CHP'li Özcan'dan Atalay'a: Bir şeye canı sıkılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 75. birleşimi, saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Özcan'dan Atalay'a: Bir şeye canı sıkılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 75. birleşimi, saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve komisyonda kabul edilen 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerindeki görüşmeleri tamamlandı. Genel Kuruldaki görüşmelerde teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Temel kanun olarak görüşülen teklifin birinci bölümü görüşülüyor.
Milletvekilleri Meclis kürsüsünden şunları ifade etti:

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "Hâlâ bu ülkede geçmişle yüzleşme yaşanmadı, bu ülkede hâlâ bir hakikat ve adalet komisyonu kurulmadı, bu ülkede hâlâ devlet içi çeteler halka hesap vermedi ve siyasal iktidarlar bu çetelerden hesap soramadı. Böylesi bir tablo mevcut iken MİT Yasası'nda yapılacak değişiklik ile MİT'in Anayasa üstü bir konuma çıkarılmak istenmesi şu anki siyasal iktidarı da, vatandaşları da tehlikeye atan bir durumdur; bunun iyi anlaşılması gerekmektedir. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları neticesinde peş peşe gelen HSYK ve Millî Eğitim kanunlarında yapılan değişiklikler, internet sansürleri ve son olarak şu an üzerinde konuştuğumuz MİT Kanunu birlikte değerlendirildiğinde görülmektedir ki güvence altına alınmak istenen, barış süreci, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları değildir; güvence altına alınmak istenen, iktidar olma gücüdür. Böylesi bir gerçeği normalleşme, çözüm ya da sivilleşme olarak anlatmaya çalışmak, demagoji yapmaktır." dedi.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise Bolu'da bir anayasal suç işlendiğini ifade etti. Henüz birkaç gün önce seçilmiş Bolu Belediye Başkanı kontrol altına alamadığı bir gazeteyi, yayın politikasını belirleyemediği 26 yıllık bir köklü gazeteyi kapatmak için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen faaliyet içerisinde ve valinin çabalarına rağmen de bu faaliyetlerin hâlâ devam ettiğini belirten Özcan, "Ben, yüce Türk milletinin kürsüsünden, yaşanan bu olayı lanetlediğimi ifade ediyorum. Bu konuda AKP'li yetkililerin de gereğini yapmasını beklediğimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Evet, sayın milletvekilleri, burada görüşmeleri izliyoruz hep birlikte, bu önemli yasayla ilgili. Ben, aynı zamanda, İçişleri Komisyonu üyesi olarak bu görüşmelerin önemli bir kısmını komisyonda da takip etme şansı buldum. Öncelikle şunu ifade etmeliyim: Sayın Bakanın bugünkü tavırlarının bir benzeri komisyon görüşmeleri sırasında da vardı. Üstelik, Sayın Bakanın bir sözü beni çok şaşırttı. Sayın Bakan, az önce görme fırsatı bulduk, hemen hemen her maddeyle ilgili Hükûmet veya AKP Grubu bir önerge vermiş, değişiklik önergesi vermiş ve bunların tamamı da, bu değişiklik önergelerinin tamamına yakını da, komisyon gündeminde iken konu, komisyon üyesi milletvekilleri tarafından gündeme getirilmiş olan konulardı ama Sayın Bakan çıktı burada, 'Bu, Hükûmet tasarısı değil.' dedi. Sanki 2 AKP'li milletvekili arkadaşımızın hazırladığı bu teklifi daha önce hiç görmemiş gibi. Komisyonda bu yasa teklifi görüşülürken sanki hükûmeti temsilen orada oturmuyormuş gibi bir tavır içerisine girdi. Ben sizlere soruyorum: Sayın Bakan bu tavrıyla iyi polis-kötü polisi mi oynamak istiyor, yoksa bu teklifi veren -veya verdirilen- 2 arkadaşını mı satıyor veya o Komisyonda bu görüşmelerde bulunan milletvekillerinin aklıyla, zekâsıyla dalga mı geçiyor? Bu sorunun cevabını bulmamız lazım." şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın uslubuna son derece şaşırdığını dile getiren Özcan, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde belki ilk olmuştur bir bakanın bir milletvekiline hakaret ettiği açıkça ve bunun sonucunda ilgili Bakanın kınanmamasını da, ben kınıyorum Sayın Başkanım. Böyle bir şeyi kabul edebilmemiz mümkün değil. Üstelik Sayın Bakanın kürsü konuşmalarında âdeta kahvede konuşur bir hatip gibi konuşmasını da kendisine yakıştıramadığımı ifade etmek istiyorum. AKP grup başkan vekillerinin de kendisini uyarmasını beklediğimi ifade ediyorum. Böyle bir şey olmaz. Sayın Bakan -belli ki özel bir sorunu var, bir şeye canı sıkılmış- bütün sinirini Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden almaya çalışıyor. Bunu kabul edebilmek mümkün değil, bunu Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olarak içine sindirebilmek mümkün değil, bunu iktidar partisi grubu olarak seyretmeniz, bize göre, mümkün değil." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar