CHP'li Levent Gök: Uludere'de devletin halktan sakladığı gerçekler vardır

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayıyla ilgili ortada devletin halktan sakladığı gerçekler olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Levent Gök: Uludere'de devletin halktan sakladığı gerçekler vardır

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayıyla ilgili ortada devletin halktan sakladığı gerçekler olduğunu savundu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın MİT ile ilgili yaptığı açıklamasıyla istihbaratın MİT'e ait olmadığı sözlerinin uçup gittiğini belirten Gök, "Kim doğruyu söylemektedir? Genelkurmay, MİT ne demektedir?" diye sordu.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen TBMM Uludere Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Uludere'de 34 kişi öldürülmesinden sonra başlayan kamuoyundaki tartışmaları hatırlattı. İstihbaratın kimden alındığı konusunda yoğun tartışmalar yapıldığını belirten gök, konuya ilişkin çelişkili açıklamalar olduğunu kaydetti.

28 Aralık 2011 tarihinde 34 yurttaşın öldürülmesinden iki gün sonra Başbakanın MİT ile ilgili "Bilir bilmez bazı yazarlar, kendi adlarına açıklamalarda bulunuyorlar. Güya MİT yanlış bilgi vermiş; bu yanlış bilgilerle bu tür yanlışlar yapılmıştır. MİT'in son anda verdiği herhangi bir bilgi yoktur." açıklamasını hatırlattı.

Başbakanın ilk günden MİT'i himayesi ve koruması altına aldığını vurgulayan Gök, MİT'in komisyona gönderdiği yazıda ise olayı 12 saat sonra öğrendiğini açıkladığını ifade etti. Başbakanın, MİT'in açıklamalarının, Mülkiye müfettişlerinin açıklamalarının MİT'in bu olayda herhangi bir dahili olmadığı, istihbarat paylaşımı olmadığına yönelik olduğuna dikkat çeken Gök, ancak Başbakanın niçin MİT'i koruma altına almasını çok iyi bildiklerini söyledi.

"MİT'İN HER TÜRLÜ İSTİHBARATI FAALİYETİNE YARDIMCI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Uludere olayında kader birliği yapan bütün kurumlar ile işbirliği yapıldığını anlatan Gök, Uludere olayının Ankara'nın karanlık dehlizlerine itildiğinin altını çizdi. Dün Meclis Genel Kurulunda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "MİT yurt içinde ise ağırlıklı sınır ve sahil bölgelerinde terör ve casusluk bu ikisi üzerinde silahlı kuvvetlerin yaptığı bütün operasyonların istihbaratını MİT vermektedir. Şuan en yakın MİT'in çalıştığı kurum da silahlı kuvvetlerdir." dediğini aktaran Gök, şöyle devam etti: "Kim doğruyu söylemektedir. Başbakanın Uludere'den hemen sonrası yaptığı açıklama doğru mudur? Genelkurmay ne demektedir, MİT ne demektedir? Bu açıklamalar karşısında herhalde Başbakan, MİT ve Genelkurmay Başkanı birşeyler söylemesi gerekmektedir. Ortada devletin sakladığı gerçekler vardır, halktan sakladığı gerçekler vardır. Beşir Atalay'ın dünkü açıklaması sonrası istihbaratın MİT'e ait olmadığı sözler uçup gitmiştir. Kamuoyu vicdanı önemli açıklama beklemektedir."

Uludere olayının kapatılmak, karartılmak ve soğutulmak istendiğini vurgulayan Gök, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararla ilgili 4 aydır bir karar verilmediğine dikkat çekti. "Bu karar niçin geciktirilmektedir?" diye soran Gök, "Ölenler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı değil midir?" ifadelerini kullandı. MGK içinde bulunan herkesin Uludere olayında bir kader birliği içine girdiğini savunan Gök, "2,5 yıl geçti somut olarak adli yönden bir adım atamamış bir ülkede yaşıyoruz. Demokrasiden, hak, hukuk, adaletten bahsediyoruz. Türkiye her konuda olduğu gibi bu konuda da dış dünyada itibarını kaybetmektedir." şeklinde konuştu.

Atalay'ın Başbakan'ın sözlerini yalanladığını dile getiren Gök, MİT'in her türlü istihbarat faaliyetine yardımcı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Devletlerde hata yapan kurumlar olabileceğini belirten Gök, ancak şeffaf bir şekilde bunun hesabının sorulması gerektiğini kaydetti. Gök, "34 yurttaşın hakkını aramayacak mıyız?" diye sordu. CİHAN

Yorumlar