CHP'den Fidan'ın yeniden atanmasına itiraz

CHP'li Mahmut Tanal, Hakan Fidan'ın yeniden müsteşarlığa atanmasının yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'den Fidan'ın yeniden atanmasına itiraz

Yenibosna'daki Bölge yönetim Mahkemesi'ne gelen CHP Milletvekili Mahmut Tanal, çıkışta gazetecilere izahat yaptı. Tanal, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın müsteşarlıktan istifa edip mebus müracaatını AK Parti'ye yaparak istifasını başbakana sunduğunu hatırlattı. 

"YÜRÜTMENİN DURDURULMASI AMACIYLA DANIŞTAY'A GÖNDERİLMESİ İÇİN BURADA DAVA AÇTIM"

Anayasanın  76 maddesi uyarınca seçim devrinde halk görevlilerinin istifa etmesinin en naturel hakları olduğunu anlatım eden Tanal, "Kamu görevlisi bulunan Fidan'ın istifa gerekçesi zahmet ve bıkkınlıktan kaynaklanan, bu nedeni ileri sürerek  başbakan Davutoğlu da kabul etmiştir. Hakan Fidan bulunmamaktadır bir Hint kumaşı ise başbakan Davutoğlu, halk görevlisinin amiri sıfatıyla istifasını kabul etmeyebilirdi. Kanundan böyle bir hakkı var. İstifasının kabul ettikten sonra milletvekilliği adaylığı süresi geçmeden, seçim yapılmadan yine göreve alınması hem anayasaya marjinal bulunduğu hem de var olumlu hükümlere marjinal olduğu, yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay'a gönderilmesi için burada dava açtım" diye konuştu. 

"HUKUK KIRINTISI VARSA MAHKEME BU GEREKÇELERDEN ATAMANIN YÜRÜTMESİNİ DURDURMA KARARI VERİR"

Mahmut Tanal, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94 ve 97 maddeleri 'kamu görevlisi istifa etmişse yine eski görevine dönmesi için 6 ay geçmeden yeni göreve atanamaz' diyor. Kanunun emredici hükmü. MİT yasasının 14'üncü maddesindeki hani o 5 yıllık zaman var ya. 14'üncü madde diye geçiyor. O madde bir an için hukuka müsait olsa dahi orada yalnızca art dönmenin ne kadar zamanda yazılı bulunduğu MİT yasasında yazmıyor. Kamu görevlilerin göreve dönmenin ana ve usulleri 657 sayılı bu yasa da yazılı. MİT yasasında değil. Kamuoyunu hata bilgilendiriyorlar. Bu kararlar MİT'i itibarsızlaştırır, kurumu siyasallaştırır. Devletin bu kuruluşa olana şeref ve güveni sarsılır. MİT'i neye getirir. MİT'i AK-MİT yapar. MİT'i AKP'nin istihbarat bürosu çeşidine getirir. Bu tayin etme yasal değil, siyasidir, etik de değildir. Yürütmeyi durdurma istemli davayı açtık. Mahkeme, benim temennim yasa kırıntısı varsa mahkeme bu gerekçelerden atamanın yürütmesini durdurma kararı verir" biçiminde konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar