Arınç:184 milletvekilini bulurlarsa Meclis toplanır, bize düşen birşey yok

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, CHP’nin Meclis’i 18 Mart’ta olağanüstü toplantıya çağırmasına Eskişehir’den yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Arınç:184 milletvekilini bulurlarsa Meclis toplanır, bize düşen birşey yok

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, CHP’nin Meclis’i 18 Mart’ta olağanüstü toplantıya çağırmasına Eskişehir’den yanıt verdi. Arınç, “CHP, MHP, BDP’nin ve AK Parti’den ayrılan bağımsız o milletvekillerin katılacaklarını söylüyorsa zaten toplanmamak için bir sebep yok. Toplantıyı talep edenler muhalefet partileri, 184’ü bulacak olanlarda onlardır. Burada AK Parti’ye düşecek bir şey olduğunu zannetmiyorum. İsteyen muhalefet, katılacağız diyen muhalefet. O zaman bu toplantı yapılır ve gündeminde ne varsa o gün, o görüşülür ve toplantıyı kapatabilir.” dedi. Arınç, Fethiye'de HDP'nin tabelasının belediyeye ait araçla indirilmesinin de suç olduğuna dikkati çekerek, bu suçu işleyenlerle ilgili soruşturma yapılması gerektiğini de vurguladı.

Arınç, Bilecik’e gitmek üzere Ankara’dan Yüksek Hızlı Tren ile geldiği Eskişehir Garı'nda gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arınç, CHP’nin Meclis’in 18 Mart’ta toplanması çağrısına da Eskişehir’den yanıt verdi. “Dün CHP’nin bir açıklaması oldu. Meclis Başkanlığı'na dilekçe verilmiş bildiğim kadarıyla.” diyen Arınç, şöyle dedi: “Bu bir anayasal haktır. Meclis İç Tüzüğü de bunu rahatlıkla karşılayabiliyor. Ben 27 yıldır Parlamento'dayım, her dönemi gördüm. Eğer 184 kişiyle Meclis'in açılması mümkün olabilirse, önce şuradan başlayayım. Meclis olağan üstü toplantıya çağırılabilir. Ara verme veya tatil süreci içinde, meclis başkanı galiba 7 gün içerisinde bu talebi karşılamak zorundadır. Benim Meclis Başkanlığı dönemimde de olduğu için biliyorum. O toplanma günü belirlenir.”

Bunun için milletvekillerini haber verildiğinin altını çizen Arınç, Ama toplantının yapılabilmesi için yoklama yapılır. En az 184 kişiyle meclis toplantıya başlayabilir. CHP’nin, MHP’nin, BDP’nin artı AK Parti’den ayrılan ve bağımsız olan milletvekillerin katılacaklarını söylüyorsa, zaten toplanmamak için bir sebep yok. Toplantıyı talep edenler muhalefet partileri, 184’ü bulacak olanlarda onlardır. Görülüyor ki, eğer doğruysa Meclis'in 184 den fazla milletvekiliyle toplanması ve o günkü gündemini takip etmesi mümkün olacak. Burada AK Parti’ye düşecek bir şey olduğunu zannetmiyorum. İsteyen muhalefet, katılacağız diyen muhalefet. O zaman bu toplantı yapılır ve gündeminde ne varsa o gün o görüşülür ve toplantıyı kapatabilir.” ifadesini kullandı.

HDP BİNALARINA YAPILAN SALDIRI BARBARLIKTIR

HDP’nin parti binasına yapılan saldırıları da değerlendiren Bakan Arınç, “ Son günlerde bu olaylar biraz yoğunluk kazandı. YSK, bu partinin seçimlere katılmasına imkan ve izin verdi. Arkadaşlar yapılan bu hareketi, bir barbarlık olarak görüyoruz. HDP olsun, başka bir siyasi parti olsun, ismi hiç önemli değil. Siyaset yapma özgürlüğü bulunan herkesin başı dik, anlı açık, Türkiye’nin her yerinde, 780 bin kilometrekarenin her karışında siyaset yapma hakkı vardır. Bu hakkı engellemeye çalışmak, anayasayı ihlal etmek demektir. Dolayısıyla hangi siyasi görüşten olursa olsun, Türkiye’de insanlar siyaset yapmalıdır. Biz siyaset alanını genişletmeliyiz, siyasete müdahale etmeye çalışanlara fırsat vermemeliyiz, siyaseti güçlü kılmalıyız.” diye konuştu.
Yaptıkları bütün demokratik çalışmaların siyaset alanını genişletmek ve güçlendirmek için olduğunu aktaran Bakan Arınç, şöyle dedi: “20, 25 maddelik bir demokratikleşme paketi çıkardık. Siyasi partilerin daha kolay kurulabilmesini, ilçe ve belde sayılarını daha da düşürdük. Herkesin siyaset yapma hakkını verdik partilere üye olma şartlarını güçlendirdik. Partilerin farklı dilde propaganda yapma kurallarını getirdik.” dedi.

‘BİR PARTİNİN TABELASINI PARLAMAK VE YERE İNDİRMEK KİMSENİN HAKKI DEĞİLDİR’

Arınç, şöyle konuştu: “Oysa bu yapılanların özellikle belediye imkanlarıyla sanıyorum. Fethiye’de, çünkü itfaiye aracı bildiğim kadarıyla belediyeye aittir. Oradaki yerel yöneticileri ister kaymakam, emniyet müdürü veya belediye başkanı ya da ister belediye görevlileri olsun. Bir partinin tabelasının zorla indirmek, yere atıp parçalamak hakları yoktur. Bu resmen bir suçtur. Bu suçu kim işlemişse, şüphesiz bakanlığımız onlarla ilgili bir soruşturma yapmalıdır. HDP veya x partisi Türkiye’nin her yerinde teşkilat kurabilir, aday gösterebilir seçim katılabilir, propaganda yapabilir. Bunu engellemek, önüne geçmek elbette bir anayasayı ihlal suçudur. Buna hiç kimsenin izin vermemesi lazım.”

‘HDP’YE YAPILAN SALDIRILARI HAKSIZ VE KONJEKTÜREL BULUYORUM’

Saldırıların yalnızca HDP’ye yapılmasına dikkat çeken Arınç, “ Bu ne garabettir ki BDP’nin her yerde kurulu tabelası var. Gerekiyorsa seçimlere giriyor. Onlara gösterilmeyen tepki, onların kardeşi olan başka bir partiye gösteriliyor. Bu zannediyorum ki seçimlere yönelik bir siyasi provokasyondur. Başka bir zamanda olsa gösterilmeyecek tepkileri seçime katılırken gösterilmesini konjektürel buluyorum. Ne kadar haksız buluyorsam o kadar da konjektürel buluyorum. Ben bu olayları derin üzüntüyle izliyorum. Dolayısıyla bu bir barbarlıksa bunu işleyen insanlarda adalet karşısında mutlaka hesaplarını verecektir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar