'Bölgede okullar arzu edilmeyecek insanların belki de eline geçmiş olabilir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, terör örgütü PKK tarafından çocukların dağa kaçırılmasına yardımcı olan etmenlerden birinin de öğretmenler olduğuna dikkat çekti. Üstün, "En...

Google Haberlere Abone ol
'Bölgede okullar arzu edilmeyecek insanların belki de eline geçmiş olabilir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, terör örgütü PKK tarafından çocukların dağa kaçırılmasına yardımcı olan etmenlerden birinin de öğretmenler olduğuna dikkat çekti. Üstün, "En fazla çocuk da İstanbul'dan götürülmüş; sonra Diyarbakır geliyor. Bu çocuk kaçırma yeni değil, uzun süredir devam ediyor. Bugün de çözüm sürecini baltalamak için ortaya çıkıyor. Aman ideolojik atamalar yapılmasın düşüncesiyle yönetmelikler iptal edildi ama o bölgelerde okullar arzu edilmeyecek insanların belki de eline geçmiş olabilir." dedi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan Üstün, çocukların dağa kaçırılmasına yardımcı olan etmenlerden birinin de öğretmenler olduğunu belirterek "O saatte okulda olması gereken çocuklar, nasıl dağa çıkarılıyor?" diye sordu. Şimdiye kadar 155 öğretmen öldürüldüğünü anlatan Üstün, bir sendikanın başvuruları sonucu atanacak öğretmenlerin sadece kıdemine bakılır olduğunu ifade etti.

Öğretmenler sorununun ikinci sorun olduğunu ve bunu Milli Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın çözmesi gerektiğini belirten Üstün, Güneydoğu'da yaptıkları incelemeler sonucunda üst düzey bir kamu görevlisinin Tunceli'de bir sınıftaki öğrencilerin tamamının öğretmen tarafından dağa çıkarıldığını kendilerine söylediğini aktardı. "Bir okulda bir kişidir, diğer okulda birkaç kişidir. Bu devam eden bir durum." diyen Üstün, son olayda da çocukların pikniğe gideceğiz diyerek olay mahalline götürüldüklerini, oradan da bu şekilde dağa kaldırıldıkları bilgisinin olduğunu ifade etti.

Diyarbakır, Tunceli ve Batman'da da incelemelerde bulunduklarını ve o zaman da kendilerine benzer şikâyetler iletildiğini anlatan Üstün, "Medyanın ilgisine şaşırdım. Sanki bu bilinmeyen bir konu gibi. Bu bilinen bir konu. 37 bin insan terör olaylarında hayatını kaybetmiş, 155 öğretmen öldürülmüş, bunlara saldırılmış? Orda demek ki okullara, öğretmenlere karşı operasyon yürütülmüş. Ve orada yargı da buna katkı sağlamış bilerek ya da bilmeyerek." diye konuştu.

"Aman ideolojik atamalar yapılmasın düşüncesiyle yönetmelikler iptal edildi ama o bölgelerde okullar arzu edilmeyecek insanların belki de eline geçmiş olabilir." diyen Üstün, şöyle devam etti: "Çözüm süreci iyi gidiyor. Çözüm sürecinin içerde ve dışarıda düşmanları var. Burada kaçırmaların sebebi biraz da bu. Çözüm sürecini PKK nasıl baltalayabilirim diye gayret içinde. Buradan bir manzara çıkarabilir miyiz, işçileri, çocukları kaçırıyor; askerleri kaçırıyor. İlerde bakarsınız çözüm süreci sona erer; elimin altında da hazır insan olsun diye bu şekilde çalışması var."

Terör örgütüne en fazla insan kaynağının İstanbul'dan gittiğini dile getiren Üstün, "En fazla çocuk da İstanbul'dan götürülmüş, sonra Diyarbakır geliyor. Bu çocuk kaçırma yeni değil, uzun süredir devam ediyor. Bugün de çözüm sürecini baltalamak için ortaya çıkıyor." dedi. CİHAN

Yorumlar