Menderes, Erdoğan gibi yolsuzlukla suçlanmadı, benzerlikleri yok

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı (TBMM) Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Erdoğan'ın meydanlarda Menderes'in ismini ağzına almasını ve DP Parti gibi benzerliklerinin olduğunu anlatmasına tepki gösterdi. Cindoruk, DP'nin AK Parti, Başbakan'ın Menderes ile benzerliğinin olmadığını vurgulayarak, " Ne siyasi olarak ne de çoluk çocuğun yaşam biçimi olarak. Ne de bakanları ve çocukları ile bir benzerliğimiz yoktur. Menderes ve Celal Bayar, şimdi ki hükümet ve başbakan gibi yolsuzluklarla suçlanmamıştır. DP davası, siyasi bir davadır.” dedi.


İNÖNÜ'NÜN DP'LİLERİN İDAM EDİLMEMESİ İÇİN GÜRSEL'E YAZDIĞI MEKTUBU İLKKEZ OKUDU

TBMM eski başkanı Cindoruk, Eskişehir’de ‘yerel seçimler’ konulu konferansa katılarak, ilk kez İsmet İnönü’nün idamlar ile ilgili olarak Cemal Gürsel’e yazdığı mektubu okudu. O dönem kullanılan eski Türkçe ile yazılan mektubun son bölümünü okuyan Cindoruk, gözyaşlarına hakim olamayınca, konferans sona erdirildi. Başbakan Erdoğan'ın Menderes'in idamı konusunda İnönü'yü suçlamasına bir anlam veremediğini belirten Cindoruk, şöyle konuştu:" 31 Ekim 1961 tarihinde İsmet İnönü, Cemal Gürsel'e, Menderes ve Celal Bayar ile ilgili bir mektup yazdı. Mektubun son bölümünü burada okumak istiyorum. Başbakan Erdoğan, niye İnönü'yü suçlayan konuşmalar yapıyor? Bilmiyorum. Belki danışmaları onu yanıltıyordur. İsmet İnönü bu mektubunda idamlara karşı olduğunu belirterek, Gürsel'den bu mektubunu Milli Birlik Komitesi üyelerine iletmesini istedi. İnönü, tarihi görevini yerine getirdi. O tarihi süreç içinde Celal Bayar ile İnönü'yü pek çok kez biz bir araya getirdik."

"MENDERES, ŞİMDİKİ HÜKÜMET VE BAŞBAKAN GİBİ YOLSUZLUKLA SUÇLANMADI"

Cindoruk, Başbakan Erdoğan'ın meydanlarda Menderes'i örnek göstererek, AK Parti hükümetinin DP'nin ve Menderes'in devamı olarak gösterilmesine ise tepki gösterdi. Başbakan'ın bu tavrına anlam veremediklerini kaydeden Cindoruk, şöyle konuştu: " AK Parti tarihi saptırıyor. DP bir başka partidir. AK Parti ile hiçbir ilgisi yoktur. Ben Yassıada duruşmalarında bulundum. Adnan Menderes'in avukatlığını yaptım. Mahkeme tutanakları başta olmak üzere, tüm belge ve bilgiler bendedir. Menderes ve Celal Bayar, şimdiki hükümet ve başbakan gibi yolsuzluklarla suçlanmamıştır. DP davası siyasi bir davadır. Celal Bayar, Adnan Menderes ve arkadaşları şimdiki gibi özel yetkili mahkeme de yargılanmışlardır. Demokrat Parti siyasi bir partiydi. Müslüman Kardeşler Partisi, El işareti gibi, Esma gibi simgeleri yoktu."

"DP'NİN AK PARTİ, BAKAN VE ÇOCUKLARI İLE AYAKKABI KUTULARI GİBİ BENZERLİKLERİ YOKTUR"

Adnan bey'in gerçekten Mustafa Kemal'in askeri olduğunu, birlikte askerlik yaptıklarını anlatan Cindoruk, "DP'nin CHP ile benzerlikleri çoktur. Laiklik anlayışı, Cumhuriyete ve Atatürk'e bağlılığı aynıdır. CHP devletçi, DP ise karma ekonomiyi savunabilir. Bunlar ayrı şeylerdir. Ancak, DP'nin AK Parti ile hiçbir benzerliği yoktur. Ne siyasi anlayışları ne de başbakanın çevresindekileri yaşam biçimi DP ile bağdaşmaz. Bakanları ve çocukların yaşam biçimleri, ayakkabı kutuları da DP ile bağdaşmaz. Kısacası, Adnan Menderes'in ve Celal Bayar'ın Atatürk ve Cumhuriyet'le husumetleri veya karşı duruşları hiçbir zaman olmamıştır. AK Parti gibi değil. DP ise gerçek bir siyasi partiydi. Bugün AK Parti’nin tasfiye edilmesinde milli menfaat vardır. "

"DP'LİLER BU SEÇİMLERDE CHP'YE OY VEREBİLİR"

DP’lilerin bu koşullarda mahalli seçimlerde CHP’ye oy verebileceğini vurgulayan Cindoruk, "Demirel’de benim gibi düşünüyor. AK Parti içindeki DP’lilere üzülüyorum. Onlar, orada olmamalıdır. Orada olma konusunda benden veya Demirel’den bir icazet almadılar.” dedi.
CİHAN

Yorumlar