Bakan Bozdağ: Meclis’i harekete geçirme görevi savcılara ait değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bakanlık görevi ile ilgili hususlarda Meclis’i harekete geçirme görevinin savcılara ait olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Bozdağ: Meclis’i harekete geçirme görevi savcılara ait değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bakanlık görevi ile ilgili hususlarda Meclis’i harekete geçirme görevinin savcılara ait olmadığını söyledi.

Meclis Genel Kurulu fezlekelerle alakalı olağanüstü toplantısını sürdürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bizim yaptığımız işlem doğrudur, yürürlükteki mevzuata da uygun bir işlemdir. Bakanlık göreviyle alakalı hususlarda Meclis’i harekete geçirme görevi savcılara ait değildir. Bununla ilgili çok önemli tartışmalar yapılmış. Anayasa hukukçuları... Doktrinde pek çok tartışmalar var, onlardan bir tanesi, Meclis soruşturması usulünün kabul edilmiş olmasının tek amacı, Başbakan veya bakanların cezai sorumluluklarını tahrik etmek olamaz. Eğer tek amaç bu olsaydı genel hükümlerden ayrı bir usule gerek olmazdı. O halde, görevleriyle ilgili suçlarından dolayı Başbakan veya bakanlar genel hükümlere tabi tutulabilecek iken Meclis soruşturması ve Yüce Divan’da yargılanma gibi bir usule tabi tutulmalarının özel bir anlamı olmalıdır. Kemal Gözler söylüyor bunu. 'Nedir bunun özel anlamı? Bir, Meclis soruşturması usulü Başbakan ve bakanları yargı organları tarafından tahrik edilebilecek düzmece suç soruşturmalarına karşı koruma fonksiyonuna sahiptir.' diyor. Bunun bir defa, böyle bir yönü var, bir koruma fonksiyonu var. Meclis burada harekete geçirecek, ne yapacaksa. Öte yandan da bunun siyasal bir denetim fonksiyonu var. Hükûmeti denetleme yetkisi kime ait? Parlamentoya ait. Parlamento bu denetim fonksiyonu yetkisini kullanacaktır. Dolayısıyla, bakanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılacaksa o zaman bu işlemi yapmanın yolu, Anayasa 100 açıkça ifade ediyor. Ne diyor? Diyor ki: Milletvekillerinin onda 1'inin yazılı bir müracaatıyla bakanlarla alakalı soruşturma komisyonu kurulması istenebilir. İç tüzük bunu söylüyor mu? Söylüyor. O zaman yol belli. Savcıların yazısı değil, milletvekillerinin kararıyla bu ancak mümkün olabilir anayasamıza göre. Cumhuriyet Halk Partisi diğer partilerimizin çoğunluğu yok ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir çoğunluğu var, 55 milletvekiliyle bu önergeyi bugüne kadar verebilirdi, 17 Aralıkta bu tartışmalar Türkiye'nin gündemine geldi. Ben şimdi soruyorum; 17 Aralık’ta Türkiye'nin gündemine gelen bu tartışma çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergeyi verebilirken, üç ay geçti, neden bugüne kadar vermediniz? Niye vermediniz?” CİHAN

Yorumlar