CHP milletvekili, cami tuvaletlerinin ücretsiz olması için araştırma istedi

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, din, vicdan ve ibadet özgürlüğü anlayışı çerçevesinde halkın sağlıklı, güvenlikli ve ücretsiz bir ortamda ibadet edebilmesinin koşullarının araştırılarak, elde edilen tespitler neticesinde cami ve mescit.

Google Haberlere Abone ol
CHP milletvekili, cami tuvaletlerinin ücretsiz olması için araştırma istedi

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, din, vicdan ve ibadet özgürlüğü anlayışı çerçevesinde halkın sağlıklı, güvenlikli ve ücretsiz bir ortamda ibadet edebilmesinin koşullarının araştırılarak, elde edilen tespitler neticesinde cami ve mescit tuvaletlerinin vatandaşların kullanımına ücretsiz şekilde sunulmasını istedi.

İhsan Özkes, TBMM Başkanlığı’na, cami tuvaletlerinin ücretsiz olması, şadırvanlarından sıcak su gelmesi için bir araştırma önergesi verdi. Tuvaletlerin ücretsiz hale getirilmesi ile şadırvan ve abdesthanelerdeki çeşmelerden sıcak su gelmesinin sağlanmasını Meclis’ten talep eden
Özkes, “Yüce dinimiz İslam’ın en büyük özelliklerinden birisi temizliktir. Peygamberimiz; 'Temizlik imanın yarısıdır' buyurarak, dinimizin temizliğe verdiği önemi belirtmiştir. Elbette bu temizlik hem kalp hem de beden temizliğini ifade etmektedir. Tarihsel perspektifte değerlendirildiğinde, hangi coğrafyada ve hangi koşullarda olursa olsun toplumumuz, maddi giderlerini düşünmeden halkın temizliği için gereken her türlü önlemi almıştır. Bu önlemler ve yapılanlar, tarih sahnesinde yerini alarak diğer medeniyetlere örnek olmuştur. İnsan sağlığı açısından cami ve mescit tuvaletlerinin ücretsiz ve temiz olarak vatandaşların hizmetine sunulması gerekmektedir. Vatandaşların tepkisini çeken bazı cami tuvalet ve abdesthanelerin kirlilik ve güvenlik probleminin medyada çok sık şekilde gündeme gelmesi toplumda rahatsızlık uyandırmaktadır.“ gerekçesini bildirdi.

“KIŞIN SOĞUK SU İLE ABDEST ALMAK İBADETİ ZORLAŞTIRIYOR”

Benzer şekilde kış aylarında abdest alınacak suyun soğuk olmasının ibadetin yapılmasını zorlaştırdığını belirten Özkes, "Bu bağlamda son yıllarda bazı cami dernekleri ve vakıflar, soğuk su sorununa çözüm bulmaya başlayarak, vatandaşın ibadetini daha rahat yerine getirmesi için şadırvanlarına sıcak su tesisatı yaptırmışlardır. Özellikle kışın daha çok tercih edilen bu camilerin cemaat sayısında belirgin bir şekilde artış gözlemlendiği bilinmektedir.

Camilerin Bakım Onarım Temizlik ve Çevre Tanzimi Yönetmeliği’ne göre, cami tuvaletlerinin bakım, onarım, temizlik, çevre tanzimi ve güvenlik konuları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü, valilikler ve belediyelere verilmiştir.

Belediyeler, vatandaşlarla en çok iletişimde olan kurumlar olma ve bürokrasiye takılmadan sıkıntıları ivedi bir şekilde çözebilme yeterliliğine sahip kurumlardır. Belediyeler, bu özelliklerinden dolayı cami tuvaletlerinin ve abdesthanelerin temizlik, güvenlik, onarım ve sağlıklı ibadet koşullarının oluşturulmasından yükümlü olmalıdırlar.” dedi.

YAPILAN DÜZENLEMELERİ HATIRLATTI

Türkiye tarafından imzalanan ve 27 Mayıs 1949 tarihinde 7217 Sayılı Resmi Gazete’nin yayınlanmasıyla kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 18. Maddesi'nde ‘herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü'ne hakkı olduğunu hatırlatan CHP’li Özkes, “Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir’ demektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 25 Kasım 1981 tarihinde kabul edilen ‘Din veya İnanca Dayanan Her Türlü Hoşgörüsüzlüğün ve Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Bildiride’ inanç gruplarının ayrım gözetmeden, özgürce ibadetlerini yapacak koşulların hazırlanması ve korunmaya alınması gerektiği belirtilmiştir.” düşüncesini aktardı.


CİHAN

Yorumlar