Başbakan Erdoğan'ın, valiliği parti otobüsüyle ziyaretine tepki

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Manisa’ya seçim mitingi için gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın valilik ziyaretine parti otobüsüyle gitmesinin ve otobüsün valilik önünde bekleyen tören mangasının yanında tutulmasının vahim bir durum olduğunu söyle.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan'ın, valiliği parti otobüsüyle ziyaretine tepki

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Manisa’ya seçim mitingi için gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın valilik ziyaretine parti otobüsüyle gitmesinin ve otobüsün valilik önünde bekleyen tören mangasının yanında tutulmasının vahim bir durum olduğunu söyledi.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ın facebook sayfasında paylaştığı bu fotoğrafların “parti-devlet” diktasının resmi olduğunu söyleyen Sakine Öz, olayın ayrıntısını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesiyle olarak yöneltti.

“TÖREN KİMİN İÇİN YAPILIYOR?”

Kasım ayında çıkan Başbakanlık Genelgesi'nin çok açık, “Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakanın karşılama ve uğurlama törenleri dışında polis tören mangası çıkarılmayacaktır” dediğine dikkat çeken CHP’li Öz, şöyle devam etti:
“Demek ki, Genelgede Başbakan sıfatıyla geldiği törenlerden bahsediliyor. Erdoğan, Manisamız'a sadece bir seçim mitingi için gelmiştir, yani partisinin siyasi çalışmasına katılacaktır. Gelin görün ki, burada valilik ziyaretine Başbakan sıfatıyla katılıyorsa, valilik binası önüne parti otobüsüyle gelmenin, parti otobüsünü bina girişine ve polisin tören mangasının dibine park ettirmenin ne anlamı vardır!
Genelgede sayılan devlet protokolünün gerektirdiği hassasiyeti dışlayarak, valilik binasındaki resmi karşılama törenine resmi araçla değil, parti otobüsü ile gidilmesi, birçok yurttaşımız tarafından tepkiyle karşılanmıştır.
Seçim sürecinde valiliklere tarafsızlık adına çok büyük görev düşerken, valinin bu olaya seyirci kalması, hatta parti otobüsü ile törende görevli polislerin fotoğraflarını paylaşması, vatandaşlarımızı derinden üzmüştür.
Özellikle seçim süreçlerinde tarafsız konumunu daha fazla koruması beklenen valilik makamını zor durumda bırakan, birçok yurttaşımızın gözünde demokrasi dışı bir ‘parti-devleti’nin örneği sayılan bu olay, siyasal partiler ile kamu otoriteleri arasındaki ilişkiye dair sorunları gözler önüne sermiştir.”

EFKAN ALA’YA SORULAR

CHP’li Sakine Öz, gerekli açıklamalardan sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti:
Bakanlığınız, yayımlanan bahse konu Başbakanlık Genelgesi ile bahse konu partinin uygulaması karşılaştırıldığında; valilik binasına iktidar partisinin seçim otobüsü ile gelinmesini ve tören mangasının yanında bu otobüsün bekletilmesini, illerde “seçim sürecinin tarafsız yönetimi” ve “idarenin tarafsızlığı” bakımından nasıl değerlendirmektedir?
Recep Tayyip Erdoğan, 2004 ve 2009 yerel seçimleri, 2007 ve 2011 genel seçimleri ile 2010 yılı Anayasa Referandumu kapsamındaki mitinglerinde, hangi valiliklere parti seçim otobüsüyle ulaştırılmıştır; hangi illerde resmi makam otomobili ya da Başbakanlık otobüsü kullanılmıştır?
30 Mart yerel seçimleri sürecinde, Recep Tayyip Erdoğan, hangi valiliklere resmi makam aracıyla, hangilerine partisinin araçlarıyla ulaştırılmıştır?
Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin seçim otobüsüyle valilik binası önüne gelineceğine dair kararı kim vermiştir; Manisa programının hazırlık sürecinde bu karar önceden verilmiş midir; Başbakanlık makam aracı Manisa’ya getirilmiş midir?
Parti otobüsünün valilik binası önüne ve tören mangasının yanına park ettirilmesi kararını kim vermiştir; alanda park ettirilecek başka bir yer belirleme olanağı yok mudur?
Parti otobüsüyle valilik törenine katılınacağı yönündeki program, valiliğe ne zaman bildirilmiştir?
Manisa’daki AKP mitingine katılmak üzere, ilimizde görevli kamu çalışanlarına ve özelde Valilik personeline talimat verilmiş midir?
CİHAN

Yorumlar