CHP’li Demiröz: AKP çiftçi borç faizlerinin affını reddetti

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, çiftçilerin elektrik, sulama birlikleri, sulama kooperatifleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası borç faizlerinin affedilerek ana para borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tekliflerinin...

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Demiröz: AKP çiftçi borç faizlerinin affını reddetti

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, çiftçilerin elektrik, sulama birlikleri, sulama kooperatifleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası borç faizlerinin affedilerek ana para borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tekliflerinin AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, TBMM Plan Bütçe Komisyonu toplantısında görüşmeleri süren ve çeşitli kişi ve kurumların borçlarının faizlerine af getiren ve ana borçlarının ödemesini yeniden yapılandıran “Torba Kanun” tasarısına çiftçi borç faizlerinin de eklenmesi için CHP Grubu olarak 3 ayrı kanun maddesi eklenmesi için önerge sunduklarını söyledi.

İlhan Demiröz, ilk önergede “çiftçilerin elektrik borçlarına ilişkin faizlerin silinerek ana para ödemesinin yeniden yapılandırılmasını” istediklerini; ikinci önergede “Sulama Birliklerinin ve Sulama Kooperatiflerinin tarımsal sulama faaliyetlerinden kaynaklanan borçlarına ilişkin faizlerin silinerek ana paranın tekrar yapılanmasını” önerdiklerini; üçüncü önergede ise “çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası’na olan borçlarına ilişkin faizlerin silinerek ana paranın tekrar yapılanmasını” teklif ettiklerini aktardı.

Demiröz, Komisyon’da tüm ısrarlarına rağmen çiftçi borç faizlerinin affına ilişkin 3 önergelerinin de iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı Komisyon toplantısında CHP Grubu adına önergeler hakkında konuşan İlhan Demiröz, Torba Kanun’un birçok kişi ve kurumun borç faizlerine af ve yeniden yapılandırma imkânı getirmesine karşın, birçok sıkıntı yaşayan çiftçilerle ilgili tasarıda hiçbir maddenin olmamasının üzücü olduğunu dile getirdi.

Çiftçilerin sanayiciler gibi kapalı bir alanda üretim yapmadığını, yağmura, doluya, tipiye, sele karşı bir ürün elde etmek için mücadele ettiğini anımsatan İlhan Demiröz, “Çiftçilerimiz çok zor durumda, can çekişiyor. Diyorlar ki, inadına üretim yapıyoruz ama artık bu bizim son dönemlerimiz” diye konuştu.

Hükümetin 11 yıldır izlediği tarım politikasıyla çiftçilerin sağ cebine koyduğu tarımsal destekleri akaryakıttaki KDV ve ÖTV ile sol cebinden aldığını, reel bir desteğin söz konusu olmadığını ifade eden Demiröz, “2003-2013 tarihleri arasında tarıma 59 milyar liralık destek verildi. Faize ödenen tutar ise 548 milyar lira. Yerli ve yabancı rantiyeye çiftçiden tam 9 kat fazla ödeme yapıldı” dedi.

Çiftçilerin Sulama Kooperatifleri'nin tarımsal elektrik borçlarının anaparasının 810 milyon lira, toplam faizlerinin ise 1 milyar 200 milyon lira olduğunu anımsatan Demiröz, önerilerinin tüm borçların affedilmesi yönünde olmadığını yalnızca faiz borçlarının affedilmesini ve anapara için de yeniden yapılandırma istediklerini söyledi. Demiröz “İktidar Milletvekilleri araçların trafik cezaları için, diğer borçlar için önerge veriyorlar, onu yaptırıyorlar, ama tarımı unutuyorlar. Çünkü zeytin toplamamış, incirin o sütüyle eli yanmamış” dedi.

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası'na olan borçlarını ödemeye de yetişemediğine dikkat çeken İlhan Demiröz, ayrıca çiftçilerin son dönemlerde özel bankalara da büyük oranda borçlandığını söyledi.

CHP Grubu’nun Komisyon’da 3 önergesi de AKP’li üyelerin oylarıyla reddedilirken, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, görüşme tutanaklarını Bursa'nın 17 ilçesine bağlı tüm köy muhtarlarına, Bursa'nın 17 İlçe Ziraat Odası Başkanlığı’na, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı’na, Bursa Akademik Odaları Dönem Sözcülüğü’ne ve Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği’ne gönderdi.

CİHAN

Yorumlar