Bakan Ala: Usulsüz dinlemelerle ilgili 180’i aşkın soruşturma var

İçişleri Bakanı Efkan Ala, usulsüz ve yasa dışı dinleme konusunda Adana başta olmak üzere birçok ilde 180’i aşkın soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Ala: Usulsüz dinlemelerle ilgili 180’i aşkın soruşturma var

İçişleri Bakanı Efkan Ala, usulsüz ve yasa dışı dinleme konusunda Adana başta olmak üzere birçok ilde 180’i aşkın soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Şu ana kadar 150’ye yakın görevlinin görevden uzaklaştırıldığını belirten Bakan Ala, Cumhuriyet başsavcılıkları ve müfettişler tarafından çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Polis Teşkilatı'nın 169. yıldönümü kapsamında düzenlenen programa katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Adana’da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın Ankara’ya uzandığı haberlerinin asılsız olduğunu söyledi. Bu tür bilgilerin yanlış olduğunu belirten Bakan Ala, şöyle devam etti: "Adana’daki Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 6 kişi tutuklandı. Bunlar yasa dışı dinlemelere ilişkin soruşturmalarda elde edilen sonuçlar. Bizim bu tür faaliyetlere ilişkin adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. İdari soruşturma yönünden de şuana kadar 150’ye yakın görevli görevden uzaklaştırıldı. Bir soruşturmalar sonucunda elde edilen delillere göre işlemler yapılmaktadır. Bunun bazıları adli adli, bazıları idari, bazısı hem adli hem de idari işlem oluyor. Onun için soruşturmalar devam ediyor."

Diğer illerde de soruşturmaların olduğuna değinen Ala, "Nerede usulsüz ve yanlış dinleme olmuşsa orada soruşturma var. Şu ana kadar 180 aşkın soruşturma devam ediyor. Ankara’da yapılan soruşturmaların yapıldığı ifadeler yanlış bilgilerdir. Buna ilişkin İstanbul ve Ankara’da zaman zaman hem müfettişler başvuruyor ve görevden uzaklaştırıyor. Adli makamlar da soruşturma yürütüyor. O yüzden size bazen yanlış bilgi gelebiliyor." diye konuştu.

Soruşturmanın seyri bakımından görevden uzaklaştırma ya da tutuklama tedbiri uygulanabileceğini ifade eden Bakan Ala, "Soruşturma ve yargı tamamlandıktan sonra karar verilir. Bazıları hakkında idari kararlar alınıyor. Meslekten çıkarma ya ada çeşitli disiplin cezaları talep ediliyor. Teklif edilenler oldu henüz olmadı. 180’i aşkın soruşturmanın çoğunluğu usulsüz dinleme ve usulsüz sorgulama. Kişisel verilerle ilgili soruşturmalar." dedi.

Gezi raporu hakkında idari bir tasarrufun olmadığuna ilişkin haberlerin de gerçeği yansıtmadığını kaydeden Ala, "O benden önce yapıldı. Benim o konuda bir tasarrufum yok. Yanlış bir bilgi. Yanlış yapılmış bir haber. Ben gelmeden 3 ay önce gelmiş bir rapor. Benim imzam ve benim verdiğim bir karar değil." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar