CHP: Türkiye'nin reforma ihtiyacı yok

CHP MYK toplantısından sonra parti adına açıklama yapan Selin Sayek Böke, hükümetin terörle mücadele eylem planı ve iyileştirme paketiyle ilgili olarak, "Türkiye'nin herhangi bir reforma ihtiyacı yoktur" dedi

Google Haberlere Abone ol
CHP: Türkiye'nin reforma ihtiyacı yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Master Plan denilen bu eylem planının içerisinde yapılacak bir demokrasi reformundan bahsediliyor. Türkiye'nin herhangi bir reform yapma ihtiyacı yoktur. Eğer samimiyetle bu sorunu demokratik yöntemlerle çözme niyeti varsa, gelin CHP'nin defalarca TBMM'de verdiği kanun teklifini kabul edin. Gelin Meclis'te siyasi zeminde, hep birlikte bu sorunu çözmek için Toplumsal Uzlaşı Komisyonu'nu yarın kuralım. Reform dediğiniz böyle yapılır" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı.

Türkiye'nin bugün bir kez daha acıya uyandığını belirten Böke, "9 canımızı kaybetmenin acısına uyandık. Anneler ağlıyor, eşler, çocuklar ağlıyor. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, sevenlerine sonsuz sabır ve başsağlığı diliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin bu acı tabloyla karşılaşmış olmasının bir sorumlusu olduğunu aktaran Böke, şöyle devam etti:

"Bu sorumlu, adına Çözüm Süreci denilen AKP sürecini ortaya koymuş olan iktidardır. Bu sorumluluk, bölgenin bir silah deposuna dönüştürülmesine göz yumulmuş olmasından gelmektedir. Biz bu şehitleri vermemeliyiz. Türkiye'nin güvenliği için kendini feda etmeye hazır askerlerimizle, polislerimizle uzun uzun güzel bir hayat istiyoruz. Biz onların yaşamasını istiyoruz. Adına çözüm süreci denilen ve çökeceği inşasının başından belli olan bu sürecin alternatifini her zaman ortaya koyduk. Bu süreç siyasi zemini hiçe sayan, siyaset dışı meşru olmayan aktörleri masanın etrafına toplayan ve masaya siyaseti almadığı için de sürecin çöküşünü baştan hazırlayan bir dönemdi. İşte bu yaklaşımın sonucunda zaten PKK bölgeyi bir silah deposuna dönüştürdü. Buna bir son vermek gerekiyor, buna son verme yükümlülüğü de iktidarın. Ortaya çıkan bu tabloyu bitirmek, teröre son vermek, her vatandaşının canını korumak ve askerinin, polisinin şehit olmadığı günleri Türkiye'ye yaşatma yükümlülüğü iktidarındır. Bu terör son bulmak zorunda."

Çöken bu sürecin yerine, çökeceği bir kez daha bilinen salt güvenlikçi bir yaklaşımın ortaya konulduğunu savunan Böke, teröre son veren yaklaşımın bir parçasının, mutlaka güven veren bir süreç olması gerektiğini kaydetti.

"MASTER EYLEM PLANI"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz hafta adına "Master Plan" denilen bir eylem planı açıkladığını aktaran Böke, "Master Plan'ın içinin ne kadar boş olduğu, iktidar kanadına yakın medya tarafından bunun manşetlerde görülmemiş olmasıyla açıkça görülüyor zaten" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelenin güçlü, etkili ve akılcı bir çerçeveyle ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Selin Sayek Böke, terörle mücadelenin bir yakasının da Türkiye'de demokrasi, insan hakları ve sorunun çok boyutluluğunu görmek olduğunu ileri sürdü.

Böke, bu gerçeği gözardı eden yaklaşımın çökeceğinin en başta görüldüğünü belirtti.

CHP'nin terörle mücadeleyle birlikte, bir demokrasi mücadelesinin de ortaya konmasının gerektiğini sık sık ifade ettiğini anlatan Böke, şunları söyledi:

"Master Plan denilen bu eylem planının içerisinde yapılacak bir demokrasi reformundan bahsediliyor. Türkiye'nin herhangi bir reform yapma ihtiyacı yoktur. Eğer samimiyetle bu sorunu demokratik yöntemlerle çözme niyeti varsa gelin CHP'nin defalarca TBMM'de verdiği kanun teklifini kabul edin. Gelin Meclis'te siyasi zeminde, hep birlikte bu sorunu çözmek için Toplumsal Uzlaşı Komisyonu'nu yarın kuralım. Reform dediğiniz böyle yapılır. Reform dediğiniz, sürekli reformdan bahsetmekle yapılmaz. Samimi olan verilen kanun tekliflerini kimin verdiğine değil, verilen teklifin nasıl bir çözüm ortaya koyduğuna dikkat eden bir yaklaşımla yapılır. Eğer samimiyseniz gelin aralık sonunda Meclis'e yine CHP'nin vermiş olduğu bölgede yaşanan acılara azıcık da olsa merhem olacak ekonomi ve sosyal paketini uygulamaya geçirelim. Gelin prim affı verelim, gelin esnafımıza sicilinin bozulmaması için destek verelim. 'Bunları vereceğiz' demeyelim, verilmiş olan CHP'nin kanun teklifini yarın yasalaştıralım. CHP, üçüncü yol çerçevesinde bu sorunun çözümünde, mutlaka Meclis zemininde siyaseti bu işin ana aktörü yapan bir yaklaşımla teröre de son verecek ilk adımın atılması gerektiğini söylemektedir. Eğer bir master plan arıyorsak, bu plan Meclis'te kabul edilmeyen tekliflerle zaten bekliyor."

Böke, söz konusu planda iktidarın vizyonsuz ekonomik anlayışının da çok net bir şekilde ortaya konulduğunu savundu.

Planda, "Yakılıp yıkılmış bölgeyi yeniden inşa sürecinin bir ekonomik kalkınma paketi olarak ortaya konma zaafiyeti gösterildiğini" öne süren Böke, bölgenin gerçekten bir ekonomik kalkınma planına ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

"O zaman yıllardır bitirilmemiş olan GAP'ı yarın yeniden aktif hale getirelim" diyen Böke, gerçek bir ekonomik kalkınma hamlesinin, "TOKİ medeniyetleri" oluşturmaktan değil, bölgede halka dokunan istihdam yaratmadan geçeceğini aktardı.

Böke, "Gerçekten ekonomik kalkınma yaratıp bir sorunu kalıcı çözmek isteyen yaklaşım, yol yapmayı vadetmez, fabrika kurmayı vadeder" dedi.

Yorumlar