Başbakan: Gerekirse adli kolluk kurumu oluştururuz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin talebi sebebiyle gerekirse adli kolluk kurumu oluşturacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan: Gerekirse adli kolluk kurumu oluştururuz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin talebi sebebiyle gerekirse adli kolluk kurumu oluşturacaklarını söyledi. Erdoğan, “Bir adli kolluk kurumu kurarız, bu ya İçişleri Bakanlığı’na bağlı olur veya tamamıyla Adalet Bakanlığı’na bağlı olur. Bunun bir başı olur. Bunun sadece görevi adli kolluktur başka herhangi bir şeyle de ilgili olmaz. 81 vilayetin bu tür bir adli kolluğu olabilir.” dedi.

Başbakan Erdoğan Almanya’ya gitmek için Atatürk Havalimanı’na geldi. Basın açıklaması yapan Başbakan’a; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu eşlik etti.

“İçişleri Bakanlığı’nın paralel devlet örgütlenmesine dair soruşturma başlattığına yönelik haberler var. Bunu teyit edebiliyor musunuz? Bu soruşturma özellikle hangi kurumlarda ve hangi iddialar üzerinde başlatıldı?” sorusuna ise Erdoğan, “Paralel yapılanmaya yönelik soruşturma denilince sadece İçişleri Bakanlığı değil, tüm istihbari çalışmalarımızın bundan sonraki hassasiyeti mevcut eksiklerin giderilmesi suretiyle bu yöne çok daha farklı şekilde değinmek, çünkü devlet içerisindeki böyle bir yapılanma bizim bir beka meselemiz haline gelmiştir. Buna da fırsat vermemiz mümkün değil. Gereği neyse yapılacaktır.” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Zaman Gazetesi’nde bir anket yayınlandı. Ankete göre yerel seçimlerde AK Parti’nin oyu yüzde 36,4, bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa şahsınızın oyu yüzde 17,5 sayın Abdullah Gül’ün oyu ise yüzde 47 olarak gösterildi. Bu anketleri ve sürekli olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün göreve davet edilmesi ve inisiyatif alması gerektiği şeklindeki söylemleri nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da Erdoğan, “Bunu değerlendirmem gerek yok da sen buna inanıyor musun? Senin mensubu olduğun gazete başka bir anket yayınlıyor, şimdi bugün bunlar başka bir anket yayınlıyor. Hangisine inanalım, seninkine mi buna mı inanalım. Veya bizim yaptırdığımız anketler var bunlara mı inanalım, bunların dışında yapılmış anketler var. Bunların dışında yapılmış anketler var. Ben bunları size okuyayım, bakalım buna ne diyeceksiniz. Aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu görün. Konda her halde benim şirketim değil, hepiniz biliyorsunuz. Konda’nın ocak ayı anketini söylüyorum: AK Parti 47,7, CHP 28,5, MHP 14,4, BDP 5,9…” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın bir süre sessiz kalması üzerine gazeteci, “Anketi ben yapmadım efendim” dedi. Başbakan Erdoğan’da, “Ben zaten sen yaptın demiyorum. Sen bana anket okudun, bende senin kendi mensubu olduğun gazete anket yayınladı. Onunla da yakından uzaktan alakası yok. bu anketin adı, paralel yapı firmasının anketidir. Bunlar duymaz uydururlar. Dert başka. Bunlar kendilerine göre bu ülkede bir irade oluşturabileceklerini sanıyorlar. Ama oluşturamayacaklar. Bunun en büyük sadası meydanlardır. Dünyanın değişik bir ucundan durup da Türkiye yönetilmez. Çıkarsın gelirsin, ülkede ne yapacaksan buraya yapacaksın. Şuanda bu hafta Almanya ziyaretim var. Soçi’de kış olimpiyatları var oraya gideceğiz. Ondan sonra tamamen arazideyiz. Meydanlar 30 martın dilini konuşacaklar. O tür palavraları anketleri bu millet yutmuyor. Bu 4 ankette biz hemen karşılıklı olarak çaprazlamasını yaparız. Biz hayali projelerle konuşmuyoruz. Yaptıklarımızla konuşuyoruz. Eser ortadadır.” şeklinde karşılık verdi.

TUTUKLULUK SÜRESİNİ 5 YILA İNDİRME KARARI VERDİK

“Dün Dolmabahçe’de demokratikleşme paketiyle ilgili bir toplantı yaptınız. İçeriğine dair bilgi verir misiniz?” sorusuna ise Başbakan, “Demokratikleşme paketiyle ilgili yaptığımız çalışmayı derinlemesine ele aldık. Daha önceki yaptığımız çalışma idari boyutuyla zaten çözüldü halledildi. Ama yasal sürece yönelik bunu da parlamentoya gönderdik. Bunun yanında bizim 3 paketimiz daha var. Bunlardan bir tanesi adalet bakanlığıyla alakalı, bir diğeri içişleri bakanlığıyla bir diğeri de şeffaflaşmayla alakalı. Bu süreçte adalet ve içişleriyle ilgili olanı yetiştirmenin gayreti içerisinde olacağız. Biliyorsunuz özel yetkili mahkemelerin süratle kaldırmanın gayreti içerisindeyiz. Onun bu arada kaldırmak için yoğun bir çalışmayı gerçekleştireceğiz. Öyle zannediyorum ki en hayati, önemli olan tutukluluk süreci daha önce 10 yıldan 7 yıla indirilmişti. Dün yaptığımız çalışmayla bunu 5 yıla indirme kararı verdik. Şimdi bunu 5 yıla indiriyoruz. Bunu meclisten de çıkmasıyla öyle zannediyorum ki yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek.” karşılığını verdi.

GEREKİRSE ADLİ KOLLUK KURUMU OLUŞTURURUZ

Önemli bir adım daha attıklarını belirten Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Adli kolluk meselesi, adli kollukta herhangi bir savcı istediği gibi ki yaptıkları zaten kanunsuzluk. Emniyette bazı polisleri toplayıp bunları adli kolluk gibi görevlendirip, ‘git şurayı bas şunları topla gel’ böyle bir şey olamaz. Hiçbir üstün astından haberi yok. Ne emniyet müdürü, ne valinin haberi var. Bu tür adımların atılması şimdi ortadan kalkıyor. Bunun için geçiş süreci var. Bu geçiş sürecinde bir defa valinin emir komutansında veya emniyet müdürünün emir komutasında olacak. Yazılı olarak oraya gönderilecek oradan bu iş yönetilecek. Vali, emniyet müdürünün haberi olmadan asla adli kolluk görevi verilemez, böyle bir şey yapılamaz. Kaldı ki dünyanın birçok yerinde zaten adli kolluk müessesesi de yok. Öyle bir şey yok. Biz Avrupa Birliği’nin de böyle bir talebi sebebiyle adli kolluk gerekirse kurumu oluştururuz. Bir adli kolluk kurumu kurarız, bu ya İçişleri Bakanlığı’na bağlı olur veya tamamıyla adalet bakanlığına bağlı olur. Bunun bir başı olur. Bunun sadece görevi adli kolluktur başka herhangi bir şeyle de ilgili olmaz. 81 vilayetin bu tür bir adli kolluğu olabilir. Bunun üzerinde arkadaşlarımızla bir çalışma yaptık. Bu çalışma olgunlaştırılacak. Eğer buna karar verirsek, bununla ilgili bir personel alımı yapacağız. Bu geçiş sürecinin arkasından da ona bir yürürlük tarihi vereceğiz. Daha sonra da onu devreye sokmuş olacağız.”



CİHAN

Yorumlar