CHP’li Tezcan: YSK’nın hatası var, Ankara’da oylar yeniden sayılsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yerel seçim sonuçları konusunda İlçe Seçim Kurulları’na yaptıkları başvuruların, bir kısmının kabul edildiğini bir kısmının da reddedildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Tezcan: YSK’nın hatası var, Ankara’da oylar yeniden sayılsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yerel seçim sonuçları konusunda İlçe Seçim Kurulları’na yaptıkları başvuruların, bir kısmının kabul edildiğini bir kısmının da reddedildiğini söyledi. Tezcan, reddedilen itirazlarla ilgili İl Seçim Kurulları’na başvurduklarına ifade etti. YSK’nın seçim günü belediye ile muhtarlık pusulaların aynı kabinde kullandırması iddiası nedeniyle geçersiz sayılan 124 bin oyun yüzde 90'nının bu şekilde iptal edildiğini belirten Tezcan, YSK'nın hatası oluğunu ve oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulunduklarını açıkladı. Tezcan, "Seçimin sonucuyla ilgili olduğu için 124 bin oy yaklaşık seçimin sonucunun 4 katı. Bütün ilçelerdeki oyun yeniden sayılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de İl Başkanlarımızı tarafından sayımın yenilemesi doğrultusunda talebimiz olacaktır." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi’nde basın mensuplarının sorularına açıklamalarda bulundu. Ankara’daki yerel seçim sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Tezcan, 30 mart seçimlerinden sonra 3 milyonun üzerinde oy kullanılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı sürecinde ciddi tereddütler ortaya çıktığına değindi. “Bu tereddütler üzerinden AKP'nin 20 ila 30 bin oyla seçimi kazandığı açıklamaları yapıldı. Son bilgiler doğrultusunda itirazlar yapıldı." diyen Tezcan, önce 25 ilçeden sandıklarda tespit edilen yanlışlıklar için İlçe Seçim Kurulları’na itirazda bulunduklarını söyledi. İlçe seçim Kurullarının saat 17.00’ye kadar süresi olduğunu ve değerlendirmelerin de gelmeye başladığını kaydeden Tezcan, “Bazıları bu vakti beklemeden erkenden birleştirme tutanlarını hazırladı. Bazı itirazlarımız kabul edildi ve çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Bir kısım itirazlarımız reddedildi. Bizde bunun için İl Seçim Kurullarına itirazlarda bulunduk." diye konuştu.

İl Seçim Kurulları’na iki itirazda daha bulunacaklarını açıklayan Tezcan, "Bu itirazlardan bir tanesi birleştirme tutanaklarına itiraz. İlçe Seçim Kurulları Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde sandık sonuçlarını bir birleştirme tutanaklarına geçiriyor. Sonra bu tutanaklar İl Seçim Kurulunda birleştiriliyor. İlçe birleştirme tutanaklarının son günü bugün. Bizde burada iki önemli hatanın olduğunu tespit etti. Sandık sonuç tutanaklarının il birleştirme tutanaklarına geçirilirken yanlış geçirildiğini gördük. Hatalı işlemeler söz konusu. AKP’nin oyunu tutanaktan birleştirme tutanağına daha yüksek yazan tutanaklar var. CHP’nin oylarının da daha düşük geçirildiği görülüyor. Bunlar tamamen seçimin sonucunu değiştirecek kusurlar. İkinci hata da bunların toplanmaları. İl Başkanlarımızı delilleri ve belgeleriyle birlikte İlçe birleştirme tutanaklarına itiraz ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"124 BİN OY GEÇERSİZ, OYLAR YENİDEN SAYILSIN"

Ankara’da kullanılan oylarından 124 bin tanesinin hatalı olduğu için geçersiz sayıldığını ve oyların yeniden sayılması için itiraz dilekçesi vereceklerini söyleyen Tezcan, "Bu geçersiz oylarda özellikle İlçe Seçim Kurulları ve sandık kurullarının oy kullanma sırasında kabinleri ayırmadan, seçmeni bilgilendirmeden 124 bin oyun iptaline sebep olduğunu tespit ettik. İptallerin yüzde 90’na yakını belediye seçimlerine muhtarlık pusulalarının atılmasıyla gerçekleşti. YSK, seçmenin doğru bir biçimde oyunu kullanabilmesi için gerekli önlemi almaları zorunda. İl Seçim Kurulu bunu fark ettiği için seçim günü saat 1’de mesajla uyarma ihtiyacı hissediyor. Bu uyarıyı yaptıkları an, seçim içim oy kullanma süresinin yarısının kullanıldığı bir dönem. Aradaki fark iptal edilen oylar açısından seçimin sonucunu etkilemeyecek bir sorun olsaydı problem olmayacaktı. Seçimin sonucuyla ilgili olduğu için 124 bin oy yaklaşık seçimin sonucunun 4 katı. Bütün ilçelerdeki oyun yeniden sayılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de İl Başkanlarımızı tarafından sayımın yenilemesi doğrultusunda talebimiz olacaktır." şeklinde konuştu.

"SEÇİMİN İPTALİ HAKKIMIZI DA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Söz konusu taleplerin sıralı olarak reddi halinde Yüksek Seçim Kurulları’na gideceklerine değinen Tezcan konuşmasına şöyle devam etti: "İl seçim Kurulları Pazar günü 17’ye kadar talep vermesi gerekir. Biz hukukun bütün yollarını kullanarak seçmenin hakkını koruyacağız. Seçimin iptali olağan üstü bir konudur. Biz şuan olağan bir konudur. Kabul edilenler talepler doğrultusunda eksik ya ada hatalı olanlar İlçe Seçim Kurulları tarafından düzeltildi. Kabul edilmeyenler ise, 'Böyle bir farklılık yoktur, eklenen belgelerde bunu açıklayan husus yoktur.' şeklinde çok farklı gerekçeler var. Seçimin iptali için olağanüstü itirazla ilgili kamuoyunda haberler çıktığını biliyoruz. Önce olağan itiraz yöntemlerin belirli bir noktaya gelmesi gerekir. 7 gün içerisinde itiraz hakkımız var. Bunu günü geldiğinde değerlendireceğiz."
CİHAN

Yorumlar