Başbakan Yardımcısı Atalay: Türkiye, Kırım için aktif bir şekilde devrede

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Kırımlı kardeşlerimizin tekrar haksızlıklara uğramaması için çaba sarf ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Atalay: Türkiye, Kırım için aktif bir şekilde devrede

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Kırımlı kardeşlerimizin tekrar haksızlıklara uğramaması için çaba sarf ediliyor. Türkiye, aktif bir şekilde devrede." dedi.

MİT yasasının seçimden sonra daha kapsamlı bir şekilde değerlendirileceğini ifade eden Bakan Atalay, "Son günlerde mecliste yasalaşan bir demokratikleşme paketimiz var. MİT yasamız vardı ancak seçimden sonraya bıraktık, o gündemden çıkarılmadı. Yine seçimden sonra ilk gündeme gelecek yasalardan birisi. Belki onu biraz daha genişleteceğiz, belki MİT yasasının tamamını bu vesileyle yeniden değerlendirip daha kapsamlı bir şekilde meclisten çıkartacağız." dedi.

Kırım Türklerine yeni haksızlıkların olmaması için Türkiye'nin aktif bir şekilde devrede olduğunu söyleyen Atalay, "Bizim için çok büyük bir hassasiyet konusu. Kırım bizim bir parçamız gibi mütalaa ederiz. Çok acılar çekmiş kardeşlerimiz Kırım Türkleri, Kırım Tatarları. Şu anda orada olup bitenler var. Dışişleri bakanımız biliyorsunuz Ukrayna'ya gitti, Ukrayna'nın yeni yöneticileri ile görüşmeler yaptı. Kırım ile çok yakın iletişim içerisindeyiz. Çok yakından takip ediyoruz. Yani Kırımlı kardeşlerimizin tekrar haksızlıklara uğramaması için çaba sarf ediliyor. Bu dönemde doğrusu ben kendimde görev aldım. Yani şu geçen 11 yıl içinde Kırım'da biz çok yatırım yaptık, okullar yaptık, tarihi eserleri canlandırdık, orada Kırım Türkleri için konutlar yaptık, bin konut projemiz vardı onları ben yürüttüm. Kırım'ı da çok iyi biliyorum, her köşesini iyi bilirim, orası bizim için çok değerli. Orada tabi yeni haksızlıklar olmaması için şu anda Türkiye çok aktif şekilde devrede. Şu anda sorun Rusya ile Ukrayna arasında görünse de, Kırım Türkleri dolayısıyla da biz de burada aktif bir şekilde konunun içindeyiz ve konuyla çok yakından ilgileniyoruz." diye konuştu.

Huzurlu bir seçim dönemi geçirilmesi için her türlü tedbirlerin alındığını kaydeden Bakan Atalay, seçim güvenliğini bozacak hiçbir gelişmeye müsaade edilmeyeceğini söyledi. Beşir Atalay, "Bütün dileğimiz güvenlik içerisinde, huzur içerisinde bu seçimlerin geçmesidir. Seçim güvenliğiyle ilgili her türlü tedbir alındı. Hiçbir yerde seçim güvenliğini bozacak hiçbir gelişmeye müsaade etmeyiz. Yani siyaset ortamında herkes özgürce söyleyeceğini söyleyecek. İktidarıyla, muhalefetiyle bütün liderlerin mitinglerinin güvenliğinden biz sorumluyuz, hepsi özgürce, rahatça konuşmalarını yapacaklardır." diye konuştu.

"BİZ DAİMA HAKTAN YANA HAK NEYSE..."

Demokratikleşme paketi ile ilgili olarak konuşan Bakan Atalay, "Bizim demokratikleşme paketimiz bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor, bütün vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Bir bölgeye has diye nitelendirmiyoruz. Ama tabi bu demokratikleşme paketini çözüm süreciyle de bir ilgisi var onu da biliyorsunuz. Yani Türkiye'de hamd olsun bu sorunları kökten çözme yönünde çok ciddi adımlar attık biz. Çözüm süreci verimli bir şekilde yürüyor. Görüyorsunuz ülkemizde bir yıldır büyük bir huzur var, can kayıpları olmuyor. Biz bunu tamamen ortadan kaldırmak için çaba sarf ediyoruz. Biz başından beri özgürlüklerle ilgili kimseyle pazarlık yapmadığımızı söyledik. Geçen meclisteki görüşmelerde gece olduğu için belki takip edilemedi ama orada bu paketten rahatsız olan iki tane kesim vardı, biri MHP diğeri de BDP. Bunun ne demek olduğunu biliyorsunuz. Yani BDP de aslında bu kadar demokratikleşme sürecinden çok mutlu olmuyor. Dolayısıyla onlarla bağlantılı değil bu çıkarttıklarımız. Biz daima haktan yana hak neyse...Bu çağda bütün vatandaşlarımızın memnun olacağı, mutlu yaşayacağı birlik, bütünlük içerisinde bir Türkiye istiyoruz. Tek hedefimiz amacımız Türkiye bu problemlerden kurtulsun ve birlik, bütünlük içerisinde yoluna devam etsin. Biz onun için çaba sarf ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımızın hayatları şu anda çok değişti, çözüm süreci oralarda huzuru, ekonomik gelişmeyi arttırdı. Eminim bu gelişmelerde yeni çıkardığımız paket ve o konudaki gelişmelerde yine olumlu yankılar bulacaktır. Esasen Türkiye'nin her tarafında artık bu konular öyle bazı partiler istismar etse de vatandaşlarımız bu konuda çok daha olgunlaştı. Neyi, niçin yapıldığını anlıyor ve bunlar ülkemize öyle birilerinin abarttığı gibi zarar falan da getirmiyor. Aksine vatandaşlarımızın devlete güvenini arttırıyor. Zamanında yanlışlar olmuş, haksızlıklar olmuş, vatandaşlarımızın arasında sorunlar olmuş birileri bunu istismar etmiş ve terör Türkiye'nin başına bela olmuş, şuanda terörün de istismar edeceği hususları kaldırarak biz aslında Türkiye'yi rahatlatmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü güçlendirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar