Baydemir: Ampul, Türkiye’nin enerjisini tüketiyor

BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, seçimlerin kısa süre sonra geçeceğini ama Başbakan’ın kutuplaştıran duruşunun çok daha tehlikeli olduğunu belirterek, "Bütün başbakanlar ilelebet başbakan kalmaz.

Google Haberlere Abone ol
Baydemir: Ampul, Türkiye’nin enerjisini tüketiyor

BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, seçimlerin kısa süre sonra geçeceğini ama Başbakan’ın kutuplaştıran duruşunun çok daha tehlikeli olduğunu belirterek, "Bütün başbakanlar ilelebet başbakan kalmaz. Ama keşke bırakmak tadında olsa." dedi. Baydemir, AK Parti’nin kullandığı ampul sembolüne dikkat çekerek ampulün çok enerji harcadığı için Avrupa’da yasaklandığını söyledi. "Hakikaten Sayın Başbakan bu ülkenin enerjisini sarf ediyor ve enerjisini tüketiyor." diye konuştu.

BDP Urfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, Habertürk TV’de yayımlanan Teke Tek Programı’nda Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. 12 Eylül askeri müdahalesinin Türkiye’nin pek çok kentinde olduğu gibi Urfa’nın kimliğine de büyük saldırılar gerçekleştirdiğini belirten Baydemir, 1980 öncesine bakıldığında Urfa’nın sanatta, sinemada, tiyatroda, kültürel duruşunda bölgenin öncü şehirlerinden biri olduğunu ifade etti. "Urfa’nın maneviyatı, Urfa’nın sosyal, siyasal ve kültürel yaşamı önünde herhangi bir engel teşkil etmiyordu” diyen Baydemir, kentin içine kapatıldığını belirterek, “12 bin yıllık tarih yok sayılıyor, mutfak kültürüne hapsedilmesi Urfa için yapılabilecek en büyük zulümlerden biridir. Bize düşen tam da bu noktada Urfa’nın kapısını dünyaya açmak, Urfa’yı bir kez daha geçmişiyle buluşturmaktır." ifadelerini kullandı.

"URFA VARLIK İÇİNDE YOKSULLUĞU YAŞIYOR"

Urfa’nın dünyanın en zengin şehirlerinden biri olduğunu belirten Baydemir, "Ama Urfa halkı yoksunluğu yaşıyor. 18.4 bin kilometrekarelik bir alanı var. İstanbul şehrinin üç buçuk katı büyüklüğünde. Ve Urfa’nın topraklarının yüzde 78’i tarıma ve hayvancılığa elverişli. Ama Urfa yılda 450 bin nüfusu maalesef Türkiye’nin batı yakasındaki 48 ile çapaya, pamuğa, tarımsal işçi olarak gönderiyor." dedi.

GAP KENDİNİ FİNANSE ETTİ KARA GEÇTİ

"GAP bir kalkınma projesi ise neden eğitim durumu Türkiye ortalamasının altında" diye soran Baydemir, okur yazarı olmayan nüfusun Türkiye ortalamasının iki katı olduğunu, okul bitirmeyenlerin de Türkiye ortalamasının üç katı olduğunun altını çizdi. Belediyenin hükümetten olmasının hizmet için daha iyi olduğu tezinin yanlış olduğunun altını çizen Baydemir, "Öyle olsaydı 12 yıldır AKP iktidarda, belediye de 10 yıldır AKP’de. Urfa’nın hemen hemen hiçbir sorununu olmaması gerekiyordu. Ama tablo ortada." diye konuştu.

"KEŞKE BIRAKMAK TADINDA OLSA"

Ülkenin 30 Mart ile birlikte yeni bir birlik ruhuna ihtiyacı bulunduğunu belirten Baydemir, ülkenin geleceğinin kaybedilmeye doğru ilerlediğine dikkat çekerek, tehlikeli gidişata ilişkin şunları söyledi:
"Seçimler geçer. Bu ülkenin geleceği kaybedilmeye doğru gidiyor. Bütün hükümetler ilelebet sürmezler. Bütün başbakanlar ilelebet başbakan kalmaz. Bütün belediye başkanları ilelebet başkan olarak kalmaz. Ama keşke bırakmak tadında olsa. AK Parti geçmişte hizmetler yapmış olabilir. Ama açık söylüyorum şu andaki gidişat ve Sayın Başbakan’ın duruşu kutuplaştıran bir duruştur. Seçimden daha önemli görüyorum bu meseleyi. Dolayısıyla AK Parti’nin kullanmış olduğu ampul sembolü Avrupa’da yasaklandı. Artık ithalatı da yasaklandı çünkü inanılmaz bir enerji sarfiyatı yapıyor. Hakikaten Sayın Başbakan bu ülkenin enerjisini sarf ediyor ve enerjisini tüketiyor. Hızla ama hızla bir toparlanmaya ihtiyaç var. Tekrar barışın diline sahip çıkmaya ihtiyaç var."
CİHAN

Yorumlar