Başbakan Erdoğan hakkında verilen gensoru önergesi görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun bu haftaki gündemi de yoğun. HDP tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen gensoru önergesinin görüşüleceği Genel Kurul'da, 301 işçisinin hayatını kaybetmesine sebep olan...

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan hakkında verilen gensoru önergesi görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun bu haftaki gündemi de yoğun. HDP tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen gensoru önergesinin görüşüleceği Genel Kurul'da, 301 işçisinin hayatını kaybetmesine sebep olan Soma faciası da gündemde önemli bir yer tutacak.

Ayrıca Meclis Genel Kurulu'nda Üstün Zekalı Çocuklar ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Araştırma Komisyonu raporları ile İnternet Bilişimi ve Yasa Dışı Dinlemelere ilişkin araştırma komisyonlarının raporları görüşülecek. Meclisin gündemlerinden biri de yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamanında 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu için üye verme işlemi. CHP, MHP ve HDP, üyelerini Meclis Başkanlığı'na iletti. Bu hafta AK Parti'nin de komisyon için isim bildirmesi bekleniyor.

15 üyeden oluşacak Meclis Soruşturma Komisyonu için AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 1'er üye düşüyor. Gruplar, kendilerine düşen 3 katı milletvekilinin ismini bildiriyor. Bildirilecek isimler arasından her parti için ayrı ayrı olmak üzere, Başkanlıkça Genel Kurul'da yapılacak ad çekme suretiyle 15 üye belirlenecek.

CHP, Ankara Milletvekili Levent Gök, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Celal Dinçer ve Bihlun Tamaylıgil, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Konya Milletvekili Atilla Kart, Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Ali Rıza Öztürk, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan'ın isimlerini bildirdi.

MHP de kendisi için düşen bir üyelik için Konya milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı ile Kütahya Milletvekili Alim Işık'ı TBMM Başkanlığı'na iletti. HDP, komisyon için kendisine düşen bir üyelik için Mardin Milletvekili Erol Dora, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ı bildirdi.

301 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olan Soma maden faciasıyla ilgili kurulmasına karar verilen Meclis Araştırma Komisyonu için bu hafta üye belirleme çalışmaları yapılacak.

ADALET KOMİSYONU, YARGI PAKETİNİN ALT KOMİSYON RAPORLARINI GÖRÜŞECEK

Adalet Komisyonu ise yeni yargı paketinin alt komisyon raporlarını görüşecek. Alt Komisyon'da yargı paketine yeni maddeler eklendi. TBMM Adalet Alt Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sebebiyle eski yapısına döndüren düzenlemeler eklendi.

HSYK Teftiş Kurulu Başkan ve başkan yardımcılarını HSYK Genel Kurulu'nun ataması, HSYK üyelerinin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına Genel Kurul'un karar vermesi, Genel Kurul'un daire başkanını dairenin üyeleri arasından seçmesi tasarıya eklenen maddeler arasında bulunuyor.

HSYK Kanunu'ndaki Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddelerden biri de Teftiş Kurulu Başkanı'nın HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'na karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulu'nun Başkan'ın verdiği görevleri yapmasını düzenliyordu. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine tasarıya eklenen düzenlemeyle, Teftiş Kurulu Başkanı'nın Kurul'a karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulu'nun Kurul'un verdiği görevleri yapması yeniden kabul edildi.

HSYK Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarının HSYK Genel Kurulu tarafından atanmasına ilişkin değişiklik de tasarıya eklendi. Kurul müfettişleri ise hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısıyla kurul müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından muvafakatleri alınarak Genel Kurul tarafından atanacak.

Teftiş Kurulu Başkanı, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde gösterilen veya ilgili daire başkanı tarafından verilen benzeri görevleri yapacak veya yaptıracak. HSYK'ya üye seçiminde de Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği değişiklikten önceki esaslar uygulanacak. HSYK Başkanı, gereken hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilecek. Üye tam sayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine Başkan, Genel Kurul'u olağanüstü toplantıya çağıracak.

HSYK üyeleri hakkındaki disiplin soruşturması ve kovuşturması da eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu tarafından yapılacak. HSYK Başkanı, ihbar veya şikayeti doğrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra Genel Kurul'a sunacak.

Yapılan görüşme sonucunda, soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde üyeler arasından gizli oyla üç kişilik soruşturma kurulu seçilecek. Soruşturma kuruluna en yüksek oyu alan, oyların eşit olması halinde yaşça büyük üye başkanlık edecek. HSYK üyelerinin adli suçlarıyla ilgili soruşturma izni işlemlerinde Genel Kurul yetkili olacak.

HSYK'da görev yapacak tetkik hakimlerinin de Genel Kurul tarafından atanması kararlaştırıldı. Tetkik hakimliğine, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile kurul hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından muvafakatleri alınarak Genel Kurul tarafından geçici veya sürekli çalıştırılmak üzere atama yapılacak.

HSYK'da görevli kamu personelinin rotasyonu için, kurulun taşra teşkilatı bulunmadığı için Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında görevlendirilmesine ilişkin düzenlemeye de gidildi. Kuruldaki kamu personeli, HSYK Genel Sekreteri'nin teklifi ve Başkan'ın uygun görmesi üzerine, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanabilecek. CİHAN

Yorumlar