Bülent Arınç: Terörün yeniden başlama korkusu var

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilik meslek faaliyetinden dolayı ceza alan olursa kendilerini kabahatli sayacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bülent Arınç: Terörün yeniden başlama korkusu var

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilik meslek faaliyetinden dolayı ceza alan olursa kendilerini kabahatli sayacaklarını söyledi. Arınç ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) atıf yaparak “İyi de 30-35 yıldan terörle mücadele edilen bir ülkede şimdi büyük ümitler beslediğimiz çözüm süreci iyi gider de sonuca ulaşırsa alacağız bu kanunu çöp sepetine atacağız ama hala bir endişe var. Bir terörün yeniden başlama korkusu var.” dedi.

    Bülent Arınç, Anadolu Ajansı (AA) toplu iş sözleşmesi imza törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Arınç Türkiye’de basın özgürlüğü konusuna değindi. Birilerin duyması için bazı şeyleri söyleyeceğini belirten Arınç, “Dünyaya büyük mesajlar veriyorlar. ‘Türkiye’de basın özgürlüğü yok. Türkiye’de çalışanların özgürlüğü yok.’ Çalışıyoruz çabalıyoruz. Anayasada var bu özgürlük. Bizim kanunlarımızda var. Bizim kurumlarımızda da var. ‘Türkiye’de basın özgürlüğü yok’ derseniz bu yazdıklarınızı, bu hakaretlerinizi, bu televizyon yayıncılığını, bu üst üste gelen akın akın gelen işgüzarlıklarınızı nereye koyacağız? Her şeyi söylüyorsunuz, her şeyi yazıyorsunuz, her iftirayı yapıyorsunuz, her hakareti küçük görmeyi yapıyorsunuz. Oysa eleştiri başka bir şeydir, hakaret, küçültücü yayın yapmak başka bir şeydir. Bütün bunlardan rakamlar veriyorlar. ‘Şu kadar basın mensubu özgürlüğünden mahrum edildi.’ Bunun cevabı çok basit. Çok basit. İsterseniz 49 kişi deyin, isterseniz 59 kişi deyin 125 bin tutuklu içerisinde, hükümlü içerisinde verdikleri en büyük rakam 69’dur. Adalet Bakanlığı’nın rakamlarına göre bu 69’ün 59’u da Terörle Mücadele Kanunu kapsamında tutuklana, hüküm giyen veya yargılanan kişilerdir. TMK olmasa bunlarda olmayacak ama başka şeyler olacak. Siz bir de şunu söyleyebilirsiniz. ‘Kaldırın bu kanunu, bu kanundan dolayı kimse tutuklu olmasın.’ İyi de 30-35 yıldan terörle mücadele edilen bir ülkede şimdi büyük ümitler beslediğimiz çözüm iyi gider de sonuca ulaşırsa alacağız bu kanunu çöp sepetine atacağız ama hala bir endişe var. Bir terörün yeniden başlama korkusu var. Yeniden terör örgütünü met etmeye, onu eylemine katılan bir bir organize eden kişilerin isterse adı gazeteci olsun bunların faaliyetleri var. O zaman şu an için bana dünyada hiçbir özgür ülke TMK’dan dolayı içeride bulunan örgüttün eylemlerine katılan örgüt adına fiilde bulunan, silah cephane tedarik eden veya veya veya. Hepsi gazetelerde yayımlandı. ‘Şu kişiler gazetecidir, onlar bu suçu işlese de dışarıda olsun yargılanmasın’ dersen. Diğer birkaç tanesi de TCK kapsamında hakkında dava açılanlardır.” şeklinde konuştu.

    “GAZETECİLİK MESLEK VE FAALİYETLERİNDEN DOLAYI CEZA ALAN OLURSA KENDİMİZİ KABAHATLI SAYARIZ”

    Kendileri için asıl olanın gazetecilik meslek ve faaliyetleri olduğunu dile getiren Arınç konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim asıl olan şudur. Gazetecilik meslek faaliyetlerinden dolayı yargılanan kimse var mı? Hüküm giyen kimse var mı? Hayır yok. Şöyle söyleyeceğim. Bir kimse haber yapabilir. Bir kimse bir kitap çıkarabilir. Karikatür çizebilir. Raporlar hazırlayabilir vesaire. Gazetecilik meslek ve faaliyeti odur. Bundan dolayı ceza alırsa biz kendimizi kabahatli sayarız. Hatta suçlu sayarız. Efendim filan kişi filan kişi vardı ya. Şimdi hepsi dışarıda, tekrar isimlerini söylemeyeyim. 2 veya 3 kişi. İyi ama o zaman ÖYM’ler vardı. ÖYM’ler bu kişiler gazeteci bile olsa örgütsel bir faaliyetin içerisinde suç işlediler iddiası vardı. Ben savcı değilim, hâkim de değilim. Savcı böyle diyor hâkim de bundan dolayı ceza veriyor. Gazetecilik mesleğinden dolayı faaliyetinden dolayı değil. Cürüm işlemek için örgüt kurmaktan, filan örgütün mensubuymuş gibi hareket etmekten dolayı dava açmışlar yargılanmışlar. Şu acıdan alnımız açıktır. ‘Ben şu yazıyı yazdım da ondan dolayı ceza yedim.’ ‘Ben bu karikatürü yaptım da ondan dolayı ceza yedim.’ Arkadaşlar böyle bir şey yok. Olması da mümkün değil.” CİHAN

Yorumlar