CHP ‘fişleme’ için Meclis araştırması istedi

CHP, kişi hak ve özgürlüklerinin anayasal güvence altında olması gerekirken vatandaşların fişlenmesi konusunda Meclis araştırması istedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP ‘fişleme’ için Meclis araştırması istedi

CHP, kişi hak ve özgürlüklerinin anayasal güvence altında olması gerekirken vatandaşların fişlenmesi konusunda Meclis araştırması istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına başvurarak “Kişi hak ve özgürlüklerinin anayasal güvence altında olması gerekirken buna rağmen vatandaşların fişlenmesi devam etmektedir ve fişleme faaliyetinde bulunanlar hakkında adli ve idari soruşturma yapılmamaktadır. Farklı etnik, dinsel mezhepsel kimliklere sahip vatandaşların haklarının korunması amacıyla Anayasa'nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederim.” dedi.

“1980’DEKİ FİŞLEMELERİ AKLA GETİRİYOR”

Önergenin gerekçesi ise üniversitelerde yapılan fişlemeler sonucu ceza alan öğrenciler olduğunun belirtildiği önergede 'Üniversitelerde Disiplin Soruşturmaları: Öğrencilerin İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü AİHS Çerçevesinde Bir Değerlendirme Raporu'nda yer aldığına işaret edilerek, “Raporu hazırlayan akademisyenler, soruşturmacılar ve öğrencilerle de görüştü. Yansıyan görüşlerse soruşturmaların polis listeleriyle açıldığının itirafıydı. Emniyet Müdürlüğü’nden gelen listeler üzerine soruşturma açtıklarını söyleyen bir görevli, listede olduğu için okulda olmadığı halde bir öğrenciye soruşturma açıldığını da aktardı. Gezi Parkı protestoları sonucu ortaya çıkan resmi değerlendirme raporlarında eylemlere katılan vatandaşları etnik ve mezhepsel olarak fişleyen güvenlik kuvvetleri, 12 Eylül 1980 öncesi yapılan fişlemeleri akla getirmektedir. 12 Eylül askeri darbesi öncesi ve sonrası bir milyondan fazla vatandaşın fişlendiği utancı hafızalardaki yerini korurken, mevcut siyasi iktidarın miting alanlarında 'fişleme tarihe karışacak' sözüne ve yasal güvencelere rağmen fişleme hız kesmeden devam etmektedir.” diye belirtildi.

“ŞÜPHELİLERİN YÜZDE 78’İ ALEVİ KÖKENLİ”

Güvenlik birimlerinin Gezi Parkı eylemlerine ilişkin değerlendirmelerinde şüphelilerin yüzde 78’inin Alevi kökenli olduğunun belirtildiği hatırlatılan gerekçede, “Ermeni okuluna kayıt yaptırmak isteyen öğrenci velisinden İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izin yazısı istenmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü yazışmalarında gizli soy kodunun varlığına değinmiş; gizli soy kodu uygun olmadığından öğrenci velisinin isteği geri çevrilmiştir. Basına yansıyan fişleme ve gizli soy kodu uygulamalarıyla iktidarın ve güvenlik birimlerinin görev ve yetkilerini kötüye kullandığı ortaya çıkmıştır. Fişleme AK Parti iktidarının muhalefeti sindirme, baskı altına alma, kamu haklarından mahrum bırakma politikalarına kaynaklık etmektedir. Rumlar, Ermenilere karşı gizli soy kodu uygulaması bu etnik gruplar üzerinde baskı kurmak, sindirme, taciz politikasına referans göstermek amacını taşımaktadır. Devletin vatandaşlarına karşı fişleme, gizli soy kodu uygulaması gibi tehditkâr bir politika yürütmesi kabul edilemezdir. Hukuk devletinde bir suç işlenmişse bağımsız mahkemelerde yargılanır. Hiç kimse etnik, dinsel, mezhepsel kimliğiyle ilişkilendirilerek suç şüphesiyle tehdit edilemez, baskı altına alınamaz." ifadeleri yer aldı.

“FİŞLEME YAPANLAR İÇİN ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMALAR”

CHP’nin Meclis Araştırma önergesi, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda devletin vatandaşlarına karşı mükellefiyetlerini düşündüğümüzde fişleme, gizli soy kodu uygulaması; vatandaşların bir kısmını ikini sınıf vatandaş olarak ayırmak anlamına gelmektedir. Fişleme, gizli soy kodu uygulaması esasında kişinin varoluş kimliği gibi manevi varlık alanına girilmesi, masumiyet karinesinin çiğnenmesi, toplumu bölücü, tahrik edici, kin ve nefrete sürükleyici olma sebebiyle hukuk dışı bir uygulamadır. Bu uygulamaların ne gerekçelerle devam ettiğinin, fişleme yapanlar hakkında adli ve idari soruşturmaların durumu ve vatandaşların farklı etnik, dinsel mezhepsel kimliklere sahip vatandaşların haklarının korunması amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir.” cümleleriyle sona erdi. CİHAN

Yorumlar