Bakan Şimşek: Denetimlerin Gezi olaylarıyla ilişkilendirilmesi bizi çok üzüyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin Gezi olaylarıyla ilişkilendirilmesinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek: Denetimlerin Gezi olaylarıyla ilişkilendirilmesi bizi çok üzüyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin Gezi olaylarıyla ilişkilendirilmesinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Birçok denetim kararının, ya bir yıl önceden ya da çok önceden verildiğini belirten Şimşek, "İdeolojik bir takım yaklaşımlarla denetim yapıldığı algısı, Türkiye'nin çok zararınadır." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 7'nci maddesine (7'nci madde dahil) kadar oylanmasına başlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Bugün yapılan operasyonlarla ilgili henüz gözaltı devam ederken bu insanları suçlu ilan etmek söylediklerinizin tersine düşer. Yargı sürerken herkes masum karinesini unutmamak gerekir." dedi. Bu sözler CHP sıralarındaki milletvekilleri tarafından alkışlandı.

Daha sonra sözü Mustafa Balbay'ın tahliyesine getiren Elitaş, Balbay'dan "referanduma hayır dediklerini ama 12 Eylül Anayasa değişikliğiyle bireysel başvuru hakkının Anayasa Mahkemesine verildiğini ve bu hakkı veren halkın yüzde 58'ine teşekkür etmeyi borç bilirim" demesini beklediğini ifade etti. Ancak Balbay ile CHP'nin teşekkür etmediğini vurguladı.

Soruları cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ruhsatlarını kendilerinin vermediklerini ifade etti. Vergi denetimlerinin Gezi olaylarıyla ilişkilendirilmesinin kendilerini çok üzdüğünü vurgulayan Şimşek, birçok denetim kararının, ya bir yıl önceden ya da çok önceden verildiğini ifade etti. Geçmiş yıllarda 16 bin denetim incelemesi yapılırken bu sene 70 bin vergi incelemesi yapıldığını dile getiren Şimşek, belki gelecek sene 100 bin olabileceğini kaydetti.

"Hatta imkan olsa yılda bir kez denetlemeyi milletin yararına görüyorum." diyen Bakan Şimşek, "Denetimlerin Gezi olaylarıyla ilgisi yok. Belki Gezi olayları sonrası sonuçlanmıştır. Denetimler bir yıl sürüyor. Bugün özellikle Gezi olaylarından sonra ortaya çıkan denetim sonuçlarını, denetime tabi olanların, basının ilişkilendirmesi bizi üzüyor. Çünkü denetim çok önceden başlamış veya kararı önceden, çok önceden verilmiş. Şubat ayında bir denetim planlaması yapılır ve uygulamaya konur." diye konuştu.

"İdeolojik bir takım yaklaşımlarla denetim yapıldığı algısı Türkiye'nin çok zararınadır." diyen Bakan Şimşek, yatırım ikliminin geliştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Bu konularda bütün hassasiyetleri gösterdiklerini belirten Şimşek, "Vergi mahremiyeti beni sınırlıyor. Keşke teker teker anlatsaydım, açıklayabilseydim." şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise yapılan denetimlerin bazılarının siyasi olabildiğini ifade etti. KOÇ Grubu'na yönelik yapılan denetimin siyasi olmadığına yönelik güven veren bir açıklama yapılmadığını kaydetti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine yapılan denetimi de eleştirdi. Buna müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar