Başbakanlık'taki kritik toplantı sona erdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantı sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakanlık'taki kritik toplantı sona erdi

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde takribî 2,5 saat devam eden toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Doğan, yemeğin tanışma mahiyetinde olduğunu söyledi. Genel şekilde Alevilerin sorunlarının tyükselişıldığını belirten Doğan, bağlayıcı olmayan düşünce alışverişinde bulunduklarını kaydetti. 

''GEREKEN DESTEĞİ VERİRİZ''

Başbakan Davutoğlu'nun müspet konuşmalar yaptığını dile getiren Doğan, "AİHM'in verdiği karara ciddiyet verdiklerini söylediler. Mahkeme nedeni ise orada cemevlerinin hukuki statüsünü belirledi ve 'Cemevleri Aleviler açısından mabettir' dedi. Bunun gereği yasalarda kimi değişiklikler gerekecek. Tahmin ediyorum o konularda danışmanlarıyla çalışacaklardır. Ama bu sırf olayın bir parçası. Başbakan umumi şekilde Alevilerin sorunlarının çözümüyle ilgili şekilde belki birkaç toplantı daha yapıcak bu şeklinde izlenim verdi. Yasal düzenlemelerle ilgili 'Sayın Başbakan, seçimden sonra olacaksa hiç konuşmasak da olur fakat seçimden öncelikle bir şey yapılacaksa gereken desteği veririz' dedim. Aleviler bundan sonra seçim sonrasına atılacak vaatlerden bıkmış durumdalar" diye konuştu.

ALEVİLERİN GENEL SORUNLARI KONUŞULDU

Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Düzgün de görüşmede Alevilerin umumi sorunlarının belirleme edildiğini dile getirerek, çözümler meselesi için düşünce alışverişinde bulunulduğunu aktardı.

Alevilerin en ana sorununun cemevlerinin statüsü olduğunu anlatım eden Düzgün, "Din dersleriyle ilgili konular, devletin bütçesinden Alevilere hisse ayrılması bu şeklinde ana problemler konuşuldu. Başbakan fazla aşırı olumu bakıyor, zaten müspet baktığını da gösterdi. İnşallah bir netice alacağız. Çalışmaların devam ettiğine dair yanıtlar aldık" diye konuştu.

Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir de toplantının mahiyetinin Alevi örgütlerinin taleplerinin dinlenmesi olduğunu söyledi.

Madımak'ın müze yapılması ve mecbur din dersi bu şeklinde konuların konuşulduğünü vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Cami-cemevi projesiyle ilgili enlem bina konuşuldu. Paralel örgütlenmede bu konuyla ilgili şekilde cemevleri ve cami projesinin Türkiye için tehlikeli bir plan bulunduğu konuşuldu. Bu naturel Başbakan yönünden dillendirilmiş bir şey değil. Bunun yanı paradigma Alevilerin cemevlerinin yasallaşması konuşuldu." 

Özdemir, Alevilerin ibadet yaptığı yerlere müze bu şeklinde ücretle girdiğini belirterek, tekke ve zaviyelerin tamiratı ve tadilatının yapılacağının Başbakan Davutoğlu yönünden dillendirildiğini söyledi.

Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu da toplantıda Alevilerin sorunlarını konuştuklarını aktardı.

Alevilerin taleplerinin göze çarpan olduğunu kaydeden Eroğlu, "Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, mecbur din derslerinin kaldırılması bu şeklinde taleplerimiz var. Başbakan olumluydu. Bir dahaki sefer umarım çözülür. Eğer çözülmezse biz mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

''FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK''

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş de Alevilerin yıllardır çözüm bekleyen sorunları olduğunu ve bu sorunlara kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini anlatım etti.

Sorunların demokratik bir ortamda çözülmesi gerektiğini belirten Gümüş, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar oluşturulmuş bu hastalıkların çözümü noktasında Başbakan bizimle düşünce alışverişinde bulundu. Ama anlayabildiğim kadarıyla politik iktidarın şu anki iradesi bu sorunları somut şekilde çözme anlamında değil. Cemevlerinin bugünden yarına çözülebilecek bilhassa CHP yönünden meclise verilmiş hukuk önergeleri bulunduğunu, fazla aşırı seri bir yasama faaliyetiyle bu sorunun çözülebileceğini anlatım ettik. Yine AİHM'in mecbur din dersleriyle ilgili şekilde verdiği iki karar var. Bu karar, uygulamanın mecbur olmaktan çıkarılması gerektiğine işaret ediyor. Aynı biçimde meclise verilmiş teklifler var. Bunların sahiplenilmesini ve sorunun çözülmesini istedik. Bir iyi düşünce ve temenniden öte somut bir gelişmenin sağlanmayacağı izlenimini bıraktı bende."

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut ise toplantıda Alevilerin sorunlarıyla ilgili talepleri gündeme getirdiklerini bildirdi. 

Akbulut, "Ben de başka başkanlarımıza katılıyorum. Seçim öncesi çözülecek bir sorunumuzun olduğunu sanmıyorum. Çünkü tereddütler var. Nedir  Çözüm getirilirse belki kimi oy kaybı olabilmektedir ve ya seçim materyali yapılmaktadır diye düşünülebilir. O tereddütleri gidermek için seçim sonrasına kaldı diye düşünüyorum. Taleplerimiz de belli, cemevlerin hukuki statüye kavuşturulması, mecbur din derslerinin kaldırılması, AİHM kararlarının uygulanması. Bunların acilen uygulanması lazım. İyi niyetli bir bakışla dinledi Başbakanımız. Umarız iyi bir netice çıkar" diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar