CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Başbakan 'Baş Yargıç' ünvanına talip

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakanın 'Baş Yargıç' ünvanına talip olduğunu belirterek onun istediği kararları verecek bir yargı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Başbakan 'Baş Yargıç' ünvanına talip

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakanın 'Baş Yargıç' ünvanına talip olduğunu belirterek onun istediği kararları verecek bir yargı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. HSYK teklifinin yeniden Mecliste görüşülecek olmasının ise bir tehdit olduğunu dile getiren Hamzaçebi, kimsenin bu tehdide pabuç bırakmayacağını; HSYK kanununun Meclis'ten çıkması halinde Cumhurbaşkanı ve Resmi Gazeteyi beklemeden hemen dava dilekçesini Anayasa Mahkemesine teslim edeceklerini açıkladı.

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, Başbakanın Fas'tan bir televizyon kanalını arayarak haberi kaldırtmasıyla ilgili açıklamalarını eleştirdi. Başbakanın televizyonlarda görevlendirdiği sansürle ilgilenen adamları bulunduğunu dile getiren Hamzaçebi, bu uygulamanın İkinci Abdulhamit dönemindeki sansür uygulamasına benzediğini savundu. Sansür memurlarının gazeteye gelip kontrol edip padişahın hoşuna gitmeyen haberleri çıkarttığını anlatan Hamzaçebi, Türkiye'nin basın özgürlüğünde 154. sırada yer aldığına dikkat çekti. Afganistan'dan bile geri olunduğunu belirten Hamzaçebi, Türkiye'nin özgürlük konusunda sürekli gerilediğini ve 2005 yılında 98. sırada bulunurken; şimdi 154. sıraya gerilediğini kaydetti.

Başbakanın 'Baş Yargıç' ünvanına talip olduğunu belirten Hamzaçebi, onun istediği kararları verecek bir yargı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti. HSYK'yı düzenleyecek yasanın yeniden görüşülecek olmasının ise tehdit olduğunun altını çizen Hamzaçebi, kimsenin bu tehdide pabuç bırakmayacağını söyledi. HSYK kanununun Meclisten çıkması halinde hemen dava dilekçesini Anayasa Mahkemesine teslim edeceklerini dile getiren Hamzaçebi, "Ben Başbakana çıkarmasını tavsiye etmiyorum." dedi.

Başbakanın yeniden yargılama için düzenleme yapılacağını söylediğini hatırlatan Hamzaçebi, ancak pakette hiçbir düzenleme bulunmadığını ifade etti. Başbakanın verdiği sözü tutmadığını dile getiren Hamzaçebi, "Yeniden yargılama konusunda hiçbir düzenleme yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin bir karar vermesini bekliyor. Bireysel başvuru sonucunun beklentisi içinde olduğunu tahmin ediyorum. Öyle de olsa dahi mevcut sistemde yapılacak yeniden yargılamanın o mahkemelerin hukuksuz yargılamaların ortadan kaldırılacağına dair bir güvence yoktur." diye konuştu.

Başbakanın, rüşvet ve yolsuzluğun önünü kapatacak düzenlemeler yaptığını vurguladı. Emniyet Teşkilatında yapılan kıyımlarla ilgili ise Hamzaçebi, "Bu tayinler için dava açmak onların hakkıdır. Bunu engelleyecek düzenlemeler vardır. Yürütmeyi durdurma kararının önü kesilmektedir. Savunma almadan yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecek. Hükümet aylarca, yıllarca savunma vermeyecek demektir. Bunun kabulü mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında tapeleri dinletmesine yönelik Adalet Bakanının suç işlendiği yönündeki iddiaları konusunda ise Hamzaçebi, "Suç diyen anlayış, 17 Aralık delillerine suç diyemiyor, Meclise fezleke getiremiyor. Ama Kılıçdaroğlu'nun fezlekesi hemen gelebiliyor. Ama bu hükümetin sonu yakındır." dedi.

'BAŞBAKANA SORU SORMAK BİR KAHRAMANLIĞA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'

HSYK teklifiyle ilgili bir soruya Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı ve Resmi Gazete beklenmeden Anayasa Mahkemesi'ne dava açılabileceğini ve bunun örneklerinin mevcut olduğunu kaydetti. Bu davayı hemen açacaklarını kaydetti. 27 ilin emniyet müdürünün değiştirilmesiyle ilgili bir soruya ise Hamzaçebi, "Bunlar hukuksuz atamalardır. Kitlesel olarak yapılıyor. Objektif, mantıklı, hukuki hiçbir gerekçe yoktur." ifadelerini kullandı.

Başbakanın gazetecilere yönelik tavrının sorulması üzerine Hamzaçebi, "Sayın Başbakan, karşısında gazeteci değil sansür görevlileri istiyor. Gayet masum bir haberden bile rahatsız oluyor. Başbakanın tabiatı buna uygun. Bu gerçekten antidemokratik tutum. Gazetecilik yapma, sayın Başbakana soru sormak bir kahramanlığa dönüşmüş durumda." diye konuştu.

BDP'nin özerklik inşasıyla ilgili bir soruya da Hamzaçebi, "Fiili durum olarak özerk bölge gibi çalışmalar yanlıştır, doğru değildir. Çözüm yeri Meclistir. Bunun dışındaki mercilerden çözüm aramak yanlıştır." şeklinde konuştu.

Dün Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, "Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı. Arabulucu olmak yerine yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının önünü açacak bir tavır bekliyoruz. Beklenen budur. Çıkacak yasalarda da bu yönde tavır bekliyoruz. Cumhurbaşkanının Meclise iade etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

HSYK teklifinin hemen Anayasa Mahkemesine götürülmesinin amacının ise hükümetin HSYK'da yapacağı tasarrufu engellemek olduğunu vurguladı. CİHAN

Yorumlar