"Bir yargı kararı çıktıysa bunun uygulanması gerekir"

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'a ilişkin aldığı 'Twitter'ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvuruda, başvurucuların haklarının ihlal edildiği yönündeki kararı'nı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bir yargı kararı çıktıysa bunun uygulanması.

Google Haberlere Abone ol
"Bir yargı kararı çıktıysa bunun uygulanması gerekir"

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'a ilişkin aldığı 'Twitter'ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvuruda, başvurucuların haklarının ihlal edildiği yönündeki kararı'nı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bir yargı kararı çıktıysa bunun uygulanması gerektiğini söyledi.

Seçim bölgesi Kırıkkale'de bulunan Beşir Atalay, "Twitter ile ilgili olayda, iki yönlü bakmak lazım. Hükümetin, TİB'in Twitter'a bakışında biliyorsunuz vatandaşın hakkını korumak etkili olmuştur. Değişik vatandaşlarımızla ilgili, orada gerek özel hayata müdahale gerek hakaret olduğu için onlar mahkemeye başvurmuşlar. Yargı bunların lehine karar vermiş ama Twitter bu yargı kararlarını muhatap almamıştır. Twitter dediğimiz veya Youtube veya buna benzer sosyal paylaşım, medya ortamları, aynı basın kuruluşları gibidir. Televizyon gibidir, gazeteler gibidir, nasıl televizyonlarda, gazetelerde kişiye hakaret, yalan haber veya onların özel hayatına müdahale olduğunda, yargıya gidip düzeltiyorlarsa, burasının da aynı titizliği göstermesi gerekir, neticede bunlarda yayın kuruluşu.” dedi.

TİB'in Twitter ile ilgili kararının sebebinin, yargı kararlarını muhatap almaması olduğunu ifade eden Atalay, "Başka ülkelerde muhatap alınıyor. Burada beklenen yargı kararına da gerek olmadan, Twitter'ın Youtube'un ve sosyal medya ortamı sağlayan, bütün kuruluşların Türkiye'de birimlerini kurması, burada muhatap olması ve yargı kararını göz önüne alarak düzeltme yapmasıdır. Bizim de Twitter ve Youtube'a bakışımızda 'bunlar ilelebet kapalı olacak' anlamında bir yaklaşımımız yok. Yargı kararlarını esas alsınlar, muhatap alsınlar, düzeltsinler, kişilerle ilgili, ulusal güvenlikle ilgili. Onlar yayınlarına devam edebilirler. Bizim hükümet olarak, TİB olarak, bunlar sürekli kapalı kalacak gibi bir bakış açımız yok. Bu sorumluluğa getirmekti çabamız. Ben Anayasa Mahkemesi'nin karar gerekçesini bilmiyorum, ama Anayasa Mahkemesi'nin kararında şunu gözetmesi lazım; 'Nasıl biz bireyin hakkını korumak için, kişilerin mahkeme kararı ile sabit olan hak ihlalinin önlenmesinin giderilmesi için çaba sarf ediyorsak' Anayasa Mahkemesi'nin de birinci sorumluluğu, bireyin hakkını korumak, bireyin özgürlüğünü korumak, böyle basın yayın kuruluşlarına karşı bireyi korumak olmalıdır." diye konuştu.

Ergenekon'la ilgili gerekçeli kararın açıklamasına ilişkin soruları cevaplayan Atalay, şunları söyledi: "Orada çok büyük gecikme olmuştu. Biliyorsunuz bu ortamda bazı gelişmeler yaşandı, Anayasa Mahkemesi, kararın gecikmesi, gerekçenin gecikmesi sebebiyle İlker Başbuğ ile ilgili karar verdi. Diğer mahkemeler, diğer tutuklularla ilgili karar verdiler. İleri bir eleştiri vardı. Alt mahkeme karar vermiş ama gerekçeyi yazmamış, Şimdi o gerekçe kalkmış oldu. 'Temyiz' safhası başlar. Şimdi ilgililer temyiz itirazlarını yaparlar, bir an önce temyizde görüşülüp neticelenmesi hepimizin dileği." CİHAN

Yorumlar