CHP Milletvekili Özel: Cumhurbaşkanlığı için sivil birini düşünüyoruz

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı seçiminde parti olarak sivil birini düşündüklerini ve adayda CHP’li olma şartı aranmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Özel: Cumhurbaşkanlığı için sivil birini düşünüyoruz

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı seçiminde parti olarak sivil birini düşündüklerini ve adayda CHP’li olma şartı aranmadıklarını söyledi. Özel, yaptığı açıklamada, “CHP olarak ilk turda en yüksek iki oydan birini alıp ikinci tur geldiğinde de karşısında Recep Tayyip Erdoğan varsa onun karşısındaki gerçek anlamda bu ülkeyi seven, darbeci Kenan Evren için öngörülen uygulamaları Türkiye için uygulamaya korkan herkesle birlikte seçilebilecek bir Cumhurbaşkanı adayı üzerinde duruyoruz. Biz CHP olarak ne Başbakan'la ne Cumhurbaşkanı'yla ne de onların zaman zaman paralel yapılar olarak kendi içlerinde ifade ettikleri çatışmalarla ilgilenmiyoruz. Biz gerçek anlamda tarafsız, Anayasa'dan aldığı gücü Atatürk ilkelerine bağlı bir şekilde uygulayacak, gerçek anlamda tarafsız bir Cumhurbaşkanı arıyoruz.” şeklinde konuştu.

Her kesimi kucaklayacak bir Cumhurbaşkanı adayı düşündüklerini belirten Milletvekili Özel, “Bunun CHP’li olması şartı yok, hattâ bunun tüm partilere eşit mesafede olması, ülkenin anayasasına bağlı, Atatürk’ü seven, kuruluş ideallerine sahip çıkan, ülkenin bölünmez bütünlüğüne saygılı, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesini hayata geçirebilecek, Türkiye’yi temsil edecek çağdaş bir insan olmasını istiyoruz. CHP üyesi olması şart değil ama CHP’nin ortaya koymuş olduğu ideallere de yakın bir aday olması gerekmektedir. Bu kadın da olabilir erkek de olabilir. Önemli olan sivil kökenli olması ve çağdaş, tarafsız bir cumhurbaşkanı olmasıdır. Şu anda isimler üzerinde değil, ilkeler üzerinde konuşuyoruz.” dedi.

AK Parti kanadındaki aday seçimine de değinen Özel, “Başbakan, Anayasa değişikliğini en çok başkanlık için istiyordu. Onu başaramayınca şimdi fiili olarak yarı başkanlığı alabilecek şekilde Cumhurbaşkanı seçilip Kenan Evren için 1982 Anayasası'nın tanıdığı tüm olanakları kullanıp, yani hükümetin başının da sembolik olarak sistemi fiilen Cumhurbaşkanı olduğu sisteme dönüştürüp her hafta Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği, çeşitli atamalarda şeklen atama imzalarını kendisine çevirebileceği bir sistemi öngörüyor. Kendisine kukla bir başbakan arıyor. Son günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de, 'Siyaset düşünmüyorum.' deyişi, 'Bana biçilen bu kukla rolü kabul etmiyorum.' demektir.” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın tarafsız bir Cumhurbaşkanı olamayacağını iddia eden CHP Milletvekili Özel, “Önümüzdeki günlerde bir karışıklık bekleniyor Türkiye siyasetinde. Abdullah Gül, Başbakan'la arası iyi olduğu zamanlarda Ankara’nın Çankaya noteri gibi çalışıp arası bozulduğunda veya araları gerginleştiğinde birtakım tavırlar alan birisi olarak zaten tarafsızlığını yitirmiştir. ‘Biz aramızda konuşup Başbakan'la kararımızı vereceğiz.’ demesi bile onun tarafsız bir Cumhurbaşkanı olmadığını gösterir. Başbakan'ın tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacağını söyleseler buna kargalar güler.” dedi. CİHAN

Yorumlar