BBP, yüzde 10’luk seçim barajının iptali için AYM’ye bireysel başvuruda bulundu

Büyük Birlik Partisi (BBP) yüzde 10’luk seçim barajının iptali ve hazine yardımının, iptal edilerek, siyasi partilerin aldığı oy oranına göre kademeli bir şekilde verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. BBP...

Google Haberlere Abone ol
BBP, yüzde 10’luk seçim barajının iptali için AYM’ye bireysel başvuruda bulundu

Büyük Birlik Partisi (BBP) yüzde 10’luk seçim barajının iptali ve hazine yardımının, iptal edilerek, siyasi partilerin aldığı oy oranına göre kademeli bir şekilde verilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

BBP adına başvuruyu, Genel Başkan Mustafa Destici yaptı. Destici, başvuru sonrası basın mensuplarına açıklamada bulundu. Türkiye’de adaletsiz bir seçim sistemi ve adaletsiz bir siyasi partiler yasası olduğunu belirten Destici, “Hem adaletsiz hem de anti demokratik. Maalesef biz BBP olarak kurulduğumuz günden bu yana bu anti demokratik seçim kanunu ve siyasi partiler yasasının bedelini en ağır bir şekilde ödemiş bir siyasi partiyiz. Bunun başlıca iki konusu siyasi partilere yapılan hazine yardımı ikincisi de yüzde onluk seçim barajı. Dünyanın hiçbir tarafında olmayan bu anti demokratik seçim barajı. Bununla ilgili geçmişte mağduriyetler yaşamış bir siyasi partiyiz. Milletvekili seçilecek oylar alındı ama bu yüksek seçim barajından dolayı maalesef milletvekili çıkaramadık. Bugün 12 Haziran, niye bugün yaptık bu başvuruyu. 2 sebepten dolayı, 12 Haziran’a kadar bekledik ki belki hükümet bu yüksek barajla ilgili bir düzenleme yapar. Ümidimizi koruduk. Seçimin kanununda yapılacak değişiklikler 1 yıl öncesinde yapılması lazım, bir sonraki seçimde uygulanması adına, onun için bugün yaptık. Bununla ilgili 2839 sayılı milletvekili seçimi kanununun 33. maddesinin 1. fıkrasının iptal edilmesini ve yüzde onluk seçim barajının kaldırılmasını istedik. Bu anlamda ben hem partim adına, partinin genel başkanı olarak bireysel başvuruyu hakkımı yaptım.” dedi.

Destici, daha önce 2720 sayılı siyasi partiler yasasının 1. maddesine göre, siyasi partilere yüzde 7’yi aşan milletvekili seçimlerinde siyasi partilere hazine yardımdan pay verildiğini hatırlattı. Destici, şöyle devam etti: "Bu son değişiklikle yüzde 3’e düşürüldü ama yüzde 3’te demokratik ülkelerde çok yüksek olan bir düzey. Son 2011 seçimlerinde de değerlendirdiğimizde de değişen bir şey olmayacak. Yüzde onluk barajı koruduğunuz sürece aynı düzen devam edecek. Biz bu haksız düşenin değişmesi istiyoruz. Bu anti demokratik seçim kanununun bu yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz ve hazine yardımının da aldığımız oya göre siyasi partilere hakça, anayasanın 68. maddesi açık ‘hakça ve yeteri miktarda’ diyor. AYM’ye gittik sizin anayasanızın 68. maddesinde ‘hakça ve yeteri miktarda’ yazıyor. O halde burada bir hak ihlali vardır. Bu ihlalin kaldırılmasını istiyoruz dedik. Bu konu ile ilgili de ayrı bir bireysel başvuru yaptık. Yani ben bugün burada iki tane bireysel başvuru yaptık. Birisi yüzde 10’luk seçim barajının iptali, ikincisi de hazine yardımının iptal edilerek, kademeli bir şekilde aldığı oy oranına göre bütün siyasi partilere verilmesini talep ettik.”

CİHAN

Yorumlar