CHP, iktidar ile muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık iddiasını sordu

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya büyükşehir belediyelerine 6360 sayılı yasayla verilen görevlerin yapılamaz hale getirildiği, iktidar ile muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık yapıldığı iddialarını...

Google Haberlere Abone ol
CHP, iktidar ile muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık iddiasını sordu

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya büyükşehir belediyelerine 6360 sayılı yasayla verilen görevlerin yapılamaz hale getirildiği, iktidar ile muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık yapıldığı iddialarını sordu.

Bakan Efkan Ala’nın yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Hamzaçebi, "12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun’un 1. maddesiyle Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde sınırları il mülki sınırları olmak üzere büyükşehir belediyesi kurularak bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülürken; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları yapılmış; 5. maddesiyle değiştirilen 5216 sayılı Kanun’un 4. maddesi uyarınca da daha sonra Ordu ili büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşturulmuştur.” bilgisini aktardı.

CHP’li Hamzaçebi, soru önergesine "Kanun’un geçici 1. maddesinde in (1) numaralı fıkrasıyla devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali tarafından, bir komisyon kurulacağı; (5) numaralı fıkrasında, tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçlarının, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesine karar verileceği; (6) numaralı fıkrasında ise tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin personelinin, komisyon kararıyla ilgisine göre yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredileceği kurallaştırılmıştır." diye devam etti.

"HAK VE ADALET ÖLÇÜLERİNE AYKIRILIK İDDİASI"

Ancak devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerinin, hizmet öncelikleri gözetilmeyip yasaya, hak ve adalet ölçülerine aykırı şekilde gerçekleştirilerek, büyükşehir belediyelerine 6360 sayılı yasayla verilen görevlerin yapılamaz hale getirildiği, iktidar ile muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık yapıldığının kamuoyuna yansıdığına dikkat çeken Hamzaçebi, Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti:

"6360 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasında öngörülen komisyona vali tarafından alınmayan veya alınmış olmakla birlikte komisyon görüşmeleri sırasında komisyondan çıkarılan il veya ilçe belediye başkanları var mıdır varsa hangi belediyelerdir?

6360 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesinin (4) numaralı fıkrasına göre, 6360 sayılı Kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin valiliklere devir için bildirmeleri gereken malvarlığı bildirilmiş midir? Bildirilmiş ise personeli (kadro görev unvanları ile hizmet sınıflarına göre), taşınırları (marka, model, kapasite ve kullanım amaçlarına göre taşıt aracı, iş makinası, demirbaş eşya vb. sınıflandırmaya göre), taşınmazları (alanları veya kapalı alanları bağlamında arsa, arazi, hizmet binası, hizmet tesisi, sosyal tesis, kültürel tesis vb. göre), hakları (maddi ve gayri maddi oluşlarına göre), alacak ve borçlarının iller bazında listeleri nasıldır? Listelerinin sunulması.

6360 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesinin (5) ve (6) numaralı fıkralarına göre, tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin personelinin (kadro görev unvanları ile hizmet sınıflarına göre), taşınırlarının (marka, model, kapasite ve kullanım amaçlarına göre taşıt aracı, iş makinası, demirbaş eşya vb. sınıflandırmaya göre), taşınmazlarının (alanları veya kapalı alanları bağlamında arsa, arazi, hizmet binası, hizmet tesisi, sosyal tesis, kültürel tesis vb. göre), haklarının (maddi ve gayri maddi oluşlarına göre), alacak ve borçlarının bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devrine ilişkin iller bazında komisyon kararları nasıldır? Komisyon kararlarının ve listelerinin sunulması. Komisyon kararlarına karşı itiraz yapılmış ve yetkili yargı mercilerinde davalar açılmış mıdır; yapılmış ve açılmış ise bunlar iller bazında komisyon kararlarına göre hangileridir? Listelerinin sunulması."

CİHAN

Yorumlar