CHP'li Akkaya: İşçinin, emekçinin hayatı, para kazanmaktan daha değerlidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "İşçinin, emekçinin hayatı para kazanmaktan daha değerlidir." dedi. Yazılı bir açıklama yapan Yakup Akkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre günde yaklaşık 190...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Akkaya: İşçinin, emekçinin hayatı, para kazanmaktan daha değerlidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "İşçinin, emekçinin hayatı para kazanmaktan daha değerlidir." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Yakup Akkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre günde yaklaşık 190 iş kazası meydana geldiği ve bu kazalarda her gün 4 kişi hayatını kaybetti verisinin yer aldığına işaret etti. Türkiye'de önlenebilir iş cinayetlerinden dolayı yaşamını yitiren emekçilerin sayısının ise adeta katliamı andırdığını söyleyen CHP’li Akkaya, “İş cinayetlerinde Avrupa birincisi, Dünya'da ise üçüncü olan Türkiye'de, İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi verilerine göre 2014 yılı Ocak ayında 87, Şubat ayında 77, Mart ayında 112 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. 2013 yılında ise iş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az bin 235. Yine Nisan ayı içerisinde şimdiye kadar önlenebilir iş kazalarından dolayı yaşamını yitiren işçi sayısı 72. AKP iktidarında iş cinayetlerine kurban giden işçi sayısı ne yazık ki 2002 – 2013 yılları arasında toplam 13 bin 442 işçi, her yıl ortalama 1072 işçi 'iş kazası' sonucunda hayatını kaybetti. 1946'dan 2013 yılına kadar iş kazaları sonucu ölen işçilerin sayısı ise 61 bin 270’e ulaştı." dedi.

"İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE SORUMLULAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI"

Akkaya, özellikle madenlerde, inşaatlarda ve tarım sektöründe yoğunlaşan iş cinayetlerine ilişkin ne yazık ki önlem alınmadığına dikkat çekerek, şöyle dedi: "İş cinayetlerinde ölen emekçilerin sayısı terör nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızdan daha fazla olmasına rağmen yetkililer, sadece hamaset nutukları atıyor, “güzel öldüler, kaderdir”, diyorlar. 2012 yılında çıkarılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri koruyucu tedbirlerin alınması konusunda yetersiz, dahası Yasanın en önemli bölümlerinin uygulaması ertelenmiş durumdadır. Gerekli önlemler, bir maliyet unsuru olarak değerlendirilip alınmadığı için bu kazalar giderek artmaktadır. Dahası bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerine ilişkin denetimler ve cezalar yetersiz. Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır."

"HAK ARAMAYA KALKINCA ŞİNDEN OLUYORLAR"

Bugünün Türkiye’sinde 50 TL’lik gaz ölçüm cihazı, 25 TL’lik gaz maskesi alınmadığı için emekçilerin hayatını kaybettiğini dile getiren Akkaya, "Ailesine, çocuklarına ekmek götürebilmek için güvencesiz, korumasız bir şekilde çalışmak zorunda kalıyor. Hakkını aramaya kalkınca işinden oluyor. Mevsimlik işçiler yollarda balık istifi taşınıyor, trafik kazaları yaşanıyor, onlarca işçi hayatını kaybediyor ve ne yazık ki yetkililer yazılı önlemlerin hayata geçirilip geçirilmediğini kontrol etmiyorlar. Halkına gaz, cop ve su sıkmak için istihdam edilen polis sayısı 2002’den bugüne 122 binden 229 bin 965’e yükselirken İşçinin emekçinin korunmasını sağlamak için sadece, 264'ü iş sağlığı ve güvenliği yönünden olmak üzere toplam, 597 iş müfettişi bulunması siyasi iktidarın işçiye, emekçiye verdiği değeri göstermektedir. Kendi çocukları için bir gecede yasalar çıkaran, sürgünler gerçekleştirenler, ne yazık ki halkın çocuklarının ölümlerini sadece seyretmekle yetiniyorlar." değerlendirmesini yaptı.

BÜTÜN EMEKLİLERE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Herkese seslenen Yakup Akkaya sözlerini, "Hala geç değil. İşçinin emekçinin hayatı para kazanmaktan daha değerlidir. Gelin hep birlikte emeği, emekçiyi gerçekten koruyan yasalar yapalım. Bu yasaları birlikte uygulayalım. Bütün çalışanları iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alalım. Çocuk işçiliğe son verelim. 21. Yüzyılın modern köleliği olan Taşeronluğa son verelim. Türkiye’yi çalışanların emekçilerin insanca yaşayabileceği bir ülkeye dönüştürelim. Bu vesileyle dünyada ve Türkiye’de çalışırken, alınterini dökerken, hayatını kaybeden bütün emekçileri saygıyla anıyor ve tekrar bütün emekçilere başsağlığı diliyorum." diye tamamladı.

CİHAN

Yorumlar