CHP'li Altay:Omsbudman Başbakan'ın kirli işlerini temizleyen makinaya dönüştü

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, omsbudmanın Başbakan'ın kirli işlerini temizleyen bir makinaya dönüştüğünü savundu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Altay:Omsbudman Başbakan'ın kirli işlerini temizleyen makinaya dönüştü

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, omsbudmanın Başbakan'ın kirli işlerini temizleyen bir makinaya dönüştüğünü savundu. Altay,"Onu söylemedim, bunu söylemedim; bu kamuoyunu tatmin etmez. Omsbudman, güvenirlilik esasına göre kurulmuştur, hükümetin temizlik makinasına dönüşmüştür." diye konuştu. Altay, yeniden yargılama konusunu Başbakan'ın düştüğü kuyudan kurtulmak için suni olarak gündemde tutmaya çalıştığını da söyledi.

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ile Engin Altay, Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti. Meclis'te gerçekleşen ziyarette Hamzaçebi, neredeyse çalışmayan gazetecilerin sayısının çalışan gazetecilerin sayısını geçtiğini iddia etti ve gazetecilerin gününü kutladı.

HSYK'nın yapısıyla ilgili değişiklik konusunda Hamzaçebi, kendisine bağımlı bir yargı yaratma çabası olduğunu vurguladı. Bunun demokrasi aşkı olmadığını dile getiren Hamzaçebi, iktidarın yeniden yargılama girişiminin ise müttefiklerini çoğaltma çabası olarak niteledi. CHP'nin konuya ilişkin Meclis Başkanlığı'na sunduğu teklifi hatırlattı ve hükümetin tutumunu merakla beklediklerini kaydetti.

HSYK konusundaki bir soruya Hamzaçebi, yasanın bu şekliyle Anayasaya aykırı olduğunu düşündüklerini ifade etti. Hükümetin bundan vazgeçmesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, "Anayasaya aykırı bir yasal düzenleme ile yargıyı kendine tabi kılmaya çalışıyor. Bu şekilde yasalaşırsa, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz." dedi.

Adalet Bakanı'nın yetkilerinin olağanüstü artırıldığına dikkat çeken Hamzaçebi, "Bağımsız olan, her türlü siyasi etkiden arınmış olarak çalışması gereken kurulda Adalet Bakanı'nın bu şekilde yetkilendirilmesi Anayasa'ya aykırıdır." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in omsbudman hakkında inceleme yapılacağı açıklamasıyla ilgili omsbudmanın Başbakan'ın kirli işlerini temizleyen bir makinaya dönüştüğünü savunda. "Mırın, kırın açıklama; şüphe ve zan altındadır." diyen Altay, "Onu söylemedim, bunu söylemedim; bu kamuoyunu tatmin etmez. Omsbudman, güvenirlilik esasına göre kurulmuştur, hükümetin temizlik makinasına dönüşmüştür." diye konuştu.

En azından soruşturma açılması gerektiğini belirten Altay, Meclis Başkanı'nın açıklamasının gaz almaya yönelik bir tavır olduğunu vurguladı. Milletvekillerine yurt dışı yasağının ise Parlamento'ya en büyük saygısızlık olduğunu belirten Altay, Meclis Başkanı'nı bu konuda da bir parça hassasiyete çağırdı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yeniden yargılamayla suçun cezasız kalacağına yönelik açıklamalar içinde "Onları mahkum edecek bir delil yok demektir." ifadelerini kullandı. Altay, özel yetkili mahkemelerin güvensizlik konusu olduğunu savundu.

Yeniden yargılama konusunda Altay da, konuyu Başbakan'ın düştüğü kuyudan kurtulmak için suni gündem olarak gündemde tutmaya çalıştığını söyledi. Bunun haftaları işgal etmemesi gerektiğini vurgulayan Altay, "Doğru da değildir. Başbakan samimiyetsizlik sınavı verdi. Eğer Başbakan samimi olsaydı bu iş bitmiş olurdu. Asrın yolsuzluğu bir şekilde örtülmemelidir. Bunun üstünü örtecek bir imkan da dünyada yok." şeklinde konuştu.

Hükümetin yargıya siyaseti kendisinin soktuğunu vurgulayan Hamzaçebi, HSYK'nın açıklaması konusunda ise Anayasaya aykırı düzenleme konusunda görüş belirtmelerinin normal olduğunu ve bundan kaçınılmaması gerektiğini kaydetti.

Meclis'e gönderilmeyen bakanlarla ilgili fezlekeler konusundaki bir soruya Altay, "Adalet Bakanı açık bir suç işliyor. Bunların orada tutulması açık suçdur, Meclis'e karşı saygısızlıktır, görevi kötüye kullanmaktadır. Fezlekenin gönderilmesini ısrarla talep ediyoruz." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar