Cemil Çiçek: Ermeni soykırım meselesi, bu ülkeye yapılmış en büyük bühtandır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Ermeni sorununun Türkiye'ye yapılan en büyük bühtan olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Cemil Çiçek: Ermeni soykırım meselesi, bu ülkeye yapılmış en büyük bühtandır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Ermeni sorununun Türkiye'ye yapılan en büyük bühtan olduğunu söyledi. Bu sorunun Türkiye ile ABD ilişkilerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirten Çiçek, "Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa etmeli, geçmişi tarihçilere bırakmalıyız. Parlamentolar tarihi olaylarla ilgili karar verme sürecini başlatırsa, bu barışa, dostluğa, ikili ilişkilere zarar verir." dedi.

Cemil Çiçek, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile Meclis'te baş başa görüştü. Görüşmenin ardından Çiçek, Boehner ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi. Heyeti Türkiye'de görmekten ve Meclis'te ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Çiçek, ziyaretin önemli bir zaman dilimine denk geldiğine dikkat çekti. Türkiye ile ABD'nin 60 yılı aşkın süreden beri dost, müttefik ve model ortaklık şeklinde ilişkilerini sürdüren iki ülke olduğunu anlatan Çiçek, aradan geçen süre içinde iki ülke ilişkilerinin, zaman zaman kırılmalar yaşadığını, yol kazaları olduğunu kaydetti. İki ülke ilişkilerindeki dinamik, birlikte olma gerekçelerinin, her seferinde bu sıkıntıları aşarak, bu noktaya geldiklerini vurgulayan Çiçek, ziyaretin gerçekleştiği bu günlerin, bölge ve Türk- Amerikan ilişkileri bakımından hassasiyetle durmaları gereken bir kaç konuyu içerdiğini ifade etti.

Dünya gündemini meşgul eden önemli olayların gerçekleştiği bir coğrafyanın merkezinde yaşadıklarının altını çizen Çiçek, Suriye konusunun bunların başında geldiğini söyledi. Irak'ta henüz istikrar, huzur, iç barış sağlanamadığını, güney Kafkasya'daki istikrarsızlık, gerilimin sürdüğünü vurgulayarak, bunlara Ukrayna'nın da eklendiğini anlatan Cemil Çiçek, şöyle devam etti: "İkili ilişkilerimiz açısından maalesef Senato'da görüşülen Ermeni meselesiyle ilgili tasarı, tekliflerin, konuların arka arkaya geldiği, bizi gerçekten rahatsız eden bir döneme denk geldi. İnanıyorum ki bu Ermeni meselesi, soykırım meselesi, bu ülkeye yapılmış en büyük bühtandır diye düşünüyorum. İlişkilerimiz üzerindeki büyük bir yük oluşturuyor. Her yıl nisan ayı gelince, böyle bir konu ilişkilerimizi sıkıntıya sokan bir atmosferde cereyan ediyor. Yasama organın gündeminde yer alması, mesafe katetmesi Türkiye'deki rahatsızlığı da önemli ölçüde daha da artırmıştır. Bu meselenin, ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu her seviyede bugüne kadar ifade etmeye çalıştık. Şahsım açısından da ifade edeyim ki Ermeni terör örgütü ASALA tarafından bir yakını ve kocası öldürülmüş bir ailenin mensubu olarak ifade ediyorum. Aksi halde böylesine dost yemeğinde böylesine tatsız bir konuyu açmak istemezdim. Ama onların da ruhları, bu konuyu, burada gündeme getirmemi bekliyor onun için bunu söylemek mecburiyetindeyim. Bu bizim nezaketimize, misafirperverliğimize de aykırıdır ama söylemezsem de kendimi sorumlu hissedeceğim. Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa etmeli, geçmişi tarihçilere bırakmalıyız. Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Kim ne biliyorsa, kim ne söyleyecekse, bilim adamları, tarihçiler bu konuyu araştırsın. Biz bunu kabule hazırız. Dünyaya ilan ettik. Ama parlamentolar tarihi olaylarla ilgili karar verme sürecini başlatırsa, bu barışa, dostluğa, ikili ilişkilere zarar verir."

62 yıllık süre içinde Türkiye-Amerika ilişkilerinin Kore'den Afganistan'a kadar uzunca bir coğrafyada barışa katkı sağlamak için birlikte sorumluluk taşıdığını dile getiren Çiçek, bugün bu işbirliğine daha fazla ihtiyaç bulunduğunu belirterek dünyanın barışa ihtiyacı olduğunu vurguladı. Siyasi, savunma, ekonomik, ticari ilişkiler başta olmak üzere her alandaki ilişkileri geliştirmek istediklerini anlatan Çiçek, bugüne kadar parlamentolar arasında çok düzenli ilişki kuramadıklarını, bundan sonra gerçekleştirmeyi istediklerini kaydetti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ise 60 yıldan fazla süredir iki ülke arasındaki dostluğu, daha da ileriye götürmekten mutlu olduklarını söyledi. Geliştirdikleri işbirliğinin, her iki ülke halkına da yarar sağladığını belirten Boehner, bu ilişkiyi daha da ileri götürmeye çalışacaklarını ifade etti. İki ülke halkı açısından bu işbirliğini geliştirmenin önemine dikkati çeken Boehner, Türkiye'nin, uluslararası konularda, özellikle Irak, Afganistan, Suriye konusundaki çalışmalarında kendilerine verdiği desteğe minnettar olduklarını belirtti.
Amerikan Kongresi'nde yaklaşık 24 yıldır görev yaptığını hatırlatan Boehner, "Ermenilerle ilgili konu, zaman zaman gündeme geliyor. 24 yıl içinde hep söylediğim şey şudur: Biz yasa koyucuyuz, biz tarih yazan kişiler değiliz. O nedenle endişe etmeyin, kongremiz bu konuya dahil olmayacaktır. Biz tarihi yazmıyoruz, tarihçi değiliz." dedi.

Boehner, Türkiye-ABD arasındaki ticaretin, ilişkileri daha da ileri götürmek açısından fırsat oluşturan bir işbirliği alanı olduğunu belirtti. Bu nedenle milletvekilleri arasında daha fazla temas kurulması gerektiğini vurgulayan Boehner, "Onların birbiriyle daha fazla zaman geçirebilmeleri, kültürel ilişkilerimizin de daha da geliştirilebilmesi açısından temel oluşturulacaktır ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yasa koyuları olarak bizlerin katkıda bulunmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar