CHP'li Tarhan:Milli Kütüphane’deki 147 ton kitap, kaç kitap olarak hurdaya çıktı

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Tarhan:Milli Kütüphane’deki 147 ton kitap, kaç kitap olarak hurdaya çıktı

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tarhan, Milli Kütüphane’deki 147 ton kitabın kaç kitap olarak hurdaya çıkarıldığını sordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Milli Kütüphane Başkanlığı’nca Türkiye’nin arşiv ve ihtisas kütüphanesi durumunda bulunan Milli Kütüphane’den 147 ton kitabın kilosu 15 kuruştan hurda olarak satıldığı, kitaplar arasında paha biçilemeyecek kadar eski ve değerli kitaplar bulunduğu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kitapların sayıyla değil ton olarak işlem görüp satışa çıkarıldığı iddia edildiğini hatırlatan Tarhan, kitapların değerinin ölçülemediği, bu kitaplar arasında el yazması kitapların bulunduğunun da iddialar arasında olduğunu belirtti.

SAHTESİYLE DEĞİŞTİRİLEN TABLOLAR

CHP’li Tarhan, kütüphaneler gibi müzelerin de talan edildiği, ilgili Bakanlığa bağlı Resim ve Heykel Müzesi’nden değeri ölçülemez Hoca Ali Rıza Efendi’ye ait yaklaşık on tablonun sahteleriyle yer değiştirilerek çalındığı bilgilerini de medyada yer aldığını ifade ederek şu soruları yönetti:
"Amacı Türkiye’nin kitap arşivini oluşturmak olan ve tüm yayınlardan en az birer örneği bünyesinde bulundurma zorunluluğu bulunan Milli Kütüphane Başkanlığı hangi neden ve gerekçeyle 147 ton kitabı kilosu 15 kuruştan hurdaya çıkarmıştır? Türkiye’nin en büyük kitap arşivine sahip olan Milli Kütüphane Başkanlığı böyle bir “ayıklama ve yok etme” işlevini hangi gerekçeyle yapmıştır? 147 ton kitap kaç kitap olarak hurdaya çıkarılmıştır? Adet olarak bir listesi bulunmakta mıdır? Türkiye’nin çeşitli kentlerinde, son derece sağlıksız koşullarda ve hırsızlığa, yok edilmeye açık kitaplar bulunmaktadır. Bu konuda bakanlığınızın bir envanter ve koruma çalışması var mıdır?

KİTAPLAR HURDA OLARAK SATILDI MI

On yıl kadar önce Türkiye’nin engin kültür adamlarının inceleme yapıp rapor hazırladıkları, el yazması ve bilimsel nitelikteki yüz yılların kültür birikimini barındıran Çorum Hasanpaşa Kütüphanesi’ndeki yaklaşık 7 bin kitap için bir çalışma yapılmış mıdır, yoksa onlar da ton fiyatı üzerinden hurda olarak satılmış mıdır?
Kitap düşmanlığında tarihin en büyük kıyımlarından birini gerçekleştiren Bakanlığınız daha başka hangi kütüphanelerdeki kitapları ton fiyatı üzerinden satışa çıkarmıştır?
Kitapları korumakla görevli Bakanlığınızın Kütüphane Genel Müdürlüğü ile Milli Kütüphane Başkanlığı’nın görevlerini yerine getirmedikleri açıkça ortadayken bunlarla ilgili ne gibi yasal işlemler yapılacaktır?
Resim ve Heykel Müzesindeki olaya ilişkin ne gibi bir işlem yapılmıştır? Onlarca tablonun akıbeti nedir, geri alınması mümkün müdür?
Türkiye’de Bakanlığınıza ait kütüphanelerdeki kitapların envanteri çıkarılmış mıdır? Çıkarılmadıysa bu kütüphanelerdeki kitaplar nasıl bir yöntemle koruma altındadır?"

CİHAN

Yorumlar