Arınç: Başbakan'ın, hükümetin dövülmesine tahammül edemeyiz, kınıyorum

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasını “Dün Sayın Başbakanımız'ın, Sayın Cumhurbaşkanımız'ın ve hükümetimizin Haşim Kılıç tarafından dövülmesine tahammül edemeyiz.

Google Haberlere Abone ol
Arınç: Başbakan'ın, hükümetin dövülmesine tahammül edemeyiz, kınıyorum

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasını “Dün Sayın Başbakanımız'ın, Sayın Cumhurbaşkanımız'ın ve hükümetimizin Haşim Kılıç tarafından dövülmesine tahammül edemeyiz. Örselenmesine tahammül edemeyiz. Bu yanlışı yaptığı için kendilerini kınıyorum. Umarım bundan sonra, tekrarı olmaz.” sözleriyle eleştirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödül törenine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici katıldı. Törende ödül alanlara hediyeleri taktim edildi.

Çıkışta Başbakan Yardımcısı Arınç, gazetecilere, AYM Başkanı Kılıç’ın önceki gün yaptığı konuşmasını değerlendirdi.

“AYM’DEKİ TÖRENE DAVET EDİLMEDİM”

AYM’nin kuruluş yıldönümünde Haşim Kılıç’ın bir konuşma yaptığını hatırlatan Arınç, konuşma üzerine Türkiye’de bir tartışma başladığını söyledi.
Son on yıldan bu yana AYM’nin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine her zaman davet edildiğini ancak önceki günkü toplantıya davet edilmediğini hatırlatan Arınç, neden davet edilmediğini soruşturduğunu anlattı. Kendisine böyle bir davetiye gelmediğini aktaran Arınç, “Sebebi nedir? Kendileri çok daha iyi bilir. Buna üzüldüğümü ifade etmek isterim. Son zamanlarda AYM’nin Twitter'le ilgili kararını eleştirdim. Bu eleştirimden dolayı olabilir mi? Bunu mahkeme başkanına sormak gerekir.” dedi.

AYM’nin kuruluş yıl dönümü etkinliğinde Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı’nın yanı sıra sivil ve askeri yargının başında çok değerli konuklar olduğunu söyleyen Bülent Arınç, Haşim Kılıç’ın AYM Başkanı sıfatıyla siyaseti hedef alan bir konuşma yapmasını beklemediğini belirtti. Arınç, “Bu konuşmanın yüzde 75’i Başbakanımız'a itfa edilebilirse, geri kalan küçük bir kısmı Cumhurbaşkanımız'a, geri kalan kısmı da bizleredir. Hükümeti, Sayın Cumhurbaşkanımız'ı ayrı tutarsak, Başbakanımız'ı, bakanları hedef alan bir konuşma yapmasını ve ağır eleştirilerde bulunmasını hatta saygısızlık içerecek cümleler kullanmasını doğrusu bildiğim, tanıdığım Sayın Haşim Kılıç’a yakıştıramadım.” diye konuştu.

"BİZ BUNLARA MÜSTAHAK DEĞİLİZ"

AYM’nin bir yüksek yargı kurumu olduğunu, siyasetle karşı karşıya gelmemesi ve birbirlerini hedef almaması gerektiğini vurgulayan Arınç, “Siyasetçilerin veya sivil kişilerin yapacağı eleştiriler olursa; bunları da mahkeme olarak, yargı kapsamı içinde değerlendirmesi gerekirdi. Ama kullanılan bazı cümleler var ki, o cümleler doğrudan Sayın Başbakanımız'ı, hükümetimizi hedef alan cümlelerdir. Biz bunlara müstahak değiliz. Sayın Başkan'ın bunu konuşmasına da elbette izin ve imkân verilmemeliydi. Ben 17 tane üyenin her birisinin görüşü alınarak, böyle bir konuşma yapıldığına inanmıyorum. Böyle bir metne kesinlikle karşı çıkacak, orada gerçek hukukçuların bulunduğuna inanıyorum.” dedi.

Arınç, Haşim Kılıç’ın her zaman demokratikleşmenin, özgürlüklerin yanında olduğunu ve verdiği kararlarla, geçmişe daha çok muhalefet şerhleriyle tanındığını, siyasi parti kapatma davalarında da onun öncesi ve sonrasında da pek çok önemli karalarda hep özgürlüklerden yana olduğunu hatırlattı.

Kendisini bu kimliğiyle tanıyıp, takdir ettiklerini kaydeden Arınç, önceki gün yaptığı konuşmayı bütün bunların üzerini örten ve kendisine siyasi bir kimlik kazandıran bir konuşma olduğunu savundu.

“EGOSU İNCİNMİŞ, SİYASET TARAFINDAN ÖRSELENDİĞİ İÇİN BUNA TEPKİ GÖSTERMEK İSTEYEN BİR KİŞİ OLARAK, KONUŞMA YAPMIŞTIR”

Geçmişte siyaset yapan AYM başkanları olduğunu, bu kişilerin de hukuksal fikirleri olmayan bir siyasi obje haline dönüştüğünü anlatan Arınç, “Biz bunlardan farklı bir Haşim Kılıç tasavvur ediyorduk. Bence dünkü konuşmasıyla, Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı yargının ayrı bir erk olarak bulunması gerektiği konumu ve buna yapılan itirazları karşılamış değildir. Bence o bir yargıç sıfatıyla değil, Anayasa Mahkemesi Başkanı sıfatıyla değil, egosu incinmiş ve siyaset tarafından örselendiği için buna tepki göstermek isteyen bir kişi olarak, konuşmasını yapmıştır. Ben gidişattan dönmesini tavsiye ediyorum. Elbette siyasetçilerin de olgun bir üslup içerisinde, hiç kimseyi ötelemeden hiç kimseyi yok saymadan bir dili tutturmaları gerekir. Belki bu konuda kendisinin incinebildiğini düşünüyorum. Ama yargıçlar, hukuk adamları, hukukçular siyasetle didişmeden siyasetçileri hedef almadan konuşmalarını yapmak zorundadır.” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’la birlikte katıldıkları bu tür törenlerde her konuşma yapan AYM Başkanı’nın irtica paranoyası üzerinden veya başörtüsü, kılık-kıyafet serbestliğine taraftar olmalarından dolayı konuşmalarıyla kendilerini dövdüğünü ifade eden Arınç, “Biz de Sayın Başbakanımız'la birbirimize bakar; ‘Ya sabır’ derdik. O sabrın sonunda artık bu dövücü konuşmaları yapanların hepsi gitti. Ve artık Anayasa Mahkemesi özgürlükçü içtihatlarıyla, 17 tane üyesiyle yeni bir şekle büründü.” ifadelerini kullandı. Arınç şöyle devam etti: “Dün Sayın Başbakanımız'ın, Sayın Cumhurbaşkanımız'ın, hükümetimizin Haşim Kılıç tarafından dövülmesine tahammül edemeyiz. Örselenmesine tahammül edemeyiz. Bu yanlışı yaptığı için kendilerini kınıyorum. Umarım bundan sonra tekrarı olmaz.”


CİHAN

Yorumlar