Bakan Çelik: İş güvenliği olmayan madenleri kapatmaktan başka ne yapacaksınız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş güvenliği açısından, çalışma koşulları açısından uygun olmayan yerleri kapatmaktan başka ne yapacaksınız." dedi.Faruk Çelik, Soma faciasının ardından Soma'dan gelen işçilerle...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: İş güvenliği olmayan madenleri kapatmaktan başka ne yapacaksınız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş güvenliği açısından, çalışma koşulları açısından uygun olmayan yerleri kapatmaktan başka ne yapacaksınız." dedi.

Faruk Çelik, Soma faciasının ardından Soma'dan gelen işçilerle yaptığı görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Madenlerin kapatılmasına yönelik soruya Çelik, "İş güvenliği açısından, çalışma koşulları açısından uygun olmayan yerleri kapatmaktan başka ne yapacaksınız. Hangi koşullarda kapanacağı açık ve net. Meclis kürsüsünden de ifade ettik, 162 kez maden ocaklarını kapatmışız. Yer altından çıkarılan toplam kömür madeni sayısı yüzde 60 ve büyük ölçüde de teftişler içerisinde kapatılma gerçekleştirilmiş. Kapatma yalnız başına çözüm olmuyor. Ama geneli itibariyle teknolojinin kullanılması ve fiziki koşulların iyileştirilmesiyle birlikte kapatma durumları netice almak bakımından önemli. Özellikle can emniyetini direkt ilgilendiren hususlarda zaten kapatma konusunda en ufak bir tereddüt ve endişe göstermedik, göstermiyoruz." cevabını verdi.

'TAŞERONLUK SİSTEMİ EMEĞİN SÖMÜRÜSÜNE DÖNDÜ'

Taşeronluk sistemindeki düzenlemeye ilişkin soruya Çelik, "Burada işçilerin anlattığı gizli taşeronluk meselesi var. Resmiyette görünmeyen bazı uygulamalar var. Bu sistem gerçekten emeğin sömürüsüne iyiden iyiye döndü. Artık bunu görmemezlikten gelmeme durumu olamaz. Dün yine Bakanlar Kurulu’nda da tekrar gündeme getirdik. Umuyorum çok da geciktirilmeden konuşulması değil çözülmesi gereken, taşeron meselesini hizmet alımını kaldıralım anlamında söylemiyoruz. Hizmet alımı olacak ama hangi alanlarda. Üretim mi güvenlik mi gibi bir mukayeseyi doğru bulmuyoruz. Tabi ki güvenlikli üretim olacak. Bunun başka bir yolu yok. Çalışanlarımızın nerede alt işveren olması ya da olmaması gerektiği konusunu mevzuatımızda netleştirmek zorundayız. Yıllardır da hazırlığını yaptığımız tüm taraflarla görüştüğümüz bir konu." şeklinde konuştu.

'KOLTUK MESELESİNİ KENDİ GELECEĞİ MESELESİ HALİNE GETİRMİŞ İNSANLAR DEĞİLİZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la yaşadığı "sorumluluk" polemiğine dair soruya ise Çelik, "Şu anda madencilerin durumunu konuşuyoruz. Biz bu konularda koltuk meselesini kendi geleceği meselesi haline getirmiş insanlar değiliz. Ama bir tablonun bütün çıplaklığı ile ortaya konması gerekiyor. Bugünlerde herkesin iş güvenliği uzmanı, herkesin maden uzmanı olması tabi ki konuşulması gerekiyor. Ama keşke 365 gün belli haftalarda hatırlayabilsek de bu konuları konuşabilseydik. Siyasi sorumluluk her an için geçerlidir. Bizim için onun getirdiği bir veya defans olarak yapacağımız bir şey değil neyse gereği yapılır." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar