Bakan Bozdağ’dan HSYK'nn yaz kararnamesine 'tahminli' yorum

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2014 Yaz Kararnamesi ile ilgili olarak “Türkiye’nin her yıl yaz kararnamesi, hâkim ve savcılar için nasıl hazırlandıysa öyle hazırlandığını tahmin ediyorum. 'Hayırlı olsun'...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Bozdağ’dan HSYK'nn yaz kararnamesine 'tahminli' yorum

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2014 Yaz Kararnamesi ile ilgili olarak “Türkiye’nin her yıl yaz kararnamesi, hâkim ve savcılar için nasıl hazırlandıysa öyle hazırlandığını tahmin ediyorum. 'Hayırlı olsun' diyorum” dedi.

Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında tutuklu ve hükümlülerin eğitim öğretim kayıt ücretleri ve sınav giderlerinin karşılanmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı. Adalet Bakanlığı’nda gerçekleştirilen imza törenine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam katıldı. İkili imza töreni sonrası basım mensuplarının sorularına cevap verdi.

Bakan Bozdağ, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı Teoman Gökçe’in istifası ile ilgili olarak, “İstifa ile ilgili kurul başkanı olarak tarafıma gelen her hangi bir metin yok. Basından duydum. Doğru değil mi, bilmiyorum. Şuanda bir açıklaması basında yer aldı. Bize ulaşmış herhangi bir metin yok. Ulaştığı zaman da onunla ilgili yasal çerçevede yapılması gereken ne ise onlar yapılacaktır. Kararname konusu da HSYK’nın işidir. Bakanlığımızın kararnameye dair bir görevi bulunmamaktadır. Türkiye’nin her yıl yaz kararnamesi, hâkim ve savcılar için nasıl hazırlandıysa, öyle hazırlandığını tahmin ediyorum. 'Hayırlı olsun' diyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM’de Yargıtay ile ilgili verilen önergeler ile ilgili ise Bozdağ şunları söyledi: “Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişiklikler son derece önemli değişikliklerdir. Yargıtay’da hangi dairenin hangi konulara bakacağı, daire üyelerinin dağılımı, birinci başkanlık kurumu oluşumu ve benzeri pek çok husus bu kanunla düzenlenmektedir. Bununla ilgili bütün kararları Yargıtay üyeleri verecektir. Basından bu konuyu takip edenler sanki kanunla doğrudan bir değişiklik yapıldığı ile ilgili çarpıtma yapan bazı basın yayın organları var. İşin doğrusu bu Yargıtay’ın değerli üyelerine, Yargıtay’la ilgili değerlendirme yapma imkanı vermektedir. Yargıtay’ın değerli üyeleri bu değerlendirmeyi yapar yapmaz, o onların takdir edeceği bir husustur. Birinci Başkanlık Kurulu’nun seçimi, başlangıç Yargıtay üyeleri yapacaktır. Sekreteri zaten başkan atıyor, yine başkan atayacaktır. Birinci Başkanlık Kurulu bir taslak hazırladığı zaman, bu taslağa dair kararı Yargıtay’ın bütün üyelerinin katıldığı Yargıtay Büyük Genel Kurulu vermektedir. O yüzden bu düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Yargıtay, kendisi ile ilgili değerlendirmeleri yapıp, kararı kendisi verecektir. Kanun bir karar vermemektedir.”

CİHAN

Yorumlar