CHP Milletvekili Balbay: Adalet sarayını kaldırın, 'hükümet sarayı' deyin

CHP Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir’de devam eden askerî casusluk davasının duruşmasını seyretti.

Google Haberlere Abone ol
CHP Milletvekili Balbay: Adalet sarayını kaldırın, 'hükümet sarayı' deyin

CHP Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir’de devam eden askerî casusluk davasının duruşmasını seyretti. Çıkışta açıklamalarda bulunan Balbay, “Eğer bu tutsaklıklar devam ederse, bu yargılamalarda keyfi uygulamalar sürerse bu adalet sarayını kaldırın, hükümet sarayı deyin buraya. Hükümeti eleştiren herkes burada yargılanır deyin” şeklinde konuştu. Davası içinse, “Nasrettin Hoca’nın kazanına dönmüştür.” dedi.

CHP Milletvekili Balbay, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 38’i muvazzaf asker, 59’u tutuklu 357 sanığın yargılandığı askerî casusluk davasına katıldı. Duruşma çıkışı açıklamalarda bulunan Balbay, “Ben bu davalarda 3 bin saat hakim karşısında kalmış, bu haksız tutuklamalarla yüz yüze kalmış kişi olarak bir kez daha bu mahkemelerimizin karşı karşıya kaldığı tabloya tanık oldum. Bu dava, Nasrettin Hoca’nın kazanına dönmüş. 130 CD girmiş, 250 CD çıkmış, yani CD’ler içeride çoğalmış. Bu, Nasrettin Hoca’nın kazanının doğurmasına benziyor. Biliyorsunuz o masalda Nasrettin Hoca’nın kazanı daha sonra ölür. Gerçekten de bu CD’ler, bu yargılamalar çok doğurdu, yeni davalar doğurdu ama hepimiz görüyorsunuz ki ölmekte ama bu davalarla birlikte hukuk ölmekte.” diye konuştu.

Meclis'te yargı krizinin hangi boyutlara vardığına birebir tanık olduğunu ifade eden Mustafa Balbay, “Herkes, bu ülkeyi yönetenler, Başbakan, Adalet Bakanı, ‘Hata etmişiz, bu davalar yanlış açılmış.’ diyor. Hattâ Başbakan, dün şu cümleyi kullandı: ‘Ayarlanmış mahkemelerde yürütülmekte olan davalar.’ dedi. Bir ülkenin başbakanı, bu davaların ayarlanmış yargıçlarla sürdürüldüğünü söylüyor. O zaman bu durumda ne yapmak gerekir? Öncelik özgürlüklerdir. Ben bu davadan da yarından tezi yok en geç öbür gün verilecek bir ara kararla yoğun bir tahliye bekliyorum. Bu yargı tartışmalarında şu yöntem mi olsun, bu yöntem mi olsun, önce yeniden yargılama mı olsun gibi bir dizi tartışma var. Ben bütün bunların önüne şunu koymayı diliyorum: Önce özgürlükler verilmeli, daha sonra bu yargılamaların nasıl devam edebileceği konuşulmalı.” dedi.

‘İADE-İ MAHKEME OLMALI’

Yeniden yargılama tartışmalarına değinen Milletvekili Balbay, “Yeniden yargılama yerine de artık gelinen noktada olması gereken, iade-i mahkemedir. Bu yargılamalar, gerçek bir mahkemeye iade edilmeli. Yeniden yargılamadan önce bu deliller delil mi, bu suçlamaların altyapısı ne, onlara bakılmalı. Bu davada suçlamaların yüzde 70-80’i dijital veriler. Şu anda Meclis'te Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi ile ilgili anlaşma duruyor, onaylamıyorlar. Bu onaylansa bu dijital verilerin hangi koşullarda delil olacağı ortada. Bu davaların hepsi zaten çökmüş olacak. Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin önünde bir başvurdu duruyor. CHP, üçüncü yargı paketi için AYM’ye başvurdu. AYM, özgürlüklerden yana koyduğu tavrı devam ettirmelidir ve bunu devam ettirmenin koşulu da şu anda önünde bulunan, özel yetkili mahkemelerin ve özel kurulan mahkemelerin iptal edilmesi için yapılan başvuruyu görüşmesi ve gereğini yapmasıdır. Ben her şeyden önce özgürlükleri koyuyorum. Bu tartışmayı yapanlara da sorumu yineliyorum: Sen hiç hapis yattın mı arkadaş? Bir gün haksız yerde içeride kalmanın ne demek olduğunu biliyor musun? Bu davanın bir başka özelliği, Deniz Kuvvetleri’nin bel kemiğinin çökertilmesi için gerekli her türlü sonuç hazırlanmış. Burada şu an, üç yanı denizlerle çevrili bir ülkede şu anda Deniz Kuvvetleri’nin dört yanı tel örgülerle ve demir parmaklıklarla çevrilidir.” şeklinde konuştu.

Mustafa Balbay, konuşması sırasında yanına yaklaşan tutuklu sanıklardan Narin K.’nin annesiyle de bir süre sohbet ederek, “Kızınız çıkacak.” diye teselli etti. CİHAN

Yorumlar