CHP’li Tanrıkulu: Cumhurbaşkanı, Anayasa’yı ihlal etmiştir

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ”Sayın Cumhurbaşkanı, 'kusurları' olduğunu ve bu konuyu hükümetle müzakere ettiğini itiraf ettiği halde internet yasasını onaylayarak Anayasa’yı ihlal etmiştir.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Tanrıkulu: Cumhurbaşkanı, Anayasa’yı ihlal etmiştir

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ”Sayın Cumhurbaşkanı, 'kusurları' olduğunu ve bu konuyu hükümetle müzakere ettiğini itiraf ettiği halde internet yasasını onaylayarak Anayasa’yı ihlal etmiştir.” dedi.

Sezgin Tanrıkulu, internet yasasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması üzerine yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın, yasadaki iki önemli ‘kusurun’ başka bir düzenlemeyle giderileceğini açıklaması kabul edilemez. Zira hükümetin öngördüğü düzenlemede yasadaki antidemokratik uygulamayı ortadan kaldırmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET-KÖŞK İTTİFAKIYLA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ASKIYA ALINDI”

CHP’li Tanrıkulu, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen internet yasasının Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasının, Hükümet-Köşk ittifakıyla ifade özgürlüğünün askıya alınması, Anayasa’ya aykırılıkta bir beis görülmemesi ve TBMM iradesinin hiçe sayılması anlamına geldiğini belirtti.

“Sayın Cumhurbaşkanı, 'kusurları' olduğunu ve bu konuyu hükümetle müzakere ettiğini itiraf ettiği halde internet yasasını onaylayarak Anayasa’yı ihlal etmiştir” diye sözlerini sürdüren Tanrıkılu, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanı, TBMM tarafından kabul edilmiş ve kendisine gönderilmiş bir yasayı ya onaylar veya onaylamadan Meclis’e geri gönderir. İfade özgürlüğüne, Anayasa’da düzenlenmiş olan hak ve hürriyetlere açıkça aykırı olduğu malum bir yasayı imzalaması bir yana, Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu yasadaki kusurları gidermesi konusunda hükümetle anlaşma yaptığını açıklaması da özrü kabahatinden beter bir açıklamadır. Zira Cumhurbaşkanı, Meclis’i bu süreçten diskalifiye ederek doğrudan hükümetle anlaşmıştır! Bu anlaşmanın arkasında ne tür siyasi hesapların yattığı da ileride ortaya çıkacaktır.”

“CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMASI KABUL EDİLEMEZ”

Sezgin Tanrıkulu ayrıca Cumhurbaşkanının, yasadaki iki önemli 'kusurun' başka bir düzenlemeyle giderileceği açıklamasının kabul edilemez olduğunu işaret ederek, “Zira hükümetin öngördüğü düzenlemede yasadaki antidemokratik uygulamayı ortadan kaldırmayacaktır. Bir defa öngörülen düzenleme, internet kullanıcılarının gözetlenmesini ortadan kaldırmıyor, sadece kayıtların paylaşılmasını hakim kararına bağlıyor. Yani büyük birader, internet kullanıcıları izlemeye devam edecek. Benzer bir biçimde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayladığı yasanın düzeltilmesi için önümüzdeki günlerde çıkarılması öngörülen düzenleme arasında geçecek süre, Anayasaya aykırı uygulamanın onaylanması manasına gelir ki, bunun da mesuliyeti bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’na aittir.” değerlendirmesini yaptı. CİHAN

Yorumlar