Bakan Eroğlu: Bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su götüreceğiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 98. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Gündem dışı konuşmalarda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eroğlu: Bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su götüreceğiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 98. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Gündem dışı konuşmalarda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002 yılında atık suların yüzde 80'inin doğrudan derelere veya denizlere boşaltıldığını belirterek, arıtma tesisi oranının yüzde 20 olduğunu ifade etti.

Bu oranın şu anda yüzde 80'e çıkarıldığını dile getiren Eroğlu, atık suların arıtma oranını kısa zamanda yüzde 95'e çıkaracaklarını ifade etti. Bu konuda Ergene Projesi, Gediz Projesi, Büyük Menderes projelerinin devam ettiğini anlatan Eroğlu, özellikle içme suyu konusunda 76 şehirde yeteri kadar baraj, gölet, içme suyu arıtma tesisleri, isale hatları, içme suyu depoları yapıldığını kaydetti.

Bu sene Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne dahi su götüreceklerini belirten Eroğlu; ambalaj atığı toplama, ayırma, geri dönüşümün şu anda, 2013 yılı itibarıyla 835 tesise çıktığını ifade etti. Tehlikeli atık bertaraf tesisinin geçmişte yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Eroğlu, "Biz buna da çok önem verdik. Geçen yıl sonu itibarıyla katı atık bertaraf tesisleri dışında, tehlikeli atık bertaraf tesisleri sayısı 282'ye çıktı. Piller toplanmıyordu ama şu anda, 2013 yılında 526 ton atık pili topladık. Ayrıca, hava kirliliğinde çok önemli adımlar atıldı. Şu anda Türkiye'nin bütün şehirlerinde gerek doğal gaz gerek hava kirliliğini kontrol neticesinde. Ve otomatik olarak kontrol ediyoruz, şu anda Türkiye'de bütün şehirlerin otomatik kontrol sistemi var. İnşallah, 169'a çıkarıyoruz ölçüm istasyonu sayısını ve bunu web sitesinden de anlık olarak görmek mümkün. Artık Türkiye'nin havası tertemiz. Doğal gaz kullanımını artırdık." diye konuştu.

Denizlere çok büyük önem verdiklerini anlatan Eroğlu, Türkiye'de geçen yıl sonuna kadar 219 tane, Hopa'dan İskenderun'a kadar, özellikle deniz suyu ölçüm istasyonu kurduklarını kaydetti. Mavi bayrak sayısının da şu anda 419'a çıktığını anlatan Eroğlu, "Antalya, şu anda dünyanın en çok mavi bayrağa sahip olan bir şehri unvanını aldı. Bundan da gurur duyuyoruz. Yani, turizm potansiyeli artmışsa bunu temiz denizlere, temiz plajlara borçluyuz. Ayrıca, özellikle bazı limanlarda atık toplama tesisleri yoktu. Şu anda, biz, tam 246 tane limanda gemilerden sintine ve atıkları toplayacak tesis kurduk. Bunlar gerçekten önemli. Hatırlarsanız, daha önce ben Çevre ve Orman Bakanıyken balık çiftliklerinden şikâyet ediliyordu ama çok kararlı bir tutumla, sizlerin de desteğiyle balık çiftliklerini uygun alanlara taşıdık. Şu anda hiçbir şikâyet gelmiyor. Az önce ifade ettim, her şeyi yüzde 100 tamamlamış değiliz, şu anda yüzde 80'lerdeyiz. Onları da tamamlamak için özellikle kanunda, mevzuatta değişiklik yaptık. Misal, Bakanlığıma bağlı Devlet Su İşleri geçmişte atık su arıtma tesislerini yapamıyordu ama şu anda atık su arıtma tesislerini yapabilir hâle geldi belediye yapamadığı hâlde. Misal, Ergene'de Kırklareli, Vize, Pınarhisar, bütün, o tam 12 tane atık su ileri biyolojik arıtma tesisini şu anda biz yapıyoruz. Bunlardan birkaçını söyleyeyim; Lüleburgaz bitti. Uzunköprü, Vize, Kırklareli merkez, bütün atık su ileri biyolojik arıtma tesisleri bitti. Hatta, gururla ifade ediyorum bunları." şeklinde konuştu.

Meclis Genel Kurulu'nda, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü, dün kalındığı yerden görüşülmeye başlandı.

CİHAN

Yorumlar