CHP’den 'reklamlar sansürlendi' iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bütçe görüşmeleri öncesinde vatandaşın dikkatini konuya çekerek, 'hükümetin harcadığı bütçe için hesap vermesi gerektiği' temalı reklam afişlerinin, Stroer-Kentvizyon şirketi tarafından sansüre uğradığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
CHP’den 'reklamlar sansürlendi' iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bütçe görüşmeleri öncesinde vatandaşın dikkatini konuya çekerek, 'hükümetin harcadığı bütçe için hesap vermesi gerektiği' temalı reklam afişlerinin, Stroer-Kentvizyon şirketi tarafından sansüre uğradığını öne sürdü.

CHP'nin 'Vatandaş vergisini veriyorsa hükümet de hesabını verecek', 'Başbakan'a Çağrı: Sayıştay raporlarını TBMM'den gizleme. Millet iradesini hiçe sayma!' afişlerinin, şirket tarafından 'Başbakan'ı fazla eleştiriyorsunuz, yumuşatın' gerekçesiyle kabul edilmediğini belirten Umut Oran, "Cumhuriyet Halk Partisi'ne hangi ilanı hangi şekilde hazırlayacağını söylemek hiçbir ticari şirketin haddi de değildir, hakkı da değildir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin söylemine şirketler karar veremez. Bir ticari şirket sansür kurumu olamaz. AKP'ye yakınlığı bilinen, konumu itibariyle de piyasada hakim durumda olan bu şirket siyasi söyleme karışma cüreti göstermiştir." dedi.

"ŞEFFAF DEVLET HESAPTAN KAÇMAZ"

CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, afişlerle ilgili sansür uygulamasını, yazılı açıklama yaparak duyurdu. Konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi de veren Umut Oran,
"2014 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri, Meclis Genel Kurulu'nda yarın başlayacak ve 20 Aralık 2013 tarihine kadar sürecek. Bu görüşmeler halkımız için çok önemli bir hakla 'bütçe hakkı'yla ilgili. Bu ülkede yaşayan herkes vergisiyle finanse ettiği devletin neyi, nereye harcayacağını ve neyi, nereye harcadığını bilmek hakkına sahip. Açık, şeffaf, vatandaşına hesap veren bir devlet bu görüşmelerin olabildiği kadar açık yaşanması için de elinden gelen her şeyi yapar. Halktan saklanmaz, halktan kaçmaz, halkın parasını nasıl harcadığını açıkça anlatır. AKP ise hesap vermekten kaçıyor. Sayıştay'ın yetkilerini kısıtlıyor, kamu bütçesinin nasıl harcandığını, yetimin hakkının nereye verildiğini kamuoyundan saklamaya çalışıyor." diye ifade etti.

"AKP HALKA HESAP VERMELİ"

Bu yüzden AK Parti'yi halka hesap vermeye çalışan bir kampanya başlattıklarına dikkat çeken Oran, "2 Aralık'ta Ankara, İstanbul ve İzmir'de açık hava panolarını kiralayan şirketle (Stroer-Kentvizyon) iletişime girdik. 9 Aralık 2013 tarihinden itibaren 1 hafta süreyle bu şehirlerde açık hava panolarında ilan yayınlamak istediğimizi, müsait olup olmadığını sorduk. İlanların yayınlanmasına uygun olduklarını söylediler. Kampanya görsellerini hazırladık. Bunları gönderdik. Ne vardı bu afişlerde? Örneğin bir işçi şöyle diyordu: "Ben vergimi veriyorsam, Başbakan da hesap verecek. Açık hava panolarını kiralayan şirket, bu ilanlarımızı yayınlamaktan kaçındı. Yazılı olarak bize hiçbir gerekçe sunmadılar. Sözlü olarak ilanlarımızı hazırlayan temsilcilerimize şu gerekçeyi gösterdiler: "Başbakanı fazla eleştirdiği için biz bu ilanları yayınlayamayız."

"ŞİRKETİN HADDİ DE HAKKI DA DEĞİLDİR"

Umut Oran, öncelikle, CHP’ye hangi ilanı hangi şekilde hazırlayacağını söylemenin hiçbir ticari şirketin haddi de hakkı da olmadığını ifade etti. CHP’nin söylemine şirketlerin karar veremeyeceğini belirten Oran, şöyle devam etti: “Ticari şirketler, bir siyasi partinin söylemine müdahale etme hakkını kendinde göremez. Bir ticari şirket sansür kurumu olamaz. AKP'ye yakınlığı ile bilinen, konumu itibariyle de piyasada hakim durumda olan bu şirket, siyasi söyleme karışma cüreti göstermiştir. Bu şirket, böylelikle piyasadaki hakim konumunu siyasi rekabeti engelleyici ve bozucu bir şekilde düzenlemek için kullanmıştır. Bu, alenen ticaret hukukuna aykırıdır, ayrımcı bir uygulamadır. Bu şirket, bu tavırda bulunmaya kendi de karar vermiş değildir. Başbakan ve adamları tarafından yönlendirilmiştir. Böylelikle Başbakan, bu şirket üzerinden siyasi propaganda yapılmasını engellemiş, bir siyasi partinin siyasi faaliyetini ahlaksız ve hukuksuz bir yolla engelleme yoluna gitmiştir."
CİHAN

Yorumlar