CHP Milletvekili Balbay: İçeride bulunan herkes serbest bırakılmalı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Toplum vicdanında kabul görmeyen yargılamalar nedeniyle içeride bulunan herkes serbest bırakılmalıdır.

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Balbay: İçeride bulunan herkes serbest bırakılmalı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Toplum vicdanında kabul görmeyen yargılamalar nedeniyle içeride bulunan herkes serbest bırakılmalıdır." dedi. Balbay, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ı ziyaret etti.

Yaklaşık iki saat süren ziyaretin ardından cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Milletvekili Balbay, Yanardağ'ın duruşmalarda tutuksuz sanıklar bölümünde oturduğunu ve savunmasını gayet iyi yaptığını söyledi: "5 Ağustos'ta verilen kararın ardından tutuklama kararı. Bu gerçekten çok acı, bariz haksız bir tutuklama. İsimlendirme yapmak şık olmaz ama Merdan Yanardağ'dan daha ağır cezalara çarptırılmış olan kişiler hakkında tutuklama kararı verilmedi. Merdan ile birlikte birkaç kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Keyfi olduğu açık. Merdan da 5 aylık tutukluluğunun ardından konuştuğumuz kadarıyla o da genel süreçle birlikte Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor, çünkü Anayasa Mahkemesi Türkiye'deki artık en son ve en üst başvuru yolu, en son hukuk yolu. O da tükenince yurtdışı olanakları aranıyor."

Ziyarette davalar sürecinde yaşadıklarından bahsettiklerini aktaran Balbay, "Tarih, bu davayı çok değişik şekillerde yazacak. Şimdi olayların kahramanları birebir aktif hayatın içindeyken belki çok ayrıntıya çıkmıyor ama çok değişik şekillerde yazılacak. Delillerden birini paylaşayım. Merdan adlı biri, dava sanıklarından daha önce tutuklananlardan birine bir mesaj çekmiş, sadece 'Merdan' diyor. Kendi telefonundan değil, başka birinin telefonundan. Sordum, Türkiye'de kaç Merdan var diye, 10 bini aşkın Merdan varmış, yani 10 binde bir olasılıkla Merdan'ın çekmiş olabileceği bir mesaj şu anda delil olarak kalıyorsa bu yargılamaların yeniden yapılması değil, bu yargılamaların artık hukuk zemininden, mevcut gelinen noktanın yeniden değerlendirilip her şeyden önce özgürlüklerin verilmesi gerekiyor. Hükümet de kabul etti, yargılamalar 'yargılama değil' diyor. Deliller 'delil değil' diyor. Daha ne bekleniyor? Bu kapılar açılmalı. Toplum vicdanında kabul görmeyen yargılamalar nedeniyle içeride bulunan herkes serbest bırakılmalıdır." şeklinde konuştu.

Merdan Yanardağ'ın durumun gayet iyi olduğunu, konuşma süresince beş altı defa kahkaha attıklarını belirten Mustafa Balbay, "Cezaevi övülmez. Koşulların Silivri'den biraz daha iyi olduğunu gördüm. Giriş çıkış, cezaevi ortamı daha rahat, en azından daha insani bir ortam. Yazmakta olduğu kitaptan söz etti. Önümüzdeki dönem bir kitap daha yazmaya hazırlanıyor. Pazar günleri Merdan'ın Yurt Gazetesi'ne yazdığı tam sayfaya yakın yazılardan yeni bir kitap çıkacak, öyle görünüyor. Merdan'ı, Türkiye'yle nefes alıp veren bir gazeteci olarak gördüm. Merdan'ı içeride tutarak belki üretimden, gazetecilikten uzak tutmuşuz diye düşünmüş olanlar yanılıyorlar. Sanırım pişman da olacaklar. Merdan'dan izin almadım ama önümüzdeki dönem üzerinde duracağı çalışma 'Fetret Devri'; Osmanlı'nın 1402'den sonra o fetret devriyle bugünkü durumu karşılaştıran bir çalışma yapıyor. Morali yerinde, niçin içeride olduğunu biliyor ama bu tutuklamanın haksızlığını da doğal olarak bu haksızlığın anlatımı içinde ve bunun sona ermesi içinde de hukuk yollarını ne olursa olsun bence zorlamak gerekiyor. Gelinen noktada o da önce özgürlük, daha sonra da bu ülke için hukuk zemininde olması için yapılması gereken her şeyi yapmak için mücadele içinde olmak. Merdan'ın yol haritası bu görünüyor." dedi.

Balbay, daha sonra CHP Muğla İl Başkanlığı ve Muğla Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Ardından Muğla Belediyesi tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Geçmişten Geleceğe Türkiye" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. CİHAN

Yorumlar