CHP’den Gaziantep’te seçim itirazı: Adliye merdivenlerinde tutanak tanzim edildi

Gaziantep’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçimlerdeki oy sayımında hukuksuzluk yapıldığını öne sürerek Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
CHP’den Gaziantep’te seçim itirazı: Adliye merdivenlerinde tutanak tanzim edildi

Gaziantep’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçimlerdeki oy sayımında hukuksuzluk yapıldığını öne sürerek Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na başvurdu. 30 klasörle adliyeye gelen heyet, tespit ettikleri görüntü ve fotoğrafları YSK hakimlerine teslim etti.

CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayı Akif Ekici, son derece ilkel şartlarda seçimin gerçekleştirildiğini kaydederek, “Adliyeye gelen torbaların tamamı mühürsüzdü. Öyle bir hal almıştı ki sandık kurulu başkanları orada tutanağı düzenleyememiş, tanzim edememişlerdi. Burada adliyenin merdivenlerinde, koridorlarında tutanak tanzim edildi.” dedi.

CHP Gaziantep İl Başkanı Metin Gökdağ ile birlikte adliyeye gelen Ekici, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Seçimlerde yapılan usulsüzlükleri, yanlışlıkları, hukuka taşımak, yargıya taşımak için geldiklerini anlatan Ekici, “Seçim günü saat 16.00’da sandıklar kapandığında şehrimizin tamamına yakın bölümünde elektrikler kesikti. Saat 17.15’e kadar hava aydınlıktı. Oylar döküldü. 17.30 gibi karanlık başlamıştı. Ancak o ana kadar yüzde 10’u ancak sayılabilmişti. Karanlıkta, mum ışığında, çakmak ışıklarında sayım yapılmaya devam edildi. Biz adliyeye geldik. Şehitkamil, Şahinbey, Oğuzeli ve Yavuzeli seçim kurullarına başvuruda bulunduk. ‘Karanlıkta yapılan sayımlar sağlıksız olur’ dedik. Sandık kurulundaki arkadaşlar aradı, onlar da karanlıkta neyin yazıldığını göremediklerini söyledi. Bu şartlar altında sayım devam etti. Sayımın 1,5 saat durdurulmasına ilişkin karar alındı. 6 kurul hakiminin imzası var. Ama sayım devam etti karanlıkta. 1,5 saat oylar meydandaydı. Sandık boşaltılmış, mühür kırılmış, oylar masa üzerindeydi. Elektrik geldiğinde oyların yüzde 90’ı sayılmıştı.” ifadelerini kullandı.

Adliyeye gelen torbaların tamamının mühürsüz olduğuna dikkat çeken Ekici, “Öyle bir hal almıştı ki sandık kurulu başkanları orada tutanağı düzenleyememiş, tanzim edememişlerdi. Burada adliyenin merdivenlerinde, koridorlarında tutanak tanzim edildi. Neyin nereye yazıldığı kesinlikle bilinmiyor. Adaletli bir seçim yapılmamıştır. Ben YSK Başkanı Yardımcısı’nı aradım. Buradaki hakimler işin içinden çıkamaz hale geldiler. Son derece ilkel, son derece uygun olmayan şartlarda seçim yapıldı. Bu neyi değiştirir bilmiyorum ama mutlaka ve mutlaka bu işin değerlendirilip yeniden gözden geçirilmesi ve bu sayım işleminin yok sayılması gerekiyor. Arabaların içerisinde oy tutanaklarının bulunduğu torbalar geldi. Mühürler kapı önünde yapılmaya başlandı. Bununla ilgili dosyada yüzlerce fotoğraf var. 30 klasör var. Seçim kurulu hakimlerine takdim edeceğiz. Tamamında görüntüler, fotoğraflar var. Hiçbir işlem sağlıklı yapılmamıştır. Ben takdiri yüce yargıya bırakıyorum.” açıklamasını yaptı.

Hiçbir şeyin usulüne göre yapılmadığının altını çizen Ekici, “Seçim kurulu hakimleri de bizzat gözleriyle gördü. Ayrıca cezaevinden gelen bir tutanak bir odanın içinde kapalı halde yapılıyor. Hakim kapıyı zorla açtırdı. 4 tane görevli oy pusulalarının bulunduğu torbayı almış bir odaya girmiş, arkadan kapıyı kilitlemiş, biz itiraz etmemize rağmen kapı açılmıyor. Hakimi çağırıyoruz, hakim nezaretinde kapı açılıyor. Bunların hepsinin tutanakları var. Yasal olarak yapılan bir şey yok." değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep H Tipi Cezaevi’ndeki KCK hükümlülerinin bulunduğu sandıkta bütün oyların AK Parti’ye çıktığına ilişkin bir iddiaya yönelik cevap veren Ekici, “Onu söylüyorum. Torbayı alıyorlar cezaevinden getiriyorlar. 4 tane görevli bir odaya gidiyor. Odayı arkadan kilitliyor. Bizim arkadaşlarımıza, ben de dahil olmak üzere kapıyı açmıyorlar. 15 dakika sonra hakim geliyor ve onun ısrarı ile kapıyı açıyorlar. Hakim de gördüğünde şok oluyor. Biz, ‘Oy oranımız şuydu buydu iddiasında bulunmuyoruz. Yapılan işlemin hukuksuz olduğunu söylüyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar